PRIJATELJ KNEZA PAVLA: Britanski bankar i političar Nil Bafur dolazi u Srbiju na promociju knjige "Jedna zakasnela biografija"

D. B. M.

11. 06. 2021. u 15:21

KNjIGA "Knez Pavle Karađorđević - Jedna zakasnela biografija"Nila Balfura i Sali Makaj biće predstavljena u ponedeljak u knjižari "Geca Kon".

ПРИЈАТЕЉ КНЕЗА ПАВЛА: Британски банкар и политичар Нил Бафур долази у Србију на промоцију књиге Једна закаснела биографија

Službeni glasnik

Ova knjiga je za kratko vreme doživela svoje treće izdanje, a ovom prilikom će o njoj, osim jednog od autora Nila Balfura, govoriti i dr Jelena Trivan, direktorka "Službenog glasnika", Petar V. Arbutina, i kneginja Jelisaveta Karađorđević, kći kneza regenta Pavla.

Istoga dana, od 18 časova, svi zainteresovani će u knjižari "Geca Kon" moći i da razgovaraju s Nilom Balfurom, koji će potpisivati primerke ove knjige, čiji je prvi tiraž objavljen krajem marta tekuće godine i rasprodat za samo dva meseca.

Sledećeg dana, u utorak 15. juna, od 18 časova, novosadska publika će takođe biti u prilici da se sretne s Nilom Balfurom i kneginjom Jelisavetom, koji će se s njima družiti u "Glasnikovoj" knjižari.

Nil Balfur (1944) je britanski bankar i političar, ali i dugogodišnji poslanik u Evropskom parlamentu i predsedavajući Jork trasta, Mermejd oversiza i Mostostal Varšava SA. Kao zet i blizak prijatelj kneza Pavla, on je odlučio da sva svoja saznanja o kneževoj neobičnoj sudbini istraži i objavi, a kako bi pre svega svom sinu, Pavlovom unuku Nikolasu Balfuru, ispričao istinu o njegovom dedi.

Knjiga je prvi put objavljena 1980. u Britaniji pod naslovom "Paul of Yugoslavia: Britain`s Maligned Friend", da bi svoje prvo izdanje na srpskom jeziku, u tadašnjoj Jugoslaviji, doživela 1990. godine. Drugo, dopunjeno izdanje, koje sadrži doskora nedostupna dokumenta britanske obaveštajne službe, objavio je "Glasnik" 2021. godine, povodom 80 godina od puča 27. marta 1941, u kojem je knez Pavle svrgnut i sa porodicom proteran iz zemlje.

Ovo je prvo gostovanje Nila Balfura u našoj zemlji i jedinstvena prilika da o knezu Pavlu i njegovim poslednjim godinama više saznamo od čoveka koji ga je dobro poznavao, i bio u prilici da sa njim razgovara o događajima koji su na mnogo načina odredili sudbinu našeg naroda.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024