BOŽOVIĆ KAO TRAGIČAN JUNAK: Prvi put izveden komad "Usud po Grigoriju" u Zubinom Potoku i Gračanici

V. STRUGAR

01. 06. 2022. u 10:25

PREMIJERA predstave "Usud po Grigoriju" u ponedeljak je bila na repertoaru Doma kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku - rađena po dramskom tekstu Miloša Latinovića i u režiji Branka Popovića.

БОЖОВИЋ КАО ТРАГИЧАН ЈУНАК: Први пут изведен комад Усуд по Григорију у Зубином Потоку и Грачаници

"Usud po Grigoriju" / Foto Promo

To je na neki način, ističu autori, vraćanje duga ne samo velikom književniku Grigoriju Božoviću (1880-1945) nego i opomena društvu da se više ne ponove surovi obračuni i stradanja srpskih stvaralaca na osnovu izmišljenih optužnica i režimskih smicalica.

Božović je radio kao profesor prizrenske bogoslovije, predavao u Bitoljskoj gimnaziji, bio biran za narodnog poslanika, pa i za predsednika beogradskog PEN kluba (posle smrti Milana Rakića), a doživeo da ga posle rata proglase za izdajnika i streljaju 1945. godine u Beogradu. Uprkos rehabilitaciji 2008. godine, njegovo delo ostalo je prilično nepoznato, a uspomenu na njegovo stvaralaštvo, verno i uspešno, čuva Kulturni centar "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku i svake godine dodeljuje nagradu "Grigorije Božović" za književnost.

Reditelj predstave Branko Popović objašnjava da je predstava nastala kao izraz dugogodišnje težnje Doma kulture u Zubinom Potoku, koji dodeljuje nagradu s Božovićevim imenom:

- Latinovićev tekst prati tragičnu životnu priču Grigorija, a kao međuigre koristi sudbine njegovih junaka iz književnih dela, pre svega, pripovetki i putopisa - objašnjava Popović. - U središtu komada pratimo Božovića koji je ceo svoj život posvetio borbi za veću afirmaciju stanovništva iz Stare Srbije i Ibarskog Kolašina. U rediteljskom postupku pokušali smo da ispratimo dva paralelna toka u dramskom sižeu i da ih, zapravo, ispričamo kao jedinstvenu priču o jednom izuzetnom umetniku koji je iz političkih razloga bio proglašen za državnog neprijatelja i streljan 1945. u zatvorskom krugu Đušine ulice u Beogradu.

Po rečima pisca Miloša Latinovića, glumci su dali poseban "okvir" predstavi igrajući više likova.

- Sa puno valera dočarali su atmosferu tog vremena, ali na inspirativan način ispričali i životnu priču Grigorija Božovića - ističe Latinović. - Kao pisac veoma sam zadovoljan što smo svi mi, kolektivno, sačuvali uspomenu na velikog čoveka i književnika, stvarajući pozorišni čin za koji verujem da će biti inspirativan publici.

Prvom izvođenju, uz meštane, Božovićeve rođake i prijatelje, prisustvovale su monahinje Manastira Prohor Pčinjski koje su trenutno u Manastiru Brnjak u blizini Zubinog Potoka. Predstava je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici i Doma kulture "Stari Kolašin" iz Zubinog Potoka, pa je narednog dana predstava izvedena i u Gračanici.

AUTORSKA EKIPA

U LATINOVIĆEVOM komadu igraju Nebojša Đorđević, Ivana Kovačević, Bojan Stojčetović, Nemanja Janičić, Jasmina Stojiljković, Nikola Đorđević, Tamara Tomanović, Strahinja Bičanin i Nikola Stanković.

Scenografiju je uradio Goran Stojčetović, kostimograf je Boris Čakširan, a koreografkinja Isidora Stanišić. Originalnu muziku je komponovao Bojan Stojčetović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije