OD ROPSTVA POD TURCIMA, DO JASENOVCA: Predstavljen 172. broj časopisa "Kultura" u Zaprokul

M. N. M.

10. 04. 2022. u 15:59

KULTURNA trauma je svetski aktuelna tema u okviru društvenih nauka, a naša zemlja u svojoj istoriji ima nekoliko ozbiljnih istorijskih i kulturnih trauma počevši od ropstva pod Turcima do Jasenovca.

ОД РОПСТВА ПОД ТУРЦИМА, ДО ЈАСЕНОВЦА: Представљен 172. број часописа Култура у Запрокул

Foto promo

Mislim da jedino kroz kulturu možemo prevazići nacionalne traume - rekao je poznati sociolog Slobodan Antonić, na promociji novog 172. broja časopisa "Kultura" za teoriju i sociologiju kulture i kulturnu politiku, u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul).

Glavna urednica "Kulture" dr Slađana Ilić istakla je kako je teorija kulturne traume od posebnog značaja za razumevanje naše kulture, jer "nema prevazilaženja traume, iza koje stoji uvek neko pretrpljeno zlo, bez suočavanja s njom, bez slobodne rasprave o njoj i njenog umetničkog obličenja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović