SUROVO REALNA IGRA: Fenomen serije Squid Game sa Netfliksa

Jl. B.

23. 10. 2021. u 10:38

SVET ne prestaje da priča o kontroverznoj distopijskoj drami Squid Game (u doslovnom prevodu "Igra lignji") ni posle mesec dana od objavljivanja na striming platformi Netfliks.

СУРОВО РЕАЛНА ИГРА: Феномен серије Squid Game са Нетфликса

Foto IMDb

Oko 132 miliona ljudi je prema najnovijim podacima gledalo bar dva minuta serije, čime je oboren rekord "Bridžertona" koji je na debiju stigao u 82 miliona domova. Squid Game je istovremeno postala hit u čak 90 zemalja i ujedno je prva TV serija iz Južne Koreje koja je pokorila i Veliku Britaniju i Ameriku. Produkcija je koštala 21,4 miliona dolara, a Netfliks procenjuje da će prihod biti blizu neverovatnih 900 miliona dolara.

Ako vaš stomak može da podnese prvu epizodu, piše kritičar "Gardijana", čeka vas fantastičan horor-triler. Koncept je prilično uznemirujuć - 456 marginalizovanih ljudi, u dugovima do guše, nadmeće se u dečjim igrama. Pobednici ovog rijaliti programa mogu da osvoje višemilionsku novčanu nagradu. Gubitnici ostaju bez života. Glavni junaci su Song Gi-Hun, zavisnik od kocke, ali čovek dobrog srca, i njegov prijatelj iz detinjstva Čo Sang-Vu, osramoćeni bankar koji beži od policije. Tu je i žena džeparoš Gang Se-Bjok, izbeglica iz Severne Koreje, koja pokušava da i ostale članove porodice dovede u Južnu Koreju.

Iako reditelj i scenarista Hvang Dong-Hjuk u devet epizoda naoko nije kazao ništa novo o siromaštvu i borbi za opstanak, njegova priča gleda se u dahu i neverici. Dilema "Da li biste izdali prijatelja kako biste izbegli smrt?" proganja gledaoce.

Uspeh Squid Game dokazuje sve veći uticaj Južne Koreje na svetsku pop kulturu, posle Oskarom nagrađenog filma "Parazit" i globalne popularnosti muzičkog sastava BTS. Serija kritikuje vrlo realne klasne razlike u korejskom društvu, kojima se bavio i "Parazit", ali za razliku od popularnih filmova "Igre gladi" radnja nije smeštena u budućnost.

Na ideju za Squid Game Hvang je došao još 2008, kada se i sam suočavao sa finansijskim problemima, a prvobitan plan je bio da napravi film. Čitavu godinu pisao je scenario koji su sve produkcije odbile, ali je 2019. Netfliks prihvatio da snimi seriju. Budući da je postigla senzaciju, svi se pitaju hoće li biti nastavka.

- Prilično je zamorno razmišljati o tome. Ali ako bih se upustio u to, sigurno ne bih ponovo radio sam. Angažovao bih druge scenariste i želeo bih da u projekat bude uključeno više iskusnih reditelja. Ne isključujem tu mogućnost, ali ne očekujte uskoro drugu sezonu - rekao je Hvang za "Varajeti".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024