SNIMA SE FILM O LEGENDARNOM DŽEJU: Filmski centar Srbije objavio rezultate konkursa za sufinansiranje dugometražnih igranih ostvarenja

A. POPADIĆ

01. 12. 2021. u 09:11

FILMSKI centar Srbije objavio je juče rezultate konkursa za sufinansiranje dugometražnih igranih filmova.

СНИМА СЕ ФИЛМ О  ЛЕГЕНДАРНОМ ЏЕЈУ: Филмски центар Србије објавио резултате конкурса за суфинансирање дугометражних играних остварења

Foto A. Stanković

UO FCS usvojio je predlog komisije (Vladimir Kecmanović, Nikolina Zečević, Dragan Jeličić, Dragan Marinković i Igor Onič) o dodeli finansijskih sredstava za pet budućih igranih filmova, među kojima je i biografska priča o nedavno preminulom pevaču DŽeju.

Film "Nedelja", po scenariju Stefana Boškovića i u režiji Nemanje Ćeranića, FCS će sufinansirati sa 20 miliona dinara.

- Uzbudljiva priča o životu DŽeja Ramadanovskog data je bez suvišne patetike, sa upečatljivim likovima. Scenario se drži bitnih činjenica iz pevačeve biografije, tretirajući ih sa simpatijama prema glavnom junaku, koje prikaz surove realnosti s kojom je bio prinuđen da se suočava, ne dovodi u pitanje, nego naprotiv, kako to u uspešnim kinematografskim ostvarenjima i treba da bude - naglašava - navodi se, pored ostalog, u obrazloženju članova komisije koji predviđaju da je reč o potencijalnom bioskopskom hitu.

Nemanja Ćeranić, Foto Privatna arhiva

DŽej Ramadanovski, Foto M. Labudović

Najveću finansijsku podršku na ovom konkursu, od 28 miliona, dobili su filmovi "Za danas toliko" Marka Đorđevića i "Ćerka" Vladimira Blaževskog.

Autor veoma uspelog debitantskog filma "Moj jutarnji smeh" Marko Đorđević, po oceni komisije, i u novom filmu "ima organsku potrebu da osvetli sreću malih ljudi".

- U moru strahova kojima smo okruženi u "novom dobu", Đorđević se opredelio da nam ponudi film o lepšem i nežnijem načinu življenja od onog koji je u fokusu mladim autorima danas, i nikog u komisiji nije ostavio ravnodušnim - stoji u obrazloženju.

"Ćerka" scenariste i reditelja Vladimira Blaževskog je drama o velikoj temi, kako kod nas, tako i u svetu - abortusu. Vera, koja živi u malom mestu u zapadnoj Srbiji, ima dve ćerke tinejdžerke i ponovo je trudna sa devojčicom. Celo Verino okruženje, uključujući njenu majku, najbolju prijateljicu i muža, očekuju od nje da abortira...

- Izuzetno je interesantno što je autor uspeo da napiše ovako dobar, uverljivo realan scenario, samo detektujući problem, ističući kao kao još jedan oblik "nesavršenosti našeg sveta", bez bilo kakvih scenarističko pretencioznih elemenata - navedeno je u odluci.

Foto Arhiva

Podršku od 24 miliona dinara dobio je film "Saligia", reditelja Petra Ristovskog, po scenariju Teodore Ristovski na temu sedam smrtnih grehova. Radnja je smeštena u nepoznatom prostoru Saligia, nastalom posle apokalipse na Zemlji izazvane smrtonosnom zarazom.

- Glavni junaci se bude zaglavljeni u nepoznatom prostoru, Saligiji, u kome vreme stoji, sa odlomcima sećanja svojih života nedovoljnim da bi znali svoja imena, godine, status.

Prinuđeni su da borave u centru monumentalne građevine, za velikim stolom punim raskošne hrane i pića, istražujući jedni s drugima svoje poreklo i razlog zašto su tu - saopštila je komisija.

FCS će sa 20 miliona dinara sufinansirati i film "Kruna" Vasilija Nikitovića smešten u svet Roma, "u bajkoviti mikrokosmos u kom su egzotični kraljevi i princeze, prosjaci i ljubavnici značajno različiti od svojih filmskih prethodnika koji su ’sakupljali perje’ i u ’domovima za vešanje leteli u nebo’".

- U izazov koji komplikovan scenario nosi sa sobom, pre svega u produkcijskom smislu, sa producentima je spreman da se upusti moćan televizijski emiter, što je komisiju ohrabrilo u odluci da podrži ovu filmsku avanturu - navedeno je u saopštenju.

Kovačevićeva "Deca bogova"

Komisija je predložila Upravnom odboru FCS da iznađe dodatna sredstva (predloženi iznos je 20 miliona dinara) i za projekat "Deca bogova", reditelja Filipa Kovačevića, po scenariju Danijela Šejfera.

- U svetu gde su iscrpljeni svi prirodni resursi, pleme poslednjih ljudi prinosi ljudske žrtve u pokušaju da se umili bogovima. Kada njegovog mlađeg brata izaberu za obred, mladom ratniku Akilu ostaje samo sedam dana da ga spasi - glasi kratak sinopsis "Dece bogova".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)