SVEČANI KONCERT U NARODNOM POZORIŠTU: Nastup povodom četiri decenije umetničkog rada koncertmajstora Edit Makedonske

V.V.S.

12. 11. 2021. u 16:24

NA VELIKOJ sceni Narodnog pozorišta, u subotu 13.novembra, biće održan svečani koncert povodom proslave četiri decenije umetničkog rada koncertmajstora orkestra nacioalnog teatra Edit Makedonske.

СВЕЧАНИ КОНЦЕРТ У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ: Наступ поводом четири деценије уметничког рада концертмајстора Едит Македонске

Narodno pozorište u Beogradu

Na programu su dela za violinu i orkestar Čajkovskog, Verdija, Masnea, Hačaturijana, Dirigent Đorđe Pavlović.

Iste večeri biće joj uručen Pečat Narodnog pozorišta u Beograda za 2020. godinu koji se dodeljuje povodom posebnog doprinosa životu i radu Narodnog pozorišta.

Edit Makedonska je glavni koncertmajstor Narodnog pozorišta u Beogradu od 2003. godine, a član Orkestra od 1980. godine.Rođena u Sofiji (Bugarska), Edit potiče iz muzičke porodice. Violinu je počela da uči kod svoje majke Dijane Raponđijeve-Stojanović, a diplomirala je na FMU u Beogradu u klasi poznate prof. Fern Rašković. Magistraturu violine i kamerne muzike završila je u Plovdivu (Bugarska) u klasi prof. Nedjalča Todorova, gde je bila angažovana i kao asistent na Fakultetu za muziku i igru.

Stekla je i diplomu solo pevanja u srednjoj muzičkoj školi "Mokranjac" u Beogradu, a završila je i baletsku školu u Sofiji.

Radila je i kao profesor violine u muzičkim školama "Josif Marinković" i "Vladimir Đorđević" u Beogradu, a zatim i kao profesor violine i čitanja s lista na Akademiji lepih umetnosti.

Kao koncertmajstor bila je angažovana u Makedonskoj operi i baletu u Skoplju (Makedonija), u Operama u Varni i Plovdivu (Bugarska), Pozorištu na Terazijama u Beogradu, u Beogradskoj filharmoniji, Simfonijskom orkestru Radio-televizije Srbije, Beogradskim solistima Vojkana Borisavljevića i u Simfonijeti Aleksandra Vujića. Izvestan period bila je član prvoosnovanog Srpskog gudačkog kvarteta. Osnivač je gudačkog kvarteta "Edit" .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave