VRŠAC U GLAVNOJ ULOZI: Jedan od najstarijih banatskih gradova godinama poželjno mesto za snimanje filmova

Jelena J. Baljak

19. 12. 2020. u 08:52

VEĆ čitavu deceniju Vršac važi za veoma popularnu lokaciju za snimanje domaćih serija i filmova, a odnedavno i za strane produkcije.

ВРШАЦ У ГЛАВНОЈ УЛОЗИ: Један од најстаријих банатских градова годинама пожељно место за снимање филмова

Foto J. J. Baljak

Osim što je to odlična reklama za, kažu producenti, jedan od najlepših srpskih gradova, dolazak velikih glumačkih ekipa donosi i profit lokalnim ugostiteljima, privrednicima i zanatlijama, kao i građanima, koji rado pristaju da budu statisti.

Autentičnim izgledom sa čitavim kompleksima očuvane arhitekture iz doba Austrougarske, impozantnim srednjovekovnim zdanjem na brdu iznad grada i nepreglednom ravnicom, Vršac filmadžijama nudi mogućnost snimanja gotovo svih žanrova. Ipak, dosad su se tu najčešće snimale komedije i drame vezane za početak 20. veka. Tek je pre desetak dana i Vršačka kula dobila svoju prvu "ulogu" i to u četvrtoj sezoni američke hit TV serije "Predstraža", koja se, inače, u potpunosti snima u Srbiji.

Bajić "Ravna gora", Foto J. J. Baljak

- Serija se bavi srednjovekovnom epskom fantastikom, pa Vršačka kula po svemu odgovara vizuelnom identitetu koji koristimo. Snimali smo samo jedan dan, i to u otežanim uslovima, jer je duvala olujna košava. Ipak, uspeli smo da iskoristimo sve potencijale ove fantastične lokacije, jedino što ćemo, zbog vetra, imati mnogo posla u postprodukciji - rekli su nam u produkcijskoj kući "Balkanik medija".

PO OSKAR IZ BANATA

Tokom 2019. u Vršcu su snimane scene za film o Svetozaru Miletiću "Očevi slobode" reditelja Darka Bajića, kao i dokumentarni film "Koridor 92" Slađane Zarić. A u obližnjem selu Jasenovo snimane su i scene za ovogodišnjeg srpskog kandidata za Oskar - film "Dara iz Jasenovca" Predraga Antonijevića, koji je i godinu ranije kod vršačkog sela Straža snimao "Zaspanku za vojnike".

Zdravko Šotra je, na primer, u Vršcu snimao čak tri kultne serije - "Nepobedivo srce" (2011), "Šešir profesora Koste Vujića" (2012) i "Santa Marija dela Salute" (2016). Uvek je birao centar grada, u kom dominiraju očuvane barokne i secesijske fasade.

Statisti Mnogo Vrščana ima uloge u serijama iz svog grada, Foto J. J. Baljak

- Gde god da se okrenem, vidim prelep kadar. Takav je Vršac, lep i inspirativan - rekao je tada čuveni reditelj.

Razlog zbog kog filmadžije dolaze u taj južnobanatski grad je i činjenica da su Vrščani dobri domaćini.

BILA I ZEMUN I MILANO

I VRŠAČKA železnička stanica je imala mnogo uloga. U seriji Radoša Bajića "Ravna gora" glumila je Zemun, u Bjelogrlićevom serijalu "Na putu za Montevideo" Vinkovce, a u "Nepobedivom srcu" je bila Milano. Ostala je upamćena i njena "uloga" u kultnoj komediji Milorada Milinkovića "Mrtav 'ladan", gde je glumila samu sebe. Inače, taj film je jedini u kom se baš spominje Vršac, jer prati dogodovštine glavnih junaka na putu za taj grad.

- Uvek izlazimo u susret svim njihovim zahtevima, jer je veoma dragoceno što su veliki reditelji izabrali baš naš grad i okolinu za svoj rad. Kad god je to bilo potrebno, zatvarali smo čitave delove grada dok traje snimanje i angažovali se oko pronalaženja statista - kaže Ivana Ranimirov, član Gradskog veća za kulturu.

A među statistima ima ljudi raznih profesija - od doktora do đubretara. Bez obzira na nivo obrazovanja, svi vole da budu "rame uz rame" sa omiljenim glumcima i da, makar stajali negde u pozadini, ostave trag u domaćoj kinematografiji.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)