U GALERIJI 73, OD ČETVRTKA, 34.ČUKARIČKI LIKOVNI SALON: Nagrada "Poleksija Todorović" za najbolji rad

M.A.K.

14. 12. 2021. u 17:28

NAGRADA sa imenom Poleksije Todorović, jedne od prvih slikarki u našoj sredini, biće dodeljena autoru najboljeg rada, po oceni stručnog žirija, na 34. Čukaričkom likovnom salonu.

У ГАЛЕРИЈИ 73, ОД ЧЕТВРТКА, 34.ЧУКАРИЧКИ ЛИКОВНИ САЛОН: Награда Полексија Тодоровић за најбољи рад

Foto promo Galerija 73

Priznanje je ustanovila Galerija 73, uz podršku Gradske opštine Čukarica, kako bi se sačuvalo sećanje na ćerku Matije Bana i ženu Steve Todorovića, koja je učestvovala u osnivanju Srpskog umetničkog udruženja, aktivnostima Beogradskog ženskog društva, pedagoškom radu (kao profesorka crtanja na Višoj ženskoj školi) i time dala veliki doprinos razvoju kulturnog života naše sredine u drugoj polovini 19. veka.

Ovogodišnji Salon biće otvoren u četvrtak, 16. decembra, u 19 časova, u Galeriji 73. Na njemu će izlagati umetnici po pozivu članova Umetničkog saveta, njih 24. Na tom spisku su Adam Pantić, Ana Cerović, Anđela Mujčić, Branka Kuzmanović, Bratislav Radovanović, Vida Stanisavac, Vladimir Sekulić, Vladislava Krstić, Goran Jović, Dušan Petrović, Đorđe Čpajak, Zdravko Joksimović, Zoran Banović, Ivona Pleskonja, Jovanka Stanojević, Maja Obradović, Marko Lađušić, Milena Maksimović, Nevena Popović Kovačević, Milorad Stajčić, Nevenka Stojsavljević, Nikola Velicki, Nikola Kolja Božović i Ranka Radovanović.

- Raznovrsnost radova, medijska i idejna, pokreće brojna pitanja, a jedno od njih je i pitanje prirode umetnosti i umetničkog dela- piše u katalogu, Jasmina Cukić, istoričarka umetosti. - Kroz primere izloženih radova vidimo da se ona opire unisonosti i da se manifestuje u svojoj pluralnosti. Između ostalog, izazivajući poimanje slike u vizuelnoj umetnosti koja istovremeno može biti shvaćena kao fizička datost, ali i kao mentalna predstava čija se značenja dalje grade u polju interpretacije i recepcije.

Izložba će biti otvorena do 11. januara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)