SRPSKA SELA SU SVETSKI BISERI: Reditelj i producent DŽonatan Ingliš o snimanju filmova u našoj zemlji i njenim lepotama

Ana Popadić

11. 01. 2022. u 12:19

HOROR-triler reditelja i scenariste Gorana Stolevskog "Nećeš biti sama" uvršten je u glavni program uglednog filmskog festivala "Sandens", na kome će 28. januara imati i svetsku premijeru.

СРПСКА СЕЛА СУ СВЕТСКИ БИСЕРИ: Редитељ и продуцент Џонатан Инглиш о снимању филмова у нашој земљи и њеним лепотама

Selo Pokrevenik u horor filmu, Foto Privatna arhiva

Film, australijske produkcije, u celini je snimljen u Srbiji, deo glumačke postave čine naši glumci, a "domaćin" ekipi Gorana Stolevskog i koproducent ovog ostvarenja je reditelj i producent Džonatan Ingliš (i njegova kuća Balcanic Media), koji poslednjih godina živi i radi u Beogradu.

Iako naturalizovani Srbin (oženjen kostimografkinjom Ivanom Vasić), Ingliš je do sada, slobodno se može reći, upoznao našu zemlju bolje od mnogih njenih stanovnika. Tragajući za savršenim lokacijama, kako za svoju seriju "Predstraža", odnosno The Outpost, (čije su se četiri sezone snimale ovde), tako i za koprodukcijske partnere, ovaj rođeni Britanac obišao je i najudaljenije kutke Srbije. Za potrebe filma "Nećeš biti sama", u kome jednu od glavnih uloga igra poznata glumica Numi Rapas, Ingliš je otkrio novu "zvezdu" - Pokrevenik, izolovano selo koje se nalazi na 700 metara nadmorske visine na Staroj planini i koje je, sa svojim originalnim, starim kamenim kućama i kamenim krovovima, jedan od glavnih "glumaca" u filmu.

- Obišli smo više od 100 sela po celoj Srbiji da bismo se na kraju odlučili za Pokrevenik. To je malo selo, sa svega dvadesetak stanovnika, predvođenih Slavkom Kostadinovićem, predsednikom sela, koji su bili divni domaćini i pružili nam neverovatnu podršku tokom snimanja. Mi smo bili prva ekipa koja je ikada radila nešto u njihovom selu - kaže, za "Novosti", Džonatan Ingliš.

Foto Privatna arhiva

Pokrevenik je, po njegovim rečima, baš kao i cela Stara planina, prelep, pun netaknute prirode i savršena prirodna scenografija za film.

- U selu gotovo da nema nikakve mehanizacije, tu se nalaze stare kuće od blata, sa kamenim krovovima, zemljanim podovima. Film "Nećeš biti sama" je od prve do poslednje scene sniman na lokacijama, ništa nije rađeno u studiju, čak su i enterijeri snimani u starim kućama - objašnjava Ingliš.

Foto Privatna arhiva

Filmska ekipa je, delom i zbog potreba snimanja, pomogla u obnavljanju starih kuća, ali i ambulante i puta ka selu.

- Mnoge od tih kuća odavno su napuštene, pa smo ih renovirali, adaptirali, kako bi bile bezbedne za boravak glumaca i ekipe. Obnovili smo put kojim se dolazi u selo i kojim je i naša ekipa stizala sa opremom na snimanje, a renovirali smo i ambulantu. To je bio i način da se lokalnom stanovništvu odužimo za podršku, pomoć i iskrenu dobrodošlicu.

Od svog prvog filma, koji je 2012. snimljen u Srbiji, "Templar: Bitka za krv", Ingliš ne prestaje da hvali našu zemlju, u koju se potom i preselio. U svakoj novoj sezoni serije The Outpost, koja se sa uspehom emituje širom planete, svetskoj publici otkriva lepote Kalemegdana, Smederevske tvrđave, Tare...

- Stojim iza svega što kažem. Srbija je savršeno mesto za snimanje filmova i serija.

Foto NBC Universal International- - SCI FI - Aleksandar Letić

Osim podsticaja koje daje država, odličnih studija kao što je PFI, vrhunskih filmskih radnika, ima i fenomenalne pejzaže, planine, kanjone, ravnice, tvrđave, zamkove - nabraja naš sagovornik.

Njegov najveći uspeh je nesumnjivo serija The Outpost, koja se upravo emituje u Srbiji, na kanalu SCI FI (četvrtkom od 22.00).

- Treća sezona je bila najgledanija serija na mreži CW, a i ova poslednja, četvrta odlično je prošla. Posebno je dobro ocenjena poslednja epizoda. A sada čekamo da vidimo da li će se snimati i peta sezona - otkriva Ingliš.

Foto NBC Universal International- - SCI FI - Aleksandar Letić

Ceo serijal se sada preselio na striming platformu "Amazon" . A da li to znači da ćemo u Srbiji uskoro ugostiti ovog ili nekog drugog striming giganta?

- Ako bude pete sezone "Predstraže" ona će se snimati u produkciji "Amazona". Zasada još ništa nije odlučeno, čekamo odgovor. Ali, "Netfliks" je već bio ovde, u njihovoj produkciji letos je sniman drugi deo filma "Nož u leđa" i koliko čujem, prezadovoljni su.

Serija "Predstraža" svetskoj publici otkrila lepote naše zemlje, Foto NBC Universal International- - SCI FI - Aleksandar Letić

Protekla godina je, po njegovim rečima, bila veoma uspešna za srpsku filmsku industriju. Osim "Netfliksa", u 2021. čuvena kompanija Legendary Entertainment prvi put je producirala film u našoj zemlji. Njihova "Mašina" u Beograd je dovela Marka Hamila, alijas Luka Skajvokera, a to je ujedno bila i najveća strana produkcija u poslednjih nekoliko godina. U istoj godini i Ingliš je snimio dve sezone serije The Outpost, a tu je, naravno, i film "Nećeš biti sama", s početka priče.

Foto Milena Anđela

- Na "Sandens" se prijavljuje oko 5.000 ostvarenja, a manje od 100 ih bude prikazano, a tek nekolicina u glavnom programu. Za jedan mali film koji je u potpunosti snimljen u Srbiji, u kome je delom učestvovala i domaća filmska i glumačka ekipa, koji je dobio podsticaje države i podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture - to je veliki uspeh - zaključuje Džonatan Ingliš.

Foto Focus Features

Veštica iz Petničke pećine

Radnja filma "Nećeš biti sama" je smeštena u izolovano selo iz 18. veka, a australijski producenti i reditelj bili su oduševljeni kada su prvi put stigli u Pokrevenik.

- Film je priča o devojci koja postaje veštica, istovremeno je i strašan i poetičan.

Glavna junakinja je prvih 12 godina provela zatvorena u pećini, a taj deo snimali smo u Petničkoj pećini, kod Valjeva, gde smo ranije radili i The Outpost - kaže naš sagovornik.

Džonatan Ingliš, Foto Milena Anđela

Autorski TV šou

Dok se iščekuje festivalska, a potom i bioskopska distribucija ovog filma, u producentskoj kući Balcanic Media trenutno se "kuva" novi projekat - autorski TV šou.

- Ne mogu da otkrivam detalje, ali mogu da kažem da produkcija počinje u januaru, a snimanje u PFI Studios 28. marta. U planu su i neki novi filmski projekti, ja ću režirati jedan od njih, ali još ne mogu da govorim o tome - kaže Ingliš.

Foto Milena Anđela

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju