SRCE SE NEMA DA SE IMA: U Mokrinu 36. godinu zaredom, uz tamburaše i “Besmrtnu pesmu”, odata počast velikom Miki Antiću (FOTO)

R. ŠEGRT

24. 06. 2021. u 23:43

VEĆ 36 godina uzastopno Mokrin, rodno mesto pesnika Miroslava Mike Antića, 24. junsko veče posvećuje njemu.

СРЦЕ СЕ НЕМА ДА СЕ ИМА: У Мокрину 36. годину заредом, уз тамбураше и “Бесмртну песму”, одата почаст великом Мики Антићу (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Tako je on želeo, a tako žele i njegovi Mokrinčani. A podržavaju ih svi oni koji dođu, pre svega umetnici koji govore Mikinu poeziju, tamburaši koji sviraju kao da je on tu, nekada tužno, a samo ponekad malo veselije. Tako je bilo i ove večeri kada je održan 36. Memorijal “Miroslav Antić”.

U programu pod nod nazivom "Ravnica u srcu, beskraj u duši" bilo je mnogo sećanja na čuvenog Miku i njegovu poeziju. Kazivali su je glumci Tamara Krcunović, Miodrag Krstović, Bojan Žirović, Branislav Zeremski, Branislav Jevtić, Nenad Gvozdenović, Staša Nikolić, Mina Nenadović i, naravno, Miodrag Petrović koji je dušom i glasom govorio “Besmrtnu pesmu”.

Svirao je tamburaški orkestar “Mokas”, a prvi put na ovoj večeri sećanja nastupila je Madam Piano. Program je izveden po scenariju Nenada Gvozdenovića. Okosnica je bila Mikina poema “Kikinda”, ali u skraćenom obliku.

- Mika je rekao: “srce se nema da se ima, srce se ima da se da svima”. U toj rečenici je sadržana njegova velika duša. On je bio čovek velikog obrazovanja koji je Mokrin nosio u srcu i duši. Takav kakav je bio, napisao je najlepše stihove ovog podneblja – kaže Gvozdenović.

Glumci, pesnici, književnici, novinari, muzičari, rado dolaze u Mokrin, na veče posvećeno velikom pesniku. To potvrđuje i Živko Ugrenović, predsednik Mesne zajednice, koja je organizator memorijala.

- Svi se rado odazivaju i dođu na ovo veče. Mikin duh kao da još ovde živi, uz poeziju, njegove stihove, muziku i pomalo mokrinskog vina – ocenjuje Ugrenović.

Pokrovotelj memorijala bio je Pokrajinski sekretarija za kulturu, javno informisanje i odnose sa verski zajednicama.

R. ŠEGRT

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)