PANDEMIJA KAO VELIKA ODISEJA: Predstavom amsterdamskog Zid teatra večeras počeo Nišvil džez teatar

D. Alihodžić

06. 08. 2021. u 22:41

FESTIVAL Nišvil džez teatar otvorila je večeras predstava "Naš Odisej", u izvođenju Zid teatra iz Amsterdama i režiji Karoline Spaić, Beograđanke koja živi u Holandiji.

ПАНДЕМИЈА КАО ВЕЛИКА ОДИСЕЈА: Представом амстердамског Зид театра вечерас почео Нишвил џез театар

Foto Nišvil džez teatar

Pored glumaca iz Amsterdama, u predstavi učestvuju i plesači iz Niša. Specijalni gosti su Dragana Jovanović iz Narodnog pozorišta i Aleksandra Pavlović iz Lutkarskog pozorišta.

Priliku da vidi predstavu "Naš Odisej" do sada je imala publika u Grčkoj, Italiji i Holandiji, ali je ovo bilo njeno prvo postkovid izođenje pred publikom. Igrana je na otvorenoj pozornici, od ulaza u Tvrđavu do Amfiteatra na Keju.

Rediteljka Spaić skoro tri decenije vodi Zid teatar, a predstava sa kojom se predstavila niškoj festivalskoj publici prvo izvođenje je imala 2019. (u Grčkoj) i prvobitna tema su bili migranti. Ona kaže da se tada migrantskom krizom bavio čitav svet, a i samo pozorište sastoji se od migranata iz celog sveta, uključujući i nju samu.

- Sada kada smo ponovo počeli da je pripremamo za Nišvil, shvatili smo da postoji još jedna druga tema koja se nadovezuje na migrantsku, a to je kuda idemo svi mi zajedno u ovom svetu i da li mi kao individue uopšte imamo mogućnost izbora - pita se rediteljka koja je zbog svojih umetničkih zasluga u Kraljevini Holandiji proglašena za viteza.

- Tako smo shvatili da umetnost može mnogo da doprinese kako da ljudi prebrode krizu, i to pogotovo pozorišna umetnost. U Holandiji smo bili zatvoreni više od godinu dana, izgubili smo celu jednu pozorišnu sezonu, ali nikada više nismo radili u specifičnim uslovima. Uradili smo čak tri nove predstave koje smo igrali pred malobrojnom publikom u staračkim domovima ili centrima za decu u strogo zaštićenim uslovima. Ljudima zaista nedostaje takva vrsta kontakta jer su u panici i strah, a pritom i izolovani - objašnjava umetnica.

SVAKO BIRA SVOJ PUT

Simboliku ovog ostvarenja o tome kako svako bira svoj put, korona je samo pojačala. Pandemija je nekako izbrisala i granice među publikom koja se delila na one koji vole tradicionalne ili alternativne scene. Ne mogu da predvidim gde će nas to odvesti u budućnosti. Umetnici će uvek insistirati da igraju, pa makar radili predstavu "jedan na jedan" - kaže Karolina Spaić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a