EPSKA PRIČA O KULTURI, SRBIJI, BEOGRADU I FILMU: "Pošta Srbije" objavila kolekciju specijalnog filatelističkog izdanja

A. VOJINOVIĆ

01. 03. 2022. u 13:33

POVODOM pola veka Festa, JP "Pošta Srbije" objavila je ediciju prigodnih poštanskih markica pod nazivom "Festovih 50".

ЕПСКА ПРИЧА О КУЛТУРИ,  СРБИЈИ, БЕОГРАДУ И ФИЛМУ: Пошта Србије објавила колекцију специјалног филателистичког издања

Karl i Sofronijević, Foto Z. Jovanović

U kolekciji specijalnog filatelističkog izdanja posvećenom velikom jubileju je ukupno 10.000 markica koje su štamapne u posebnom i simboličnom formatu - filmske trake.

Gradski sekretar za kulturu i predsednika Odbora Festa Ivan Karl juče je na konferenciji za novinare u "Kombank dvorani" izrazio zadovoljstvo što je "Pošta Srbije" izašle u suret ideji da se jubilej Festa obeleži i filatelistički.

- Mi smo im otprilike rekli šta je ideja, a njihov kreativni tim je to pretvorio u delo - rekao je Karl.

- Imamo pet marki za svaku deceniju Festa po jednu koje mogu da se upotrebljavaju ili sakupljaju. Iako pisma i razglednice nisu više u toj meri u modi kao ranije, nije zgoreg da se na neko od njih stavi baš markica iz ove edicije posvećene našem velikom festivalu. Reč je o zaista lepoj i finoj dopuni našem obeležavanju jubileja koji će kulminirati krajem ove godine kada budemo otvorili Muzej Festa u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom.

Foto Promo

Direktor "Srbijamarke" u "Pošti Srbije" Adam Sofronijević rekao je da je autorka ove filatelističke edicije Nadežda Skočajić, kojoj je 2014. godine pripala prestižna nagrada za najlepšu poštansku marku Evrope po izboru publike.

- Svaka poštanska marka priča jednu filmsku priču o 50 godina trajanja ovog festivala - istakao je Sofronijević.

- Emisija je sa filatelističkog aspekta značajna jer se prvi put prigodne poštanske marke objavljuju dizajnerski u formi filmske trake. Prvi i poslednji kadar ove trake su posteri prvog i pedesetog izdanja festa, a između njih ređaju se odabrani posteri koji reprezentuju pet decenija Festa. To je po meni jedna epska priča o kulturi, Srbiji, Beogradu i filmu. A marke su vrsta umetničke minijature koje ostaju za budućnost i zato pozivam sve da iz ove kolekcije čitaju priču Festa, da maštaju o njegovoj budućnosti i da ih iskoriste za slanje pisama dragim ljudima.

Fest bez Mihalkova

ČUVENI ruski reditelj i oskarovac Nikita Mihalkov, nažalost, ipak neće doći u Beograd na zatvaranje Festa i u SANU, kako je bilo očekivano. Srpska akademija nauka i umetnosti obavestila je javnost da se do daljeg odlaže pristupna beseda Mihalkova kao inostranog člana SANU, koja je bila planirana za ponedeljak, 7. mart.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024