PRONIKAO U DRAMU SAVREMENOG ČOVEKA: U Valjevu otvorena izložba crteža i slika Momčila Antonovića

M. KRALj

08. 06. 2022. u 07:47

SLIKA Momčila Antonovića povezuje sve segmente sećanja. Šta god ona nosila, ili šta god nju nosi: lica, tela, kuće, oblaci...postavlja nam pitanja, nemo kao pantomimičar, piše istoričarka umetnosti Marina Cvetanović, u katalogu sinoć otvorene izložbe u valjevskom Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića".

ПРОНИКАО У ДРАМУ САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА: У Ваљеву отворена изложба цртежа и слика Момчила Антоновића

Foto: Z. Jovanović

Postavku čini 28 dela, 10 crteža i 18 slika, nastalih od 1972. do 2016, iz bogate zaostavštine slikara i dugogodišnjeg profesora i dekana Fakulteta likovnih umetnosti. Izloženi radovi autora koji je govorio da je celog života slikao sliku koju je sanjao, pripadaju kolekciji porodice Antonović.

- Njegova slika iz sedamdesetih, devedesetih, dvehiljaditih, uvek je jedna, svoja - smela u boji, u izrazu, neslična bilo kom stilu, pravcu ili školi - dodaje Cvetanovićeva. - Moma Antonović je ličnost koja se celim bićem nalazi u svojoj slici. Svom svojom slikarskom, ali i ljudskom suštinom on je ekspresionista - "osećajnista".

Prema rečima ove istoričarke umetnosti, izložba nije retrospektivna, ali jeste "sažetak i nit koja povezuje umetnikovo promišljanje, viziju i delo":

- Crteži grotesknih pojava izražavaju njegovu težnju da pronikne u sve osobine koje čovek ima i osećanja koja nosi... A na slikama: čovek sazdan od života, pun drame, sarkazma, ravnodušnosti, provokacije - uspeva da nas trgne, preispita, uspostavlja apsolutno individualnu komunikaciju sa posmatračem i šalje poruku koju će ovaj razumeti samo svojim jedinstvenim doživljajem tog trenutka...

Rođen 1938. u Kruševcu, odrastao u Kraljevu, gde se prvi put susreo sa magijom umetničkog stvaranja, a odatle se uputio u Beograd, gde je Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije završio u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Na FLU radio je od 1973. Predavao je slikarstvo i crtanje. Usavršavao se u Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Grčkoj, SAD, Engleskoj, Škotskoj, Belgiji, Holandiji, Španiji i Mađarskoj, bio gostujući profesor u Budimpešti i Edinburgu. Pre nego što je zatvorio svoj životni krug, 2019, dela je predstavio na više od stotinu samostalnih izložbi.

Prolazeći kroz Antonovićevo gusto tkanje likovnih tema i motiva, Marina Cvetanović, koja je i otvorila izložbu, beleži i ovo:

- Novi krov je zasijao i prikrio podrum pun tajni; u nemirnom danu kuće postaju različitih oblika, boja, veličina. Oblaci stražare da sve istraju i da ih ona olujna kiša što dolazi ne odnese u stihiji; ritam malih oblaka vraća oblike, identične krovove i dimnjake okupanih kuća koje se ogledaju na mokrim pločnicima... Nikada nemojte ni posisliti da je stavljena tačka na sliku Momčila Antonovića.

Dva nebeska lava

KAD odlaze veliki - ostaje praznina koju samo sećanja mogu da popunjavaju... Jedan od takvih je bio - slikarski lav - Momčilo Moma Antonović.

Ovako se na stranicama "Novosti", od slikarskog barda, oprostio istoričar umetnosti Dušan Milovanović, koji je upravo juče otišao zauvek, i ostavio prazninu koju ćemo, između ostalog, popunjavati sećanjima na mnogobrojne tekstove napisane upravo o Antonovićevom opusu. Milovanović je otvarao i mnoge Momine izložbe, među kojima je bila i prva posthumna, koju je organizovao na godišnjicu smrti u Galeriji 73, sa njihovom duhovnom sabraćom, redovnim posetiocima Hilandara - veteranom fotografije Rajkom Karišićem, likovnim stvaraocima Draganom Bartulom i Sašom Marinom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEZNANJE, PORICANJE I ZABORAV : Filozofsko pozorište u Bitef teatru