MEDAKOVIĆEVA SABRANA DELA: Povodom 100 godina od rođenja jedne od vodećih ličnosti srpske kulture

J. S.

03. 03. 2022. u 10:51

NA inicijativu Vukove zadužbine i Izdavačke kuće "Prometej" iz Novog Sada juče je u Vukovoj zadužbini osnovan Odbor za obeležavanje stogodišnjice jedne od najmarkantnijih ličnosti srpske kulture Dejana Medakovića, naučnika, istoričara umetnosti, istoričara kulture, javnog radnika, književnika...

МЕДАКОВИЋЕВА САБРАНА ДЕЛА: Поводом 100 година од рођења једне од водећих личности српске културе

Dejan Medaković, Foto P. Mitić

Predsednik Organizacionog odbora i Skupštine Vukove zadužbine je prof. dr Boško Suvajdžić a potpredsednik Odbora je direktor IK "Prometej" Zoran Kolundžija.

U Odbor su odabrani visoki predstavnici Ministarstva kulture, gradova Novog Sada, Beograda i Sremskih Karlovaca, SANU, Matice srpske, Filozofskog fakulteta u Beogradu, Galerije Matice srpske, članovi porodice i niz ličnih prijatelja Dejana Medakovića.

- Ustanovljeni su okviri ovogodišnjeg delovanja na ukupnom terenu srpskog jezika i kulture među kojima je: održavanje skupova posvećenih akademiku Medakoviću u Vukovoj zadužbini, u Matici srpskoj, na Vukovom saboru u Tršiću, u Sremskim Karlovcima i drugim mestima - saopšteno je iz novoustanovljenog Odbora.

Takođe, institucije u kojima je Medaković radio ili sarađivao (SANU, Matica srpska, Filozofski fakultet, Narodni muzej u Beogradu, Galerija Matice srpske) - ustanoviće programe prema vlastitom nahođenju posvećene Medakovićevoj godišnjicu.Inicirano je i objavljivanje prigodne poštanske marke sa Medakovićevim likom.

Medaković je objavio je 46 knjiga iz oblasti istorije umetnosti, istorije kulture i opštih istorijskih tema kao i memoarsko-dnevničke knjige. Kuća "Prometej" započela je 2019. sa pripremama za objavljivanje njegovih sabranih dela. Već su objavljeni kao reprezentativno izdanje njegovi "Srpski slikari 18-20. vek" a u fazi izrade je petnaestak drugih naslova.

Ovaj izdavački poduhvat pokrenut je zahvaljujući razumevanju Pokrajinske vlade AP Vojvodine a naišao je i na podršku Ministarstva kulture. Pošto je reč o veoma obimnom poslu i Vukova zadužbina se prihvatila publikovanja izbora iz Medakovićevog dela koji će biti uklopljen sa "Prometejevim" izdanjima kako bi se objavilo što više vrednih naslova u ovoj jubilarnoj godini.

TRI SPOMEN-OBELEŽJA

PREDVIĐENO je i pokretanje inicijative u Sremskim Karlovcima, Beogradu i Novom Sadu za postavljanje spomen-obeležja i davanja imena nekoj od ulica po Dejanu Medakoviću. Očekuju se i druge inicijative i predlozi koji će biti prikupljani u Vukovoj zadužbini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)