ŠTO SE BORE MISLI MOJE: Reditelj Milorad Milinković snima film i seriju o Knezu Mihailu Obrenoviću

Maja Ješić

11. 09. 2021. u 05:00

LjUBITELjI priča o našim velikanima, istorijskim likovima koji su obeležili stvaranje srpske države i društva, imaće uskoro pred sobom pravu poslasticu - priču o našem čuvenom knezu, Mihailu Obrenoviću.

ШТО СЕ БОРЕ МИСЛИ МОЈЕ: Редитељ Милорад Милинковић снима филм и серију о Кнезу Михаилу Обреновићу

Knez Mihailo Obrenović, Foto Arhiva

Seriju koja nosi za sada radni naslov "Što se bore misli moje", režira poznati reditelj Milorad Milinković. Priča o Knezu Mihailu biće ispričana u pet epizoda, gde će svaka trajati kao mini film - 50 minuta. Producenti serije su "Telekom Srbija" i producentska kuća "Bombona". Budžetska sredstva koja će biti uložena u ovaj važan projekat biće dovoljna da priča o Mihailu Obrenoviću bude ispričana valjano, kako dolikuje, ali su ona svakako skromna u odnosu na svetske standarde, saznajemo od dobro upućenih u produciranje serije. Svi koji učestvuju u kreiranju projekta "Što se bore misli moje", očekuju da će biti emitovan na RTS, jer se radi o značajnom istorijskom projektu.

Nebojša Dugalić, Foto Arhiva

Snimanje počinje za dve nedelje, a emitovanje se očekuje ne pre jeseni sledeće godine, a možda čak i na zimu. Scenario su napisali Milorad Milinković i Dragoljub Stojković.

Svi koji su učestvovali u stvaranju serije, ističu da je odrađen sjajan kasting, neki ga nazivaju "drim - timom" srpskog glumišta. Glavne uloge igraće: Dragan Mićanović, Nataša Ninković, Nebojša Dugalić. Zatim, Miloš Timotijević, Tamara Krcunović, Zoran Cvijanović, Olga Odanović, Aleksandar Srećković, potom mladi glumci: Luka Grbić, Jana Ivanović, Maja Čampar, Stojša Oljačić ... Tim povodom, ekskluzivno za "TV novosti", govorio je reditelj Milorad Milinković.

Milorad Milinković, Foto V. Danilov

Šta je bio glavni razlog vaše odluke da snimite seriju o knezu Mihailu Obrenoviću, sopstvena zainteresovanost za taj period, ili dobar scenario?

- Očito sopstvena zainteresovanost, budući da sam ja krenuo da pišem scenario. To je veoma zanimljiva tema o jednom od najvećih naših vladara, koji je, čini se, nepravedno zapostavljen, i kome se, čini se, nismo dovoljno odužili za njegova dostgnuća.

Kralj komedije, kako vas često kao reditelja nazivaju, ovoga puta uplovljava u novi žanr, zaranjate u epohu i opasne istorijske igre koje su krojile sudbinu ove zemlje. Da li osećate neku novu vrstu uzbuđenja, da li se osećate komotno?

- Pred svaki projekat, kakav god on bio, osećam novo uzbuđenje, jer je svaki projetak uvek potpuno drugačiji od prethodnih. Ovaj pogotovo.

Kako se danas, sa distance od 153 godine, sećamo ovog značajnog političara i diplomate, kakav je vaš utisak?

- Mislim da je generalno mišljenje o njemu, ko ga uopšte ima, pozitivno. Ali, treba osvetliti ne samo njegovu ličnost, već i to vreme, i, naravno, napraviti dobar film.

Kakav će biti vaš pristup kao reditelja? Hoćete li fokus radnje staviti više na samu Mihailovu ličnost, ili na istorijske okolnosti?

- Ovo pre svega nije serija o Mihailu, ovo je serija i o njemu, ali i o atentatu, o spletkama, ulozi stranih sila, ali i emocijama glavnih junaka. Jedan jak politički triler, sa tragičnim krajem.

Nataša Ninković, Foto Promo

Čime je i na koji način promenio Srbiju i kakvo je značenje u slučaju Mihaila Obrenovića imala reč apsolutista, ako mu je deviza bila "Zakon je najviša volja u Srbiji"?

- Ne bih da se ovo pretvori o raspravu o ličnosti kneza Mihaila, niti analizu njegove politike. Film je ipak umetnost, a za ove analize postoje relevantni istorijski izvori. Ne bih da u ovom intervjuu izigravam nastavnika istorije. Gledajte film i seriju, pa će gledaocima biti jasno kakav je Mihailo Obrenović bio kao psihološki profil, vladar i istorijska ličnost. Nadam se da će vam sve biti jasno.

Policija je uhapsila atentatore Kostu i Đorđa Radovanovića, koji su kasnije bili osuđeni na smrt. Dokumentacija sa suđenja je proglašena državnom tajnom i skrivena je. Da li ste se koristili istorijskom građom, a koliko ste sebi dopustili umetničke slobode?

- Nisu samo njih dvojica bili tu, bilo je umešano mnogo više ljudi i svi do jednog su pobijeni brzo, jer im je sudio preki sud. Takva jedna stvar, pogotovo tajno suđenje, budi glasine kako sve to i nije bilo baš tako. Kao i u većini slučajeva atentata, poznati su izvršioci, ali ne i naručioci.

Dragan Mićanović, Foto A. Stanković

Šta je vaša želja da publika spozna gledajući ovo umetničko delo?

- Eh, da sam želeo da podučavam, postao bih učitelj. Jako je teško, zapravo nemoguće, odgovoriri na ovakvo pitanje, bez da se koriste floskule i opšta mesta. Želeo bih da pubika uživa u dobrom filmu i u seriji.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)