SNAGA FILMSKIH PRIČA: Na letnjoj pozornici u Vrnjačkoj Banji svečano otvoren tradicionalni, 45. festival scenarija

G. ĆIROVIĆ

14. 08. 2021. u 13:00

PROJEKCIJOM filmova "Nečista krv - greh predaka", prema scenariju Vojislava Nanovića, koji je adaptirala Milena Marković i "Južni vetar 2: Ubrzanje", po scenariju Miloša Avramovića i Petra Mihajlovića, u amfiteatru letnje pozornice "Danilo Bata Stojković" sinoć je u Vrnjačkoj Banji počeo tradicionalni, 45. po redu Festival filmskog scenarija.

СНАГА ФИЛМСКИХ ПРИЧА: На летњој позорници у Врњачкој Бањи свечано отворен традиционални, 45. фестивал сценарија

Miodrag Radonjić i Miloš Biković / Foto N. Miščević

Tokom šest festivalskih dana jedne od najstarijih manifestacija ove vrste u Srbiji, u organizaciji ovdašnjeg Kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i lokalne samouprave, osim pomenuta dva filma pred stručnim žirijem i ljubiteljima sedme umetnosti naći će se još sedam ostvarenja srpske kinematografije nastalih između dva festivala - "Oaza" Ivana Ikića, "Živ čovek" po scenariju Milene Marković, "Ime naroda" koji potpisuju Kosta Peševski, Milovan Vitezović i Darko Bajić, "Lihvar" Strahinje Madžarevića, "Jedini izlaz" Marka Popovića, "Prolećna pesma" Natalije Avramović i Ljubinke Stojanović i "Vikend sa ćaletom" Miroslava Momčilovića.

"NEČISTA KRV", Foto Promo

Pre tradicionalne ceremonije svečanog otvaranja u amfiteatru, na Trgu kulture u centru prestonice srpskog kontinentalnog turizma koncert filmske muzike održala je poznata glumica Mina Lazarević, a potom je na istom mestu usledio defile crvenim tepihom ovogodišnjih učesnika festivala.

- Uz svojevrsni glamur želimo da se oseti duh poznatih evropskih i svetskih festivala i u Vrnjačkoj Banji. Svojim ostvarenjima, naši glumci, režiseri, scenaristi i svi oni koji su uključeni u stvaranje filmske umetnosti to svakako zaslužuju - kaže Saša Milenković, direktor vrnjačkog kulturnog centra.

"IME NARODA", Foto Promo

Drugog dana festivala, na letnjoj pozornici večeras su planirane projekcije filmova "Oaza" i "Živ čovek", a pre nego što se uputi u amfiteatar publika će na Trgu kulture moći da pogleda kabare pod nazivom "Cimet i vanila".

Sutrašnji program već u ranim jutarnjim satima počeće predstavljanjem digitalizacije Kuće scenarija u ovdašnjoj biblioteci, potom izložbom i simpozijumom o dokumentarnom opusu "češke škole", kabareom "Da, to su bili dani" i večernjom projekcijom filmova "Ime naroda" i "Lihvar" na letnjoj pozornici.

SPREMNO Vrnjačka Banja u znaku filmske umetnosti, Foto Opština VB

NAGRADE

Stručni žiri u sastavu Ivana Vujić, Aleksandar Đaja i Radoslav Zelenović dodeliće prve tri festivalske nagrade. Priliku da se izjasni o svom favoritu ovogodišnjeg festivala imaće i novinarski žiri, ali prvi put i publika. Nagrada "Mihićevo zlatno pero", ustanovljena prošle godine, biće dodeljena za doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)