NAPAD KOMITA IZ OČAJA: Bivši crnogorski režim "udara" na Radomira Uljarevića i sveštenika Predraga Šćepanovića

V. KADIĆ

04. 02. 2022. u 06:47

HAJKU na književnika i direktora izdavačke kuće "Oktoih" Radomira Uljarevića i sveštenika Predraga Šćepanovića iz Podgorice, zbog prava na objavljivanje romana "Despa" kralja Nikole, podigli su ovih dana predstavnici bivšeg režima koji na njih ali i crnogorsko sudstvo "udaraju" preko PEN centra i portala "Analitika".

НАПАД КОМИТА ИЗ ОЧАЈА: Бивши црногорски режим удара на Радомира Уљаревића и свештеника Предрага Шћепановића

Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju / Foto Fakultet za crnogorski jezik

Rešenje Višeg suda u Podgorici kojim je potvrđena presuda Osnovnog suda protiv dekana Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnana Čirgića, prodekana za nastavu istog fakulteta Aleksandra Radomana i Matice crnogorske, ekstremisti ne mogu da prežale. U sudskom sporu koji traje više od decenije, Čirgić, Radoman i Matica crnogorska moraju da isplate preko 42.500 evra svešteniku Šćepanoviću i književniku Uljareviću. U optužbama je prednjačio portal "Analitika" sa naslovom "I kad falsifikuje, 'srpski svet' je jednakiji od drugih".

U reagovanju Radomir Uljarević podseća da je portal "Analitika" mogući pravni naslednik "Begapresa", čuvene kuće koja je opljačkala medije za više od 3.000.000 evra, a čiji je vlasnik Tinka Đuranović (koja je istovremeno i neformalni vlasnik "Analitike"), krenula sa serijom tekstova u kojima se pominje "Oktoih".

- Jednom prilikom polemišući sa portalom "Analitika"jedan sveštenik je citirao poslovicu koju je omraženi Vuk Karadžić zabeležio u Crnoj Gori, a koja glasi: "U kući obešenog se ne pominje uže!" U tom smislu portal "Analitika" bi morao da ćuti, i da ni u snu ne pominje"Oktoih", jer je pravosnažnom presudom, koja je na snazi,"Begapres" obavezan da isplati "Oktoihu" iznos ne manji nego što je to obaveza Fakulteta za crnogorski jeziksa Cetinja, povodom pokušaja otimanja autorskih prava za roman "Despa". Prava za objavljivanje je "Oktoih" otkupio po Ugovoru koji je izvršen godinama pre nego što je Adnan Čirgić uopšte načuo za roman kralja Nikole o srpskoj despotici sa dvora Balšića. Zanimljivo je kako portal "Analitika"(čitaj:"Begapres") ničim izazvan kreće u jednu prljavu kampanju protiv crnogorskih sudova koji su presude doneli u vreme kad je "Begapres" imao punu zaštitu od strane vlasti i kad je "presuđivao" u svim procesima u Privrednom sudu Crne Gore - ističe Uljarević.

"Begapres" je, po Uljarevićevim rečima, firma koja se bavila distribucijom štampanih medija, a u stečaju je otkad su NVO Matica Crnogorskai NVO Institut za jezik i jezikoslovlje "Vojislav Nikčević", na čelu sa Adnanom Čirgićemi Aleksandrom Radomanom krenuli u svoj gubitnički pohod na "Oktoih".

- Te 2009. dug "Begapresa" prema poveriocima iznosio je preko 3.000.000 evra. Potom je Vlada Crne Gore javno poklonila gotovo milion evra privatnoj firmi "Begapres", čija je vlasnica supruga Draška Đuranovića. U to vreme, kad je "Begapres" kao distributer harao crnogorskim medijskim crnim tržištem, Adnan Čirgić iz zasede vreba svoj plen - ni manje ni više nego nepoznati roman "Despa" Kralja Nikole, koji su za potrebe "Oktoiha" raščitali prof. Slobodan Kalezić i Zagorka Kalezić. Videći kakvim poslovima se bavi portal "Analitika", i kako olako dolazi do čitavog bogatstva,Čirgić i Radoman se udružuju sa tim profesionalcima, i kreću u avanturu preotimanja autorskih prava za "Despu", avanturu koja je neslavno završila na sudu - naglašava Uljarević.

DUGOVI NE ZASTAREVAJU

ČINI se da bi bilo poštenije "Analitici" da se bavi svojom pravosnažnom presudom kojom se "Begapres" obavezuje da isplati "Oktoihu" više od 50.000 evra (sa kamatama kudikamo više!) nego li presudom kojom se Adnan Čirgić (i kompanija) obavezuju da plate isnos od preko 42.000 evra. Naročito je zanimljivo da ti dužnici već duže vreme nakon probijanja tzv. vela pravne ličnosti, nisu zainteresovani za izmirenje tog duga. Sada, da bi potisnuli u zaborav tu sudsku presudu koja ih se tiče, "Analitika" priskače u pomoć politikantskoj Čirgićevoj kampanji protiv crnogorskog sudstva, u nadi da će odložiti potraživanje tih 50.000 evra koliko, ponavljam, po pravosnažnoj presudi već više od decenije, "Begapres" duguje "Oktoihu". Ali takvi i toliki dugovi i presude ne zastarevaju - kaže Uljarević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)