POZORIŠTE SVE VIDI I U MRAKU: Ambijentalni "Novi tvrđava teatar" počinje danas u vili "Stanković" u Čortanovcima

J. SIMIĆ

03. 09. 2021. u 13:33

OSMO izdanje ambijentalnog "Novog tvrđava teatra" u vili "Stanković" u Čortanovcima započeće danas premijerom festivalske produkcije predstave "Život se sa mnom mnogo poigrao", rađene po motivima istoimenog romana Davida Grosmana a u režiji Dina Mustafića.

ПОЗОРИШТЕ СВЕ ВИДИ И У МРАКУ: Амбијентални Нови тврђава театар почиње данас у вили Станковић у Чортановцима

OTVARANjE Ansambl predstave "Život se sa mnom mnogo poigrao", Foto S. D.

Ovo ostvarenje imaće i prvu reprizu na zatvaranju festivala 8. septembra, a u danima između dizanja i spuštanja zamišljene festivalske zavese u nesvakidašnjem ambijentu na Fruškoj gori, publika će videti još četiri predstave.

"Pozorište vidi i u mraku" - moto je ovog festivala koji je osnovala i osmislila umetnička direktorka i selektorka Vida Ognjenović.

- Osnovna prednost pozorišta na otvorenom je da nema četvrtog zida, nema ga čak ni metaforično, gledalište i mi smo u prirodi okruženi istinom - rekla je Ognjenovićeva novinarima u Novom Sadu.

Govoreći o predstavi "Život se sa mnom poigrao," selektorka je otkrila da je ona inspirisana Grosmanovim delom, dokumentarnim snimcima, intervjuima i novinskim citatima o istinskoj heroini prošlog veka Evi Nahir Panić, koju je sudbina vodila kroz Beograd, Goli otok i još neke delove Jugoslavije.

Reditelj Mustafić naglasio je da je, sa glumačkom ekipom i uz dramatizaciju Darka Lukića, nastojao da napravi svojevrsnu scensku adaptaciju Grosmanovog romana koji opisuje ljubav jedne žene prema lažno optuženom mužu i golgotu na Golom otoku u vreme političkih progona u Titovoj Jugoslaviji.

Za prvakinju Srpskog narodnog pozorišta Gordanu Đurđević Dimić, koja tumači lik Eve u njenom zrelom životnom dobu (mladu Evu igra Anamarija Serda), priprema ove uloge bio je svojevrstan istraživački proces "jer reč je o veoma inspirativnoj ženi".

- Ako je mogla da podstakne Danila Kiša da pet sati neprekidno sluša njene priče iz logora, onda možete da zamislite kakve vrednosti poseduje ta žena - rekla je Đurđević Dimić.

Vida Ognjenović, Foto N. Skenderija

Festivalska publika videće 4. septembra komad "Ostajem ostati" u režiji Gabriele Crnković, a u samostalnoj produkciji grupe glumaca iz Novog Sada, dok će sutradan na programu biti "Jugoslavija, moja dežela" Gorana Vojnovića, u režiji Marka Misirače, (Koprodukcija Gledališča Koper) i Pozorišta Prijedor).

Predstava "Nesrećni" Milana Fišta, u režiji Ištvana Albua, u izvođenju rumunskog pozorišta iz Georgenija "Figura studio" igraće se 6. septembra, a pretposlednjeg festivalskog dana nastupaju "Berači snova" Vladimira Đurđevića, u režiji Božidara Đurovića (produkcija Zvezdara teatra, Beograd). Sve predstave počinju u 20 sati.

Pomoćna scena

UKOLIKO u narednim danima bude kiše i pokvari se ambijent pozorišta na otvorenom, predstave će se igrati na sceni Novosadskog pozorišta (Ujvideki syinhaz).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna