PREMIJERA PREDSTAVE "NORA- LUTKINA KUĆA" ": Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Ibzenov komad, u režiji Tanje Mandić Rigonat

V.V.S.

21. 12. 2021. u 15:31

TREBALO je da prođe ceo vek, pa da se Ibzenova "Nora - Lutkina kuća" ponovo nađe na repertoaru Narodnog pozorišta: prvi put (posle 1921.godine) publika će poznati naslov premijerno gledati u četvrtak, 23. decembra, u nacionalnom teatru, u režiji i adaptaciji Tanje Mandić Rigonat.

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ НОРА- ЛУТКИНА КУЋА : На Великој сцени Народног позоришта Ибзенов комад, у режији Тање Мандић Ригонат

Narodno pozorište u Beogradu

- "Nora - Lutkina kuća", prvi je dramski bestseler, prevratnička drama koja je pronela Ibzenovu slavu širom sveta, uzdrmala pozorišne scene i savest ondašnjih građana, inspirisala mnoge umetnike, pokrenula polemike koje i danas traju - objašnjava Tanja Mandić Rigonat. - Kada je Ibzen napisao "Noru" postavljalo se pitanje da li je žena, uopšte,čovek ili "dopuna" muškarcu. Pisac je naglasio da to nije feministički komad, da se tiče svakog pojedinca. Ibzen duboko prodire u ljudsku psihologiju: svaki lik je izrazito složen karakter i sudbina.A svaki čovek treba da bude svoj i svaka ptica peva svojim glasom. Ibzen je, pre svega, pesnik, ne propoveda već pripoveda. Stvarao je pre nastanka psihoanalize ( i pojma nesvesnog),ali je uspeo da "uđe" u podsvest likova i dubinske motive.

Za dramu (u prevodu Ljubiše Rajića) scenografiju je uradio Branko Hojnik, kostimograf je Ivana Vasić, kompozitor Irena Popović, dok je scenski pokret bio zadatak za Igora Korugu.

U glavnoj ulozi gledaćemo Nadu Šargin, a u podeli su i Nenad Stojmenović, Hadži Nenad Maričić, Katarina Marković, Goran Jevtić i Jelena Blagojević. Prva repriza je sledećeg dana, na Velikoj sceni nacionalnog teatra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri