PUBLIKA IGRALA KOLO U DUBAIJU: Virtuoz na harmonici Petar Marić na Expo 2020

M. N. M.

08. 12. 2021. u 22:13

VIRTUOZ na harmonici Petar Marić nastupio je na Jalasat nights festivalu u okviru Expo 2020 u Dubaiju pred nekoliko hiljada posetilaca, a potom i u bašti Paviljona Srbije, gde je oduševljena publika, po instrukcijama mladog maestra, u jednom trenutku zaigrala i kolo.

ПУБЛИКА ИГРАЛА КОЛО У ДУБАИЈУ: Виртуоз на хармоници Петар Марић на Expo 2020

Foto Promo

- Ljudi sa velikom pažnjom reaguju na našu muziku, jer ona ima različite melose i svako može da nađe nešto što mu se dopada - objasnio je Marić, osmostruki svetski šampion u klasičnoj, virtuoznoj i elektronskoj harmonici.

Iako Marić ima svega 31 godinu, njegova muzika izvodi se širom sveta, od Australije do Amerike, a ipak je najveću popularnost dostigao u Kini. Prvi je srpsku harmoniku uveo u Kenedi centar, u Vašingtonu, gde mu je u prvom redu sedela Selin Dion. Godišnje održi više od 100 koncerata, a njegov repertoar čini veliki broj virtuoznih kompozicija iz žanra varijete muzike, numere iz različitih zemalja i različitih stilova, kroz koje publici pokazuje svu privlačnost i beskrajne mogućnosti harmonike kao instrumenta.

- Radujem se što sam harmoniku prikazao u jednom potpuno drugačijem svetlu, i što je jedan tradicionalni instrument jako lepo dočekan među globalnom publikom - ali moje je najveće dostignuće ipak to što sam publiku naučio da igra kolo. Nakon ovakvih nastupa uvek se ponosim što sam Srbin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade