SVAKI ČOVEČIJI UM IMA SENKU: Sve o seriji "Bunar" scenariste i glavnog glumca Igora Đorđevića

JELENA BANjANIN

09. 10. 2021. u 09:53

U SEOSKOM dvorištu, tik pored bunara, zaustavlja se automobil.

СВАКИ ЧОВЕЧИЈИ УМ ИМА СЕНКУ: Све о серији Бунар сценаристе и главног глумца Игора Ђорђевића

Nenad Okanović, Foto Vojislav Danilov

Iz vozila izlaze sveštenik, koji dovikuje "Slava u kuću, domaćine! Da slaviš, da ne prestaješ", kao i žena u zelenoj haljini koja čoveku na tremu kuće poručuje "Srećan rođendan, Radomire! Sad si napokon svoj na svome". Radomir 19. avgusta proslavlja dan svog rođenja i krsnu slavu Preobraženje Gospodnje. Ipak, ovog puta to čini u rodnom selu u Šumadiji, gde se sklonio nakon što je izbio veliki skandal. Profesor Radomir imao je aferu sa studentkinjom, a da li će posle svega uspeti da se preobrazi i "izbunari" mir videćemo u seriji "Bunar", koja se trenutno snima u selu Parcani, nadomak Beograda. Autori scenarija su glumac Igor Đorđević, koji tumači lik Radomira, Nataša Drakulić i Predrag Gaga Antonijević, režiju potpisuje Maša Nešković, a producenti su kuće "Dandelion" i "Film danas". Premijera deset epizoda krimi-drame sa elementima egzistencijalizma očekuje se 2022. na kanalu Superstar TV.

Foto Vojislav Danilov

- Da budem iskren, ovu ulogu nisam pisao za sebe. Pisao sam priču. Moje uzbuđenje je najveće kad vidim da moje kolege glumci, i to glumci takvog kalibra, izgovaraju te replike i udahnjuju tim likovima život. A zapravo besmrtmost - kaže Igor Đorđević, i dodaje da "Bunar" donosi dubinska pitanja sa kojima baš i ne želimo da se sretnemo.

- To su velike dileme u glavama malih ljudi, poput razloga našeg postojanja, šta je stvarno naš zadatak, šta znači biti dobar, na šta je Jung mislio kada je rekao da svaki čovečiji um ima senku... Pitanje smisla, greha, a možda najviše besmisla. Ova priča, kao i svaka, od drevnih biblijskih, pa do savremenih holivudskih je arhetipska priča o borbi dobra i zla. Samo što u ovoj našoj - i zlo i dobro stanuju i bore se između sebe, ne u različitim likovima, već unutar svakog pojedinačnog aktera... Nijedan lik nije samo dobar ili samo zao. Otkriću vam tajnu za novine, nisu likovi pokupljeni iz realnosti, već su zapravo svi izmišljeni. U stvari, najlepše je rekao Pekić na početku "Besnila", kada je zapisao "događaji u priči su fiktivni, realna je samo njihova mogućnost".

Foto Vojislav Danilov

Svako selo ima svog popa, a sveštenika u seriji igra Ljubomir Bandović.

- To je jedan prostodušan čovek koji se stopio sa ovim selom. Negativac, koliko društvo to očekuje od njega, ali suštinski pozitivac. U dogovoru sa Igorom i autorima nismo mu oduzeli iskrenu veru u Boga. On je, između ostalog, i otac tri ćerke. Ponovni dolazak glavnog lika u selo u njemu budi nadu da će se ipak nešto promeniti.

Ko bi bolje od sveštenika mogao da kaže da li ima spasa za Radomirovu dušu?

- Svi bismo da pročistimo dušu, ali ne bismo da je lek gorak. Svi se teško sastajemo sa svojim mrakovima. Svi znamo da postoje i svi bismo da pustimo svetlost u život.

Privatno polazim od činjenice da je bol prvo što smo upoznali kad smo se rodili. Devet meseci smo bili u maminoj vodi, i kad izađemo, kad udahnemo, kad čujete bebu kako plače - nju nešto boli. Taj vazduh u plućima je bol. Život je podnošenje bola i život sa bolom.

Zoran Cvijanović, Foto Vojislav Danilov

To Radomir mora da shvati. Radomir verovatno živi u ubeđenju da postoji "hepiend" i neki dan od koga će sve biti u redu. Nema toga. Život je borba - ističe Ljubomir Bandović.

Žena u zelenoj haljini je Branka Katić, koju ćemo uskoro gledati u petoj sezoni serije "Ubice mog oca", isto u režiji Maše Nešković.

- Kada sam čula da me Maša zove opet, radovala sam se. Tekst je fantastičan. Baš sam zadivljena time što je moj kolega seo i napisao nešto duhovito, otkačeno, pametno. Ima i odmaka i ironije, likovi su zanimljivi, tako da mi sve liči na naš "Tvin Piks" na selu - objašnjava nam Branka Katić koja u "Bunaru" igra Radomirovu svastiku Milju.

- Moja junakinja ima radnju indijske robe, srećno je razvedena i prolazi kroz ono što svaka majka doživljava sa mladom ćerkom - period nerazumevanja.  Milja ne može da oprosti Radomiru neke stvari u životu. Kroz emocije i događaje dotaći ćemo neke bunare naših osećanja. Ne znam šta ćemo izbunariti, ali dotaći ćemo duboka osećanja nesreće i ništavila, mada će biti zabavno, verujte mi. Uvek mislim da je odlično da nešto duhovito, ima ozbiljan zaplet iza. Mislim da smo na dobrom putu da napravimo nešto interesantno.

Foto Vojislav Danilov

Da su Brankine reči istinite uverila se i ekipa "TV novosti" ubrzo u nastavku snimanja.

Dok pop podseća domaćina Radomira na ljubav u Hristu, sveštenikov verni pratilac Sovin, koga tumači Boris Milivojević, podseća ga na "ljubav ponajveću" - vino.

- Pop i Sovin dolaze kao gosti, a mnogo vole rakiju. Ovog puta su doneli vino, pošto je slava, međutim ne daju im da piju. Neće im to pasti teško, pošto će pomoću creva, kao kada se krade benzin, malo da "cucaju" vino - kaže Milivojević.

Ko može Sovinu i popu da zabrani alkohol i preporuči vodu iz bunara, koju svi i onako hvale?

- Moja slava, moje dvorište. Ako hoćeš da piješ, idi na put - kaže Radomirova sestra Naca, koju igra Nataša Ninković.

- Stani, maco. Naco. Moram da ti se obratim kao tvoj sveštenik. Ja na slavu nisam bio, a alkohol da nema. Ovoga mi krsta - odvraća sveštenik.

- Pope, ovoga mi krsta, za sve postoji prvi put. Ima jela, ima torta, sve ima, alkohola nema - odsečna je Naca.

Za razliku od brata Radomira, ona je ostala u maloj, učmaloj sredini, a koje sve probleme ima Naca otkriva nam koscenaristkinja Nataša Drakulić:

- Ona ima sina iz prvog braka, koji je dete sa posebnim potrebama, i njega igra Vasilije.

Turčinović. Njenog sadašnjeg partnera sa kojim živi, ujedno i seoskog lekara, Čedu, igra Zoran Cvijanović. Nasuprot tome, Radomir predaje na fakultetu, gostuje po emisijama na televiziji i objavio je knjigu koju svi citiraju. U jednom trenutku postao je opasan prodavac magle i ugledan profesor filozofije.

Kako na njegovu pojavu u selu reaguju meštani, u završnoj reči nam kazuje Zoran Cvijanović:

- Kao i svi u toj poluzabiti, sklonjeni od velikog grada, života koji poznajemo, moj junak vuče svoju muku, koja na kraju završava u alkoholu. Kad Radomir dođe ovde, to je za nas svetski događaj; otprilike kao da je došao Noam Čomski da nas obiđe. On je jedini čovek sa kojim možemo da pričamo o filozofiji, poetici, događajima u svetu, o životu. I to je, međutim, sukob, jer on dolazi da pobegne od velikog sveta, a mi ga napadnemo da o njemu priča, i vraćamo ga tamo. Radomir je pobegao da se ovde odmori, da se skloni od sveta, u nadi da će ovde naći mir, a mi mu ne damo mira. On je čovek koji je najdalje dogurao iz sela, ponosni su na njega, i žele da sačuvaju bliskost sa njim. Priča ima fantastičan potencijal, jer se Radomir bežeći od ličnih problema uvali u mnogo veće. Ne zna šta se na selu događa, ali pamet mu je preimućstvo. Pametniji je od svih, i to je u ovoj seriji veoma intrigantno. Volim kad neko brani pamet i obrazovanje kao preimućstvo koje može da posluži u svakoj situaciji.

IGRA SA VELIKANIMA

STUDENTKINjA četvrte godine FDU, Iva Milanović, već je igrala u filmu "Živ čovek" i u serijama "Močvara" i "Nečista krv", a sada je stala rame uz rame sa Brankom Katić u ulozi njene ćerke Julije:

- Interesantan je lik - studentkinja Filozofskog fakulteta koja ima problematičan odnos sa mamom. Malo je razmažena i bezobrazna, ali i zabavna. Imam priliku da igram sa velikanima. Divna je ekipa, i mnogo se radujem. Čast mi je biti sa njima, gledati ih, a kamoli raditi sa njima. Prvi put radim sa Brankom Katić. Bila sam veoma uzbuđena, slošilo mi se kad smo se upoznale. To je bilo strašno. Zapravo, zabavno vatreno krštenje.


 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri