ČEKAJUĆI "JUŽNI VETAR": Festival glumačkih ostvarenja u Nišu vraća se na Letnju pozornicu

Daliborka Alihodžić

10. 08. 2021. u 09:49

PO 56. put glumci će 21. avgusta "osvojiti" nišku Tvrđavu i nadmetati se za prestižnu nagradu za najbolja glumačka ostvarenja kao što su Gran-pri Naisa, Car Konstantin, ili Carica Jelena.

ЧЕКАЈУЋИ  ЈУЖНИ ВЕТАР: Фестивал глумачких остварења у Нишу враћа се на Летњу позорницу

Foto Promo

Zbog situacije sa pandemijom Filmski susreti su prošle godine bili održani pred minimalnim brojem gledalaca u bioskopu "Sinepleks" ali se ovog avgusta vraćaju tamo gde su se uvek održavali. Festival otvara film Dragana Bjelogrlića "Toma", a po nameri organizatora drugi film te večeri trebalo je da bude "Južni vetar".

Iako je reditelj ovog filma Miloš Avramović saopštio prošle nedelje da povlači film jer "ne otvora festival", organizatori kažu da nije još uvek sve završeno. Prema rečima Dejana Dabića, člana Saveta festivala, obe strane imaju dobru volju da se ova situacija prevaziđe i da "Južni vetar" bude prikazan nakon "Tome" prve festivalske večeri.

- Sa ova dva filma imali bismo jedno od najboljih otvaranja Susreta i verujem da bismo zadovoljili ukuse široke publike - kaže Dabić.

Kako su nam pojasnili organizatori, zbog scena nasilja u Avramovićevom filmu odlučili su da bude prikazan u kasnije sate, dok je Bjelogrlićev film prihvatljiviji za prikazivanje od 21 čas.

"Jedini izlaz", Foto Promo

Inače, film "Toma" u Nišu će imati srpsku premijeru dok će svetsku imati dan ranije na festivalu u Sarajevu.

Ostvarenje "Nečista krv - greh predaka" Milutina Petrovića takođe će imati premijeru pred publikom u Nišu, jer će bioskopsko prikazivanje početi krajem avgusta. Premijere će imati i filmovi "Ne igraj na Engleze" Slobodana Pešića i "Pucnji u Marseju" Gordana Matića". Biće prikazani i ostvarenja "Živ čovek" Olega Novkovića, "Dohvati nebo" Milutina Darića, "Aleksandar od Jugoslavije" Zdravka Šotre, "Lihvar" Nemanje Ćeranića, "Jedini izlaz" Darka Nikolića, "Oaza" Ivana Ikića i "Vikend sa ćaletom" Miroslava Momčilovića.

Na svečanom zatvaranju 27. avgusta biće prikazani dokumentarni filmovi koji nisu u konkurenciji za nagrade "Glumčina" Vladimira Ristića i "Branilac" u režiji Jelene Svetličić i Gojka Despotovića.

"Toma", Foto Promo

Epidemiološke mere

ORGANIZATORI Susreta do kraja nedelje znaće na koji način će morati da se pobrinu za bezbednost publike, odnosno koliko karata će im biti dozvoljeno da prodaju. Letnja pozornica raspolaže sa 2.560 mesta, a da li će smeti da sva budu popunjena, još se ne zna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)