POVRATAK SVETACA POSLE STOLEĆA LUTANJA: Zbornik o Ermilu i Stratoniku - mučenicima beogradskim (FOTO)

Boris SUBAŠIĆ

07. 06. 2022. u 14:30

NAJSTARIJI svetitelji iz Singidunuma su se posle 17 vekova lutanja vratili u Beograd kroz zbornik "Ermil i Stratonik - sveti ranohrišćanski mučenici beogradski" u izdanju Balkanološkog instituta SANU, čiji je urednik i vodeći autor dr Dubravka Preradović.

ПОВРАТАК СВЕТАЦА ПОСЛЕ СТОЛЕЋА ЛУТАЊА: Зборник о Ермилу и Стратонику - мученицима београдским (ФОТО)

Foto: Balkanološki institut

Publikacija koja je prošle nedelje predstavljena javnosti je svojevrsna kruna poduhvata koji je započeo devedesetih. Pokrenuo ga je istoričar prof. dr Radomir Popović, protojerej-stavrofor, bogoslužeći kraj poznoantičke rimske grobnice u Brestoviku kraj Grocke, gde su po predanju bili sahranjeni "sveti Beograđani" i prevodeći njihovo žitije.

Javnost je bila začuđena jer su sveti Ermil i Stratonik bili zaboravljeni, a sada zbornik naučnih radova daje odgovore na mnoga pitanja o njima i izuzetan "putopis" kulta svetaca kroz prostor i vreme, od Singidunuma do Beograda. On je, prema žitiju, započeo u vreme cara Licinija, kada je singidunumski đakon Ermil uhapšen i podvrgnut mukama da bi se odrekao hrišćanstva. Uz Božju pomoć on je stoički izdržao, što je zadivilo njegovog tamničara Stratonika koji je postao hrišćanin i javno ispovedio veru.

Zbog toga su obojica osuđena na smrt i bačena u Dunav da bi mulj velike reke progutao i uspomenu na njih. Desilo se čudo i tela mučenika su odmah isplivala na obalu 19 stadija (rimskih milja) od Singidunuma, gde su ih hrišćani sahranili i od njihove grobnice napravili kultno mesto. Iako nije pronađen nesumnjiv dokaz da je reč baš o grobnici u Brestoviku, u to veruju i crkva i neki naučnici.

Zbornik otkriva da su pred hunskom najezdom u 5. veku mošti svetitelja prenete u Carigrad, prestonicu hrišćanskog Rima gde su stavljene u oltar najvažnijeg hrama - Svete Sofije, što svedoči o izuzetnom poštovanju kulta svetih Ermila i Stratonika. Mošti su najverovatnije uništili 1204. latinski krstaši tokom pljačke i razaranja Carigrada.

Autori Dubravka Preradović, Olga Špehar, Darko Todorović, Lazar Ljubić i Miloš Jovanović u zborniku otkrivaju kako je kult dosegao Atos, Sinaj i Kijevsku Rusiju i vratio se u Srbiju, gde su svetitelji prikazivani u vladarskim zadužbinama Studenici, Pećkoj patrijaršiji, Starom Nagoričanu, Dečanima, Manasiji. Pred osmanskim osvajanjima kult je otputovao sa Srbima u seobe. Veliki čelnik Radič Postupović je predstavio Ermila i Stratonika u svojoj zadužbini na Atosu, manastiru Konstamonitu, a na fruškogorsku Svetu goru su ga preneli Brankovići, gde fresku svetitelja nalazimo u manastiru Hopovu. Kada se učinilo da je kult iščileo, on se krajem 20. veka vratio u Beograd i zatvorio veliki krug.

NOVA ISTRAŽIVANjA

STUDIJE o Ermilu i Stratoniku objavljene u Zborniku napisane su u nameri da se podstaknu nova, prvenstveno interdisciplinarna istraživanja kultova ranohrišćanskih mučenika sa naših prostora, naglašava dr Dubravka Preradović.

- Prekretnicu u ustanovljenju kulta ove dvojice beogradskih mučenika označila je odluka Svetog arhijerejskog sinoda da se jedan paraklis Hrama Svetog Save na Vračaru posveti upravo svetima Ermilu i Stratoniku. Takođe, nedavno je odlučeno da se crkva-brvnara u okviru manastira Bogorodice Trojeručice pod Avalom, u naselju Drobnjaci kod Ripnja, koji je trenutno u izgradnji, posveti beogradskim ranohrišćanskim mučenicima -  kaže Preradovićeva.

Figure Ermila i Stratonika su, po njenim rečima, sve češće deo slikanog programa novoustanovljenih hramova na teritoriji grada Beograda:

Foto: Privatna arhiva

dr Dubravka Preradović

- To je uslovilo potrebu da se dosadašnja znanja o svetim beogradskim mučenicima preispitaju i sistematizuju u sveobuhvatnoj publikaciji, koju su autori napisali sa namerom da čitaocu, putem analize i tumačenja skromnih pisanih istorijskih, hagiografskih, liturgijskih i ikonografskih izvora i arheoloških nalaza, daju što jasniju sliku o hrišćanstvu u Beogradu u vremenu u kojem su stradali đakon Ermil i njegov sapatnik Stratonik, o njihovom kultu i predstavama u istočnohrišćanskom svetu, a posebno u srednjovekovnoj Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a