U SARADNJI SA ČUVENIM TEATROM LAMAMA IZ NJUJORKA: Atelje 212 počeo probe novog projekta Balkan bordello, u režiji Blerte Neziraj

V.V.S.

11. 10. 2021. u 14:46

POZORIŠTE Atelje 212 počelo je saradnju sa jednim od najznačajnijih svetskih avangardnih pozorišta, Teatrom La MaMa iz Njujorka: pozorište koje je osnovala slavna Elen Stjuart nosilac je projekta, u njemu učestvuju Atelje 212 i Teatar Kendra iz Prištine, uz podršku Fondacije "Moj Balkan" Njujork/Beograd. Pred publikom će se već ovog meseca naći predstava Balkan bordello, po drami Jetona Neziraja i u režiji njegovo supruge Blerte Neziraj.

У САРАДЊИ СА ЧУВЕНИМ ТЕАТРОМ ЛАМАМА ИЗ ЊУЈОРКА: Атеље 212 почео пробе новог пројекта Balkan bordello, у режији Блерте Незирај

Atelje 212

Drama je bazirana na Eshilovoj trilogiji "Orestija", kao saga o balkanskoj porodici. Kako se najavljuje, obojena je specifičnim crnim humorom i dotiče samu suštinu balkanskog temperamenta, prati uzlete i padove ljudske duše i ističe apsurdnost epohe, antičke ali i savremene koja se temelji na nasilju i mržnji.

U predstvi igra međunarodna ekipa glumaca, glumci Ateljea 212 (Svetozar Cvetković i Ivan Mihailović), Teatra La MaMa (Oni Džonson, Džordž Drens, Judžin de Pudžin, Valoa Mikens, Džon Gutjerez, Mati Barber-Bokelman, Met Naser) i glumica iz Prištine Verona Kodža. Dramaturg na predstavi je Dimitrije Kokanov, a međunarodnu autorsku ekipu čine i italijanski kompozitor Gabrijele Marangoni, američki kostimograf Gabrijela Beri, majstor svetla iz Holandije, Jan Perego, koreograf iz Tirane Đerđ Prevozi I scenografkinja iz Beograda Marija Kalabić. Izvršni producent predstave je Beka Vučo. Predstava se izvodi na engleskom jeziku sa prevodom na srpski.

Predstava Balkan bordello imaće svoju prištinsku premijeru 3. novembra, beogradska premijera u Ateljeu 212 planirana je 8. novembra, a prvo izvođenje u Njujorku biće početkom aprila naredne godine. U Teatru La MaMa na Ist Endu planirano je da se tada odigra deset predstava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna