DVE GODINE POSTOJANJA GALERIJE NIKOLE KOKE JANKOVIĆA: Izložba o kragujevačkom stradanju

M.A.K.

14. 12. 2021. u 17:51

NAŠ čuveni vajar Nikola Koka Janković (1926 - 2017) je pripadao generaciji koja iz školskih klupa izvedena na streljanje, a povodom osamdeset godina od pogroma u njegovom rodnom Kragujevcu, Narodni muzej organizovao je izložbu "Bol i seta. Svedočanstvo jednog doba".

ДВЕ ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА ГАЛЕРИЈЕ НИКОЛЕ КОКЕ ЈАНКОВИЋА: Изложба о крагујевачком страдању

Foto promo Galerija Nikola Koka Janković

Otvorena je u Galeriji sa njegovim imenom, koja tim događajem obeležava dvogodišnjicu postojanja. Izbor reljefa i crteža iz Jankovićevog legata, čine i dela koja će prvi put biti predstvljena kragujevačkoj publici.

Činjenica da je sticajem okolnosti kao šesnaestogodišnji dečak izbegao sudbinu svojih školskih drugova i mnogobrojnih sugrađana, uticala je da Janković, i u svojim delima neguje sećanje i duboko poštovanje prema kragujevačkim žrtvama. Tako su, kako ističu u njegovom Legatu, našli izraz u stvaranju reljefa "Majke", urađenog za svečani portal Spomen-muzeja 21. oktobar 1976. godine, i nekoliko verzija skulpture "Majka", kao i ciklusu crteža koji su im prethodili.

Janković je posle završene Prve muške gimnazije u Kragujevcu, upisao vajarski odsek Akademije likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Lojza Dolinara 1946, a diplomirao je i magistrirao u klasi profesora Sretena Stojanovića 1952. godine. Izabran je za asistenta na predmetu vajanje - specijalnost obrada gipsa 1958. a za redovnog profesora FLU -1978. godine. Dopisni član SANU postao je 1997, a redovni 2006.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024