NAJBOLJA PREDSTAVA "VUCI I OVCE": Dodelom godišnjih nagrada, plaketa i pohvala obeležen Dan Narodnog pozorišta

Miljana Kralj

22. 11. 2021. u 22:44

DAN Narodnog pozorišta značajan je jer tada preispitujemo svoj doprinos njegovoj istorijskoj veritikali, istakao je Svetislav Bule Goncić, v. d. upravnika jedne od naših najstarijih ustanova kulture, koju je daleke 1868. osnovao knez Mihailo, na nekadašnjem Pozorišnom trgu.

НАЈБОЉА ПРЕДСТАВА  ВУЦИ И ОВЦЕ: Доделом годишњих награда, плакета и похвала обележен Дан Народног позоришта

Miodrag Miki Krstović, Foto N. Skenderija

- U svojoj istoriji Narodno pozorište je preživelo brojne dramatične trenutke, ratove, politička previranja, revolucije, pre svega zahvaljujući svojim umetnicima, tehnici, svim zaposlenim i vernoj publici - podsetio je Goncić na proslavi 153. godišnjice, održanoj na Velikoj sceni.

- Kao i čitav svet, već dve godine, i mi se nalazimo pred pandemijskim izazovom i verujem da ćemo i ovoga puta zajedno savladati sve prepreke i opstati kao relevantna tačka našeg kulturnog života i stvaralaštva.

U ovoj kući, kako je rekao, ponikla je naša dramska literatura, najveći operski, baletski i dramski umetnici:

- Naš zadatak, kao najvećeg nacionalnog teatra je da čuvamo sećanje na tu tradiciju, njene temelje. A izazov je da to pretvorimo u nešto novo, moderno, što će se obraćati današnjoj publici - kazao je v. d. upravnika, poručivši zaposlenima da ljubomorno čuvaju svoje pozorište, kako bi buduće generacije bile ponosne i počastvovane što su ga od njih nasledile.

Konstantin Kostjukov, Foto N. Skenderija

I ovaj dan pozorišta bio je prilika da se sumiraju uspesi i podele godišnja priznanja.

Prema odluci upravnika, "Pečat Narodnog pozorišta" pripao je glumici Olgi Odanović, solisti baleta Milošu Dujakoviću, operskoj pevačici Jasmini Trumebetaš Petrović, balerini Ašhen Ataljanc, producentu Borislavu Balaću i oboisti Slavku Stankoviću.

Umesto glumca Tanasija Uzunovića, "Pečat" je primila njegova ćerka, a nekadašnja velika zvezda ove kuće, glumica Vera Čukić, se prema rečima Goncića, zahvalila na priznanju, i izvinila što nije bila u prilici da dođe da ga lično preuzme.

- Poručila bih mladim ljudima da budu lojalni, odani i posvećeni ovom poslu, jer ćemo jedino tako odbraniti naš esnaf i ovu kuću, koja je od nacionalnog značaja - kazala je Olga Odanović, kojoj je pripala i godišnja nagrada za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara, a koju dodeljuje Upravni odbor pozorišta.

Isto priznanje dobili su i glumci Aleksandar Đurica i Nikola Vujović, kao i baletski umetnici Sanja Ninković, Igor Pastor, Dejan Kolarov.

Nagradu Narodnog pozorišta u Beogradu za najbolju predstavu u okviru repertoara dobila je predstava "Vuci i ovce" Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog u režiji Egona Savina. Po odluci UO nagrade za izuzetno značajan ukupni radni doprinos dobili su Goran Ilić i Nemanja Konstantinović.

Upravni odbor dodelio je svim sektorima (drame, opere, baleta, tehnike, stručnim i opštim poslovima) javne pohvale za uspešan rad. Umetici koji su proveli dve decenije u kući, ali i oni koji su otišli u penziju, danas su dobili Zlatne značke Narodnog pozorišta. Kruna svečaljnosti bila je dodela nagrade "Raša Plaović". Ove godine žiri u kome su bili Dragana Varagić, Đurđa Tešić, Željko Hubač, Branislav Tomašević i Dragana Bošković (predsednik) priznanje je dodelio Miodragu Mikiju Krstoviću, za "maestralno odigranu ulogu Miloša" u predstavi "Cement Beograd", u režiji Sebastijana Horvata u BDP.

Olga Odanović, Foto N. Skenderija

Krstović s viškom duše

U SVOM dosadašnjem glumačkom radu, Miodrag Miki Krstović je često igrao junake, koji mu najviše "leže" - ljude s viškom duše, što postaje njegova priroda, ne uvek pravilno shvaćena - istakla je predsednica žirija za nagradu "Raša Plaović" i pozorišna kritičarka našeg lista Dragana Bošković.

- U tom svom umeću, Krstović je, u predstavi "Cement Beograd", otišao najdalje, tamo gde ga vrlo malo umetnika glume može stići, gde između scene i gledališta nema više nikakve distance, gde se zaboravlja ko je na sceni, a ko u gledalištu. I sve to gotovo nevidljivo u nečujno. Neuhvatljivo. Vrhunski!

Foto N. Skenderija

"Stenvej" i Nušićev sto

PLAKETE povodom značajnih aktivnosti u radu Narodnog pozorišta dobili su Konstantin Kostjukov i Muzej grada Beograda, a primila ju je direktorka Jelena Medaković. Najvećoj beogradskoj ustanovi zaštite, v. d. upravnika Goncić, zahvalio je na poklonu - "stenvej" klaviru. Inače, u foajeu je izložen i deo radne sobe, sa pisaćim stolom Branislava Nušića, slavnog komediografa i upravnika Narodnog pozorišta, koji u njegovom legatu čuva Muzej grada Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju