UZ NJEGOV "MUZIČKI TOBOGAN" ODRASLE SU GENERACIJE: Evo ko je bio Minja Subota

Novosti online

17. 09. 2021. u 08:55 >> 09:16

POZNATI televizijski voditelj Minja Subota preminuo je u 82. godini.

УЗ ЊЕГОВ МУЗИЧКИ ТОБОГАН ОДРАСЛЕ СУ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Ево ко је био Миња Субота

Foto: Ž. Knežević

Milan Subota Minja bio je dipl. inž. elektrotehnike, srpski kompozitor, muzičar, zabavljač i fotograf. Bio je autor i voditelj dugotrajne dečje serije „Muzički tobogan“ na RTS-u (ranije TV Novi Sad) i velikog broja drugih serija.

Minja Subota je rođen u Sarajevu 8. novembra 1938. kao Milan Subota.

Osnovnu školu i gimnaziju Minja je završio u Beogradu. Pohađao je nižu i srednju muzičku školu „Stanković“, a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu stekao diplomu inženjera elektrotehnike.

Kao kompozitor napisao je mnoge kompozicije zabavne muzike i šansona, a kao vokalni solista snimio veliki broj ploča iz ove oblasti u Jugoslaviji i Rusiji.

Kompozicije su mu izvođene na mnogim festivalima. Neke poznate kompozicije su: „Homo, homini“, „Čuvar parka“, „Budi dobar prema njoj“, „Čekaj me“, „Dok te ljubim“, „U jednom danu“, „Plava muzika“, itd.

Od 1970. do 1975. godine nastupao je sa grupom One i oni sa Daliborkom Stojšić, Žarkom Dančuom (Boba Stefanović 1970.g.) i Lidijom Kodrič.

U kompozitorskom opusu za decu komponovao je na stihove naših najistaknutijih pesnika pesme koje se danas pevaju u predškolskim ustanovama i školama i postale su deo dečje muzičke literature, a generacije su odrastale uz njih. Između ostalih to su pesme: „Deca su ukras sveta“, „Išli smo u Afriku“, „Rekao sam brezi i topoli“, „Telefonijada“, „Povrćijada“, „Kolo“, „Razbole se lisica“, itd.

Komponovao je i ciklus pesama „Još nam samo ale fale“ na stihove Ljubivoja Ršumovića. Autor je i voditelj serije „Muzički tobogan“, koja je emitovana osamnaest godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na našem televizijskom programu. Zahvaljujući toj seriji naši najpoznatiji kompozitori komponovali su na stihove pesnika za decu preko sto pedeset kompozicija, od kojih su mnoge postale dečji evergrini.

Kao umetnik obavljao je funkcije predsednika Saveza estradnih umetnika Jugoslavije i Srbije, i niz godina bio je u upravnim odborima Udruženja kompozitora Srbije i Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije. Bio je član programskog saveta „Zmajevih dečjih igara“. Učestvovao je u radu mnogih žirija na najvećim muzičkim manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Održao je stotine dobrotvornih programa.

U Kruševcu je proglašen za počasnog građanina i dobio je titulu „Viteza od Čarapanije“ za nesebično zalaganje u radu sa decom ovoga grada.

Njegova supruga bila je novinarka Branka Jeremić Subota.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

A POSLE ISTORIJSKE KAZNE ZA HRVATSKU: UEFA počela da lovi ustaše!