ŽENE SU SAD U FOKUSU: Na FESTU predstavljena dva ostvarenja iz glavnog takmičarskog programa

A. POPADIĆ

28. 02. 2022. u 08:12

NA 50. Festu u nedelju je bio dan za dame, jer su novinarima predstavljene dve rediteljke i dve glumice iz dva filma Glavnog takmičarskog programa - "Moja noć" i "Plavi mesec".

ЖЕНЕ СУ САД У ФОКУСУ: На ФЕСТУ представљена два остварења из главног такмичарског програма

Foto Z. Jovanović

Iskusna kasting direktorka, Francuskinja Antoanet Bula, predstavila je beogradskoj publici svoj rediteljski debi, film "Moja noć". Glavna junakinja je 18-godišnja Marion (igra je Lu Lampros), koja pati zbog gubitka sestre. Jedne noći, na ulicama Pariza upoznaje impulsivnog mladića, a njihov susret postaje susret dve usamljene duše.

- Za mene je tuga jedna veoma filmična emocija, mada bih rekla da u mom filmu dominira melanholija, više nego tuga. Moja junakinja je u žalosti zbog smrti sestre, ali nije "dotučena". Želela sam istovremeno i da prikažem kako žive mladi u Parizu u jednom teškom vremenu i njihovu žalost što im je oduzeta mladalačka bezbrižnost - kazala je rediteljka Bula.

Na pitanje zašto je čekala 25 godina na svoj rediteljski debi, Antoanet je uz osmeh odgovorila ono čuveno - C`est la vie ("Takav je život") - a potom dodala:

- Nisam ništa iščekivala već sam uživala u svom poslu kasting direktora, radila sa vrhunskim rediteljima. U jednom trenutku stekli su se uslovi, naišla je tema koja me interesovala a istovremeno sam dobila mogućnost da sa malim budžetom produkcijski realizuje film.

Mlada francuska glumačka nada Lu Lampros dobila je odlične kritike za svoju prvu glavnu ulogu u filmu "Moja noć".

- Marion je devojka koja nosi tugu u sebi, ranjiva je i introventna osoba, ali taj jedan slučajan susret pomoći će joj da se promeni, da se otvori prema drugima i možda da dobije neku nadu - pojasnila je Lampros.

Na predstavljanje svog filma u Beograd je stigla i ekipa rumunskog filma "Plavi mesec", rediteljka Alina Gligore i glavna glumica Joana Flora. Prvo pitanje za mladu rediteljku (i glumicu) kojoj je ovo debitantski film bilo je da prokomentariše pobede žena, njenih koleginica na velikim festivalima u Kanu, Veneciji i Berlinu, a i sama je dobila glavnu nagradu za "Plavi mesec" u San Sebastijanu.

- Po meni, postoje dva gledišta na to. Jedno je da žene uspeju da se same izbore, da dobiju nagradu, a drugo da dobiju neko priznanje zato što im je pomoglo društvo, zajednica, ili pogodno vreme. Lično, ne bih se uvredila da dobijem nagradu samo zato što sam žena, ali volela bih da živimo u svetu u kome apsolutno nije važno da li ste reditelj ili rediteljka - bila je iskrena Alina Gligore.

Njen film se bavi disfunkcionalnom porodicom u jednom rumunskom selu i nasiljem nad ženama, koje je prema njenim rečima, nažalost, i dalje veliko. Rediteljka je kazala da zabrinjava statistika po kojoj godišnje više od 30 žena u Rumuniji strada od ruku svojih partnera i da je poželela da tu priču prenese na veliko platno.

RUMUNSKA ZVEZDA IZ PANČEVA

GLAVNU ulogu u filmu "Plavi mesec" igra poznata rumunska glumica Joana Flora, koja je rođena u Pančevu, a u Srbiji se školovala sve do fakulteta, kada je u Bukureštu upisala tamošnji Fakultet dramskih umetnosti. U međuvremenu, napravila je veliku karijeru u susednoj zemlji i sarađivala sa najpoznatijim rumunskim rediteljima.

- Tamo sam se školovala za glumicu, igrala u mnogim filmovima novog rumunskog talasa i pomislila da prvo tamo sagradim karijeru pa nastavim dalje, ali to traje evo već 20 godina. Sad sam spremna za uloge i u Srbiji, mada je trenutno u produkciji jedan srpski film u kome igram - poručila je srpsko-rumunska glumica Joana Flora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona