PROŠLO JE VREME MEŠETARENJA: Reagovanje Udruženja književnika povodom našeg teksta "Ovo može biti autogol za UKS"

V. N.

27. 11. 2021. u 12:00

POVODOM teksta "Ovo može biti autogol za UKS", objavljenog u našem listu 24. novembra, o izbacivanju pisca Miće Cvijetića iz Udruženja književnika Srbije, oglasio se Dragan Mraović, član UO UKS zadužen za odnose s javnošću.

ПРОШЛО ЈЕ ВРЕМЕ МЕШЕТАРЕЊА: Реаговање Удружења књижевника поводом нашег текста Ово може бити аутогол за УКС

Foto Z. Jovanović

Reagovanje objavljujemo u celini:

Nije književno delo, sve što je ukoričeno, jer bi to onda bili i kuvari. Naročito je veselo kada "knjigom" proglase pamflet dr Miće Cvijetića oni koji ga podržavaju, ali tu "knjigu" nisu čitali.

U hajku na UKS se uključio i naš bivši predsednik Radomir Andrić, koji nije bio "svedok raznih problema sa 'Književnim novinama'", kako kaže, već je skoro godinu dana kočio izbor urednika, kršeći zakonske rokove, jer nije hteo da postavi Miću Cvijetića. Lično sam mu na to skrenuo pažnju i pred Mićom tražio da ga postavi. Dobio sam odgovor u smislu "nećemo još". Sramno je upoređivati polemiku između Danila Kiša i Dragana Jeremića sa ovim blamom. Ona je bila u granicama književnosti i bez uvreda po UKS ili ličnih. Nije valjda da je Cvijetić vaskrsli Kiš? Ne sećam se da je Kiš kvalifikovao svoje i naše Udruženje kao "politbirovsku centralu", "prominentno prokuratorstvo u postkomesarskoj dramaturgiji" u kojoj "upravljačku birokratiju" sprovode "zadrigle birokrate". O brojnim ličnim uvredama uglednih članova UO UKS i Nadzornog odbora ne bih ovde, osim jedne morbidne upućene sadašnjem predsedniku Udruženja, koji ga je štitio i sprečavao više puta njegovu smenu, a kome se dr Cvijetić zahvaljuje na tome poželevši mu, kao tvorac nekrofilske književne esejistike, da bi "mogao da upravlja i sa onoga sveta".

Dragan Mraović, Foto Novosti

Netačna je konstatacija izrečena javno ovih dana da se "ovakav tekst strogoće ne pamti više od pola veka". Upravo u vreme drugog mandata Andrića, pre nekoliko godina, isključen je iz UKS Petar Milatović Ostroški i to zbog uvreda nanetih pre svega Andriću, ne u knjigama i javnim glasilima, već u mejlovima i na "Fejsbuku". Tada Andrić nije uzvratio "tekstom na tekst", kako sada morališe, već "represivnim merama". Sa kojim onda moralnim pravom sada deli lekcije? Što se tiče "autogola za UKS", jedini zbog koga umalo nismo izgubili utakmicu, dao nam je baš predsednik UKS Andrić ostavivši nam dug od 1.800.000 dinara uz dodatni gubitak "Književnih novina". Recimo, za 2019. (period uređivanja dr Cvijetića) gubitak "Književnih novina" je 303.884,58 dinara, ali je realno još veći, jer troškovi telefona, interneta, bankarske usluge, iznošenje smeća, čišćenje, vodovod i kanalizacija i autorski honorari nisu izdvojeni iz ukupnih troškova, te nisu posebno teretili poslovanje dr Cvijetića. Prodaja "Književnih novina" je pala sa 445.988,00 dinara u 2017. na 160.210,00 u 2019. Štampano je 6.500 primeraka, prodato samo 935, a nikada Cvijetić nije položio račune gde je nestalo 5.565 primeraka?

Sve je to UO UKS sanirao, nema više nikakvih dugova. "Književne novine" posluju pozitivno, a isplaćeno je Cvijetiću desetak zaostalih honorara (ne zarada, pošto je bio pod ugovorom) nastalih kao dug pod rukovodstvom Radomira Andrića u mesečnom bruto iznosu od 40.661,00! Nije mu smetala "obrazina" da uzme nezasluženi novac od UKS na ivici egzistencije! Takvo "poslovanje" na nivou UKS je pokrivao Radomir Andrić zbog čega smo povremeno imali žustre rasprave. "Književne novine" sada posluju, bez dugova.

Udruženje književnika Srbije, Foto Z. Jovanović

Urednik nije "smenjen", već razrešen dužnosti i nije mu "presuđeno", već je isključen iz UKS po Statutu za koji je i on glasao.

Nije Cvijetić razrešen dužnosti zbog nekog priloga o knjizi Gorana Vesića "Knjiga o Beogradu", jer se ono desilo četiri dana pre izlaska "Književnih novina" kada niko u UO UKS nije ništa znao o tekstu, ali neopamfletista misli da će poturajući Vesićevo ime da navuče omrazu na UKS u svoju korist. Aferim "dr" Cvijetiću! A groteskno je njegovo stanje duha kada "pamfletuje" da su članovi UO UKS "većina matori ljudi" i "veće staraca". Ja sam rođen 1947, a on 1946! Jedan član uprave 1963, a jedina dama u upravi 1959, itd. Navodi i "književni argument" da ja nosim "naočale velike dioptrije" što nije tačno. Imam malu dioptriju, čitam i radim većinu poslova bez "naočala". Pominje me podrugljivo kao "ambasadora" u Etiopiji, što je laž, itd.

Oni koji su se ostrvili na ovu Upravu UKS štiteći "lik i djelo" druga Cvijetića, treba da znaju da, uprkos njima, neće više biti protivzakonitih i finansijskih manipulacija, novca za nerad, niti urednika koji je za četiri mandata (16 godina) srozao kvalitet "Književnih novina" i skoro ih uništio finansijski. Priznajem, bio sam saučesnik, jer sam štitio Miću Cvijetića godinama.

Udruženje književnika Srbije je esnaf koji brine o socijalnim pravima svojih članova za koja je zakonski ovlašćeno kao reprezentativno udruženje u kulturi, a ne daje vrednosni književni sud. Praksa ranije samovolje, finansijskih manipulacija, kršenja zakona, Statuta i rasipanja ono malo novca je završena u UKS. Nije ovde reč o umetničkim slobodama i knjigama, već o mešetarenjima pojedinaca koja se graniče sa prekršajnom i krivičnom odgovornošću.

OSTAVKE JANKOVIĆA I AJDAČIĆA

KAKO "Novosti" nezvanično saznaju, Miloš Janković, potpredsednik UO UKS, podneo je neopozivu ostavku. Razlozi su u koncepcijskim razlikama u daljem radu i razvoju Udruženja književnika Srbije. Ostavku je, kako takođe nezvanično saznajemo, podneo i Živorad Žika Ajdačić, član UO UKS.

Foto V. Danilov/Tanjug

Inače, Udruženje književnika Srbije i Srpsko književno društvo privode kraju dogovor za tri zajednička kandidata za dodelu nacionalnih prizanja, u javnosti poznatih kao "nacionalne penzije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!