EKSKLUZIVNO - Zvezda serije "Senke" Emi Parvijanen: Hladni rat i dalje traje

NIKOLA DRAŽOVIĆ

03. 10. 2021. u 09:53

POSLE odličnih ocena prve sezone, o čemu svedoči i podatak da je serija prodata u više od 40 zemalja, kao i da je dobila zvaničnu pohvalu "Volstrit džurnala", finski TV hit "Senke" vraća nam se sa drugom sezonom.

ЕКСКЛУЗИВНО - Звезда серије Сенке Еми Парвијанен: Хладни рат и даље траје

Foto Vijasat

Seriju u režiji Ej Džej Anile i Ali Hapasalo, a po scenariju majke i ćerke Kirsti i Katri Maninen, od 30. septembra gledamo četvrtkom, od 21.00, na kanalu Epik drama, a u ekskluzivnom intervjuu sa glavnom glumicom napetog političkog trilera Emi Parvijanen razgovaramo o tome šta nas čeka u narednih osam epizoda i koliko su se odnosi snaga u svetu promenili od Drugog svetskog rata.

- Komplikovano pitanje, ali činjenica je da su teme i dalje iste. Možda su samo malo drugačije maskirane. Pre svega nekim drugim problemima kojima je cilj da se skrene pažnja sa onih koji nisu ni prestajali da postoje. Iako je prošlo čak sedam decenija od vremena Hladnog rata i perioda opisanog u našoj seriji - poručuje Emi kojoj je glumački zanat duboko ukorenjen u genima, budući da je ona već četvrta generacija glumaca u svojoj porodici. Kako se ostvarila kao majka i da ima sedmogodišnjeg sina, zanimalo nas je da li će taj niz biti nastavljen.

- Prvu ulogu dobila sam sa devet godina, tako da bih mogla veoma brzo da saznam odgovor na to vaše pitanje - uz smeh odgovara lepa glumica koja u seriji "Senke" dočarava agentkinju Helenu Korhonen.

* Pomenuli ste da ste nakon putovanja kroz vreme u Finsku i davne pedesete godine prošlog veka shvatili da se nije mnogo toga promenilo za sve ovo vreme. Na šta ste tačno mislili?

Istok je i dalje na istoku, Zapad na zapadu, a oni koji su nekada bili u procepu između ove dve strane, a tu je i vaša bivša zemlja, Jugoslavija, i dalje su na isti način rastrzani i bore se sa istim problemima. Naravno, Finska je slobodna zemlja. Izborili smo se za tu samostalnost. Takođe, položaj žena je bolji. Eto, napredovali smo u tom pogledu. Ali kada sve utiske saberem, čini mi se da je ono bilo mnogo lepše i na neki način "ozbiljnije" vreme za život. Sve je imalo pravu vrednost. I trajalo je. Hrana, odeća, automobili, odnosi među ljudima. Danas sve ima rok trajanja. A on je veoma kratak.

 

Foto Vijasat

 

* Koji su najveći izazovi sa kojima ste se susreli u drugoj sezoni?

- Kao i u prvoj sve što se odnosi na fizički zahtevne scene. Ovog puta to je bilo još intenzivnije. Morala sam da prođem ozbiljan kurs boksa od nekoliko meseci da bih mogla da pariram mojim kolegama u seriji. Ipak, ovo je akcioni triler, i ne može da prođe bez malo tuče i obračuna pesnicama. Imala sam odličnu instruktorku borilačkih veština pa sam lako naučila kako da se obračunam sa fizički nadmoćnijim protivnikom. Nisam još isprobala svoj novi talenat u stvarnosti. Nadam se da neću ni imati prilike, ali radoznala sam. Pitam se da li bih bila dobra kao pred kamerama (smeh).

* U kom trenutku nas "Senke" zatiču na početku druge sezone?

- Finska ima predsednika. I dalje su spoljni uticaji veoma snažni. Naš zadatak je da održimo vladavinu izabranog predsednika, jer je stabilna vlast jedina garancija istinske samostalnosti naše zemlje koja još stoji na klimavim nogama. U drugoj sezoni produbljujemo priču o "Pesnici" i njenim članovima. Vidimo da organizacija počinje da puca. Interesi suprotstavljenih struja su suviše jaki. Istina, jedinstvo je i dalje prioritet. Međutim, drugi ciklus donosi nam pravi mali građanski rat unutar "Pesnice".

* Šta je to što je formiralo Helenu?

- Njena prošlost. Preživela je Drugi svetski rat, a njegove posledice ostavile su neizbrisiv trag na njen identitet. Kada dobije priliku da se pridruži "Pesnici" ona u tome vidi izlaz iz tame u kojoj ni sama ne zna kako se našla. Zbog trauma iz rata izgubila je deo pamćenja. Međutim, po povratku iz Njujorka u Finsku uspomene polako počinju da se vraćaju. U borbi ona vidi spas za sebe. To daje smisao njenom životu.

* Ali borba ne može biti sve?

- Tako je. U drugoj sezoni vidimo njenu drugu stranu. Činjenica je da članovi "Pesnice" nisu bili terminatori. Vojnici bez emocija koji se samo bore za neku ideju. U drugoj sezoni se malo više bavimo njihovim odnosima. Međusobnim poverenjem, time ko su jedni drugima.

* Hoće li biti treće sezone, s obzirom na sjajne kritike koje serija dobila?

- Svi se nadamo tome. Ovo je veliki uspeh za finsku produkciju, jer je ovo prva velika međunarodna saradnja. Značajno je i za naše producente, ali i za glumce jer nam se polako otvaraju vrata međunarodnog tržišta, što je pozitivno za sve nas.

Foto Vijasat

EKSPERIMENT UŽIVO

* ŠTA je bilo teže - baratati pištoljem i tući se sa stranim špijunima ili snimati u doba korone?

- Ovo drugo je definitivno obeležilo rad na drugoj sezoni "Senki". Bilo je naporno jer smo zaista morali da ispoštujemo sve mere koje su bile propisane. Od testiranja na dva dana, nošenja maske, držanja distance. Osećala sam se povremeno kao u nekom rijaliti programu. Eksperiment uživo. Ali drago mi je da smo ozbiljno shvatili situaciju i priveli snimanje kraju bez rizika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju