HOĆE DA NAS UVUKU U POLITIČKO BLATO: UO FCS oglasio se povodom poništenog javnog poziva za eminentne reditelje

V. N.

03. 12. 2021. u 19:55

UPRAVNI odbor Filmskog centra Srbije, kojim predsedava Jelena Trivan, poništio je odluku komisije koja je na prvi put uvedenom konkursu za sufinansiranje filmova eminentnih reditelja odabrala projekte "Škartovi" Srđana Dragojevića, "Doktor D" Gorana Markovića i "Sloboda ili barbarizam" Želimira Žilnika.

ХОЋЕ ДА НАС УВУКУ У ПОЛИТИЧКО БЛАТО: УО ФЦС огласио се поводом поништеног јавног позива за еминентне редитеље

Jelena Trivan, Foto Tanjug

UO FCS se danas oglasio saopštenjem u kome su naveli da će konkurs biti ponovljen do kraja godine, "bolje precizirajući uslove konkursa na koji se mogu javiti isti reditelji, a sredstva će dobiti neko od ovih eminentnih imena naše kinematografije, jer je upravo njima i namenjen". Oni su podsetili da je upravo ovaj UO uveo konkurs s namerom da se eminentnim rediteljima omogući prilika da uz pomoć države, na posebnom konkursu, dobiju šansu za snimanje svog filma, a potom objasnili razloge svoje odluke:

- Odajemo veliko priznanje i poštovanje komisiji koja je radila svoj posao profesionalno i odgovorno. Međutim, nakon završetka konkursa uočili smo da su dva od tri izabrana filma više puta odbacivana od strane različitih komisija FCS i zaključili da ovaj poseban konkurs time nije doveo do očekivanog rezultata - da bude šansa za novo autorsko delo eminentnih reditelja, umesto da daje privilegovan status filmovima koji su odbačeni u redovnoj konkurenciji.

U daljem saopštenju UO navodi da se konkursna komisija odlučila da svim filmovima dodeli "jednako nedovoljna sredstva", dok UO smatra da ovaj konkurs treba da posluži tome da eminentni reditelji brzo, uz značajnu finansijsku podršku dobiju šansu da snime svoj film, i da u tom smislu i treba napraviti jasniju selekciju.

- Imajući u vidu da je inače mali broj reditelja koji mogu konkurisati na ovaj konkurs, smatramo da je bolje da jedan projekat dobije značajna sredstva, nego sva tri prijavljena projekta nedovoljno. Uvideli smo i da je potrebno povesti računa i o starosnoj strukturi reditelja, gde bi neku vrstu blage prednosti imali oni stariji - stoji u saopštenju.

Foto Arhiva

UO navodi da je "postao deo uobičajenog javnog miljea da se politizuje svaki konkurs, da se proglašavaju za žrtve svi koji nisu dobili sredstva iako ih država redovno podržava, da se zanemaruje značaj onoga što je ostvareno, i umanjuje broj filmova koji su dobili podršku". Iako se obično ne oglašavaju, kažu u UO, ovoga puta su to učinili zbog važnosti pomenutog konkursa, kao i značaja onoga što je učinjeno u srpskoj kinematografiji zahvaljujući FCS-u "koji pojedinci pokušavaju da uvuku u političko blato".

OSUDA UVREDA

- Najoštrije osuđujemo uvrede Gorana Markovića upućene na račun predsednice Upravnog odbora - mi smo kolektivni organ koji je odluku doneo demokratskom većinom i stojimo iza svoje odluke, i sramni su i nedolični napadi na nju. Nadalje ćemo se, kao i do sada, o konkursima oglašavati samo na institucionalan način - poručio je UO FCS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna