IZLOŽBA O NESVAKIDAŠNJOJ AVANTURI U GALERIJI "HESTIA": Od jedrilice do bureta za viski!

M.A.K.

26. 05. 2022. u 16:38

U GALERIJI i umetničkoj rezidenciji "Hestia", do 5. juna će biti otvorena izložba Hogehead 733, internacionalnog, multimedijalnog umetničkog dvojca, koga čine Maksim Berto, iz Francuske i Mark Požlep, iz Slovenije.

ИЗЛОЖБА О НЕСВАКИДАШЊОЈ АВАНТУРИ У ГАЛЕРИЈИ ХЕСТИА: Од једрилице до бурета за виски!

Foto promo Galerija Hestia

Njihov zaajednički projekat izrastao je iz jedriličarske misije, tačnije plovidbe na starom ribarskom jedrenjaku "Hranilac" (Soutien de Famille), od Bretanje, tačnije Treburdena, do ostrva Ajlej u Škotskoj. 

Brodom napravljenim od specifične vrste belog francuskog hrasta kitnjaka iz šume Tronse, tokom avgusta 2015. prešli su 733 milje, da bi doplovili do destilerije viskija Banabejn. Jer, drvo od kojeg je bilo napravljeno njihovo plovilo, korišćeno je za izgradnju ratnih brodova, pre pronalaska parne mašine, a kasnije i za pravljenje buradi za viski! Izložbu čine fotografski zapisi onjihovoj avanturi, odnosno o transformacijama mora i broda, kao i jedan kinematografski esej, i sam nazvan Soutien de Famille, čija projekcija je zakazana za večeras (26. maj), u Jugosloveskoj kinoteci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)