ISTORIJSKI TRILER O UBISTVU KNEZA MIHAILA: "TV Novosti" na snimanju serije "Što se bore misli moje", reditelja Milorada Milinkovića u Valjevu

Branko Puzović

14. 11. 2021. u 16:50

GURAJUĆI teška drvena kolica sa metalnim kantama mleka, bakalin je srdačno pozdravio muškarca srednjih godina, sa crvenim fesom na glavi, u čakširama i dugačkom kaputu, koji se, dok je hodao, oslanjao na štap sa neobičnim rukohvatom. Prodavcu je nešto po svemu sudeći "masno" promrmljao kroz zube, te nastavio da, hramajući i poštapajući se, prelazi ulicu popločanu kamenom, po kojoj je bilo obilje trinje i ostataka slame...

ИСТОРИЈСКИ ТРИЛЕР О УБИСТВУ КНЕЗА МИХАИЛА: ТВ Новости на снимању серије Што се боре мисли моје,  редитеља Милорада Милинковића у Ваљеву

Foto: Branko Puzović/ promo

"Odlično! Kupljeno!" - prekinuo je tišinu glas reditelja Milorada Milinkovića, posle ove, više puta ponovljene scene koja prikazuje izlazak policajca Đorđa Čogurića, koga glumi Miloš Timotijević, jedine neistorijske ličnosti u budućoj seriji i filmu radnog naziva "Što se bore misli moje", o atentatu na kneza Mihaila Obrenovića. Ekipa je četiri dana snimala u staroj trgovačkoj čaršiji Tešnjar u Valjevu, kako bi se što vernije prikazala epoha u kojoj se radnja odvija. Iza projekta stoje "Telekom Srbija" i producentska kuća "Bombona" iz Beograda. Uz igrani film, predviđeno je da serija sadrži pet epizoda po 50 minuta, po scenariju Milorada Milinkovića i Dragoljuba Stojkovića.

- Tumačim fiktivnu ličnost, policajca koji se trudi da slučaj reši pre nego što se dogodi ubistvo kneza Mihaila Obrenovića - kaže glumac Miloš Timotijević. - Čogurić je jedan od retkih likova koji nije istorijski, uloga je veoma uzbudljiva, višeslojna, zahtevna. Atentat na kneza Mihaila veoma je uzbudljiv narativ, serija i film biće više triler nego istorijska drama, zato sam ovu ulogu i prihvatio. Jedva čekam reakcije publike koja, siguran sam, neće ostati ravnodušna kada bude gledala "Što se bore misli moje".

Film i serija govore o periodu života kneza Mihaila Obrenovića neposredno pre i za vreme atentata. Knez Mihailo vladao je Srbijom od 1939. do 1842, te od 1860. do 1868. godine. Ubijen je u Košutnjaku, 29. maja 1868. godine. Napisao je pesmu "Što se bore misli moje", po kojoj je projekat i nazvan.

- Pre Valjeva, snimali smo scene u Košutnjaku, gde se atentat na kneza i odigrao, Rajačkim Pimnicama kod Negotina, u Vraniću, na Petrovaradinu, Karlovcima, ali u celoj Srbiji praktično nema lokacije poput Tešnjara, u kojoj mogu da se snime kadrovi iz prošlih vremena, a da se ne gradi kompletna scenografija - kaže reditelj Milorad Milinković. - To je bio razlog dolaska ekipe u Valjevo i to je bio pun pogodak, jer je ambijent odličan. Plan snimanja vodi nas potom u vojvođanske dvorce, čiji će raskošni enterijer da dočara epohu kneza Mihaila Obrenovića.

Uz glavne glumce - Dragana Mićanovića koji tumači kneza, Natašu Ninković koja igra Anku Konstantinović, u seriji i filmu pojavljuju se i Nebojša Dugalić, Miloš Timotijević, Aleksandar Srećković Kubura, Tamara Krcunović, Zoran Cvijanović, Olga Odanović... Takođe, mlada glumačka garda - Jana Ivanović, Luka Grbić, Stojša Oljačić, te Valjevac Aleksandar Marković.

Na setu se ponovo začulo "Tišina!". Snimana je scena ulaska policajca Čogurića u - javnu kuću! Naspram prizemne, padu sklone, udžerice, kamera "hvata" islednika koji je, iako hramajući, žustro sišao iz fijakera i brzim hodom, kao da je nastojao da ga niko ne primeti, uputio se ka radnji s crvenjim fenjerom. Zakucao je na vrata nekoliko puta, dok ih nije otvorio visoki, namrgođeni mladić. Oštrim pogledom, kao da je policajca zapitao kuda se žuri...

- Državni posao ne može da čeka - odgovorila je uz osmeh i uz zanosni pogled prema pridošlici oskudnije odevena devojka, po svemu sudeći prijateljica noći koja je, pojavivši se na vratima, prekratila svojevrsni dijalog pogledima Čogurića i bezimenog mladića krupnog stasa.

Tešnjar, inače, odavno privlači filmadžije. Početkom šeste decenije prošlog veka, reditelj Žika Mitrović u ovom delu Valjeva snimao je kadrove čuvenog filma "Marš na Drinu". Sledili su "Rafal u nebo", "Užička republika", "Narodni poslanik", "Vrane", "Ivkova slava", "Šešir profesora Koste Vujića"...

Uz učešće statista iz grada na Kolubari, mnogi Valjevci, pogotovo najmlađi, sa posebnom pažnjom pratili su snimanje scena.

BORBA IZMEĐU PESNIKA I DRŽAVNIKA

- SCENARIO za film i seriju je veoma dobar, fantastičan, tako da se ni jednog trenutka nisam dvoumio da prihvatim ulogu kneza Mihaila Obrenovića - kaže za "TV novosti" Dragan Mićanović. - U pitanju je vrhunski politički triler, koji prikazuje poslednjih nekoliko dana kneza Mihaila i uspešno sjedinjuje istorijske činjenice i priču koja prati izmišljene likove. Tu je i borba između pesnika i državnika, te oko ljubavnice i buduće verenice Katarine, koja je potresala tadašnju Srbiju. Vreme koje prikazuju serija i film može se posmatrati i iz današnje perspektive, a to najbolje govori rečenica koju u razgovoru sa konzulom jedne države izgovara knez Mihailo, da je "sve ovo jedan veliki uspeh za zemlju koja živi na ovakvoj vetrometini".

OSTRAŠĆENI PROTIVNIK OBRENOVIĆA

- TUMAČIM lik Koste Radovanovića, vođu zaverenika i čoveka koji je ubio kneza Mihaila Obrenovića - kaže Aleksandar Srećković Kubura. - To je vrlo ostrašćeni protivnik dinastije Obrenović, što iz političkih, što iz ličnih razloga. Ovom projektu privukao me je, pre svega, veoma dobro napisan tekst, koji se, pored istorijskog aspekta samog atentata, na vrlo dobar, dramski uzbudljiv način, bavi i ličnim, emotivnim aspektom života kneza Mihaila u poslednjim danima njegove vladavine, kao i vrlo komplikovanim političkim okolnostima tog vremena u Srbiji. S obzirom na to da ova tema, u dramskom, igranom smislu, gotovo nije ni obrađivana, sam projekat je još zanimljiviji i značajniji. Sve u svemu, u odnosu na do sada snimljen materijal, očekujem veoma dobar i edukativan film, odnosno seriju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna