HEROINE VELIKOG RATA: Priče Milene Kovačević ilustrovao Vladimir Krstić Laci

M. Mirković

02. 11. 2021. u 13:44

SEDAM velikih žena, junakinja Velikog rata, opisala je u isto toliko priča Milena Kovačević, ilustrovao mag crteža Vladimir Krstić Laci, a u divot-knjigu sabrao Aleksandar Miljević i objavio u izdanju svog "Dobrodetelja".

ХЕРОИНЕ  ВЕЛИКОГ РАТА: Приче Милене Ковачевић илустровао Владимир Крстић Лаци

Vasilija Vukotić, Foto Privatna arhiva

Tako se u nizu knjiga koje oplemenjuje dečju dušu, poput dvotomnih Priča o dobroti ili Priča o majci, te prošlogodišnjeg poduhvata "Srpski junaci od Kosovskog boja do Košara", obrela i ova, o podvižnicama koje istorija pamti (i) kao heroine Prvog svetskog rata.

Autorka, profesor istorije, odabrana je između ostalog i zbog svog stila, topline i duševnosti tako prigodne za pripovesti o sedam veličanstvenih žena. Junakinje, Velikog rata i priča Kovačevićeve, su Milunka Savić, Sofija Jovanović, Živana Terzić, Mara Petrović, Darinka Grujić, Vasilija Vukotić i Flora Sends. U tim strašnim danima za srpski narod i državu one su se, od skromnih čobanica, ljupkih maturantkinja, prefinjenih dvorskih dama, preobražavale u div-junake koji bacaju bombe i upadaju u rovove, obaveštajne koje zalaze duboko u neprijateljske redove, bolničarke koje previjaju najteže ranjenike, misionarke, one koje po ratištu sakupljaju izgubljenu decu spasavajući ih sigurne smrti... Opisane su kroz istinite događaje, njihove životne priče ali i karakter, hrabrost i požrtvovanje, na način pitak i blizak čitaocima svih generacija.

Darinka Grujić Radović, Foto Privatna arhiva

Majstorstvo Lacija, maestra iz Niša, i ovoga puta ostavlja bez daha, u svakom detalju svakog od mnoštva minucioznih, fotografski preciznih crteža ovih junakinja. Maestro Krstić, koji se našem tržištu odnosno čitalaštvu i vratio zahvaljujući srpskim junacima koje je pristao da ilustruje za "Dobrodetelj", ponovo se našao u ovoj temi, doživevši nove nalete inspiracije tokom crtanja heroina Velikog rata. Kao što je "na prvu kliknuo" sa onima koji ovu posve drugačiju izdavačku kuću vode, vođeni kredom "Dobrota će spasiti svet" i željom da svojim izdanjima promovišu temeljne vrednosti.

Sofija Jovanović, Foto Privatna arhiva

Dobrota, svakako, ali i junaštvo, odvažnost, ljubav, posvećenost uzvišenom cilju, što iznova dokazuju priče o sedam velikih žena.

- Junakinje smo birali Aleksandar i ja. Koristila sam Istorijske sveske, knjigu dr Milene Žikić "Žene u srpskim oslobodilačkim ratovima (1912-1918)", stare članke iz "Politikinog zabavnika, dokumentarne filmove o tom periodu, pozorišne predstave...

Foto Privatna arhiva

Želela sam da osvežim pamćenje nacije i novim generacijama približim ličnosti ovih divnih žena. Kao pedagog, mislim da su one bolji uzor od starleta kojima se svakodnevno daje previše prostora - kaže, za "Novosti", Milena Kovačević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije