INTERVJU Milica Tomašević: Jovanka je morala da dokazuje vernost

MARINA JUNGIĆ MILOŠEVIĆ

06. 06. 2021. u 15:46

TALENTOVANU, mladu glumicu Milicu Tomašević zavoleli smo kao emotivnu devojku Nadu, u telenoveli "Igra sudbine" (Prva), koja joj je donela veliku popularnost. Mnoga vrata u svetu glume, kako kaže, otvorila joj je uloga Maruše Pavlović, mesarke Mare u "Vojnoj akademiji 4". Od svoje prve role, Dragoslave u seriji "Komšije", Milica niže nisku različitih likova: prostitutka u "Senke nad Balkanom 2" (gde deli kadar sa Aleksejem Bjelogrlićem), konobarica Ljilja u "Žigosanima u reketu 2", Danica, supruga jednog od 11 sinova glavnog junaka Ike, u sitkomu "Drim-tim"...

ИНТЕРВЈУ Милица Томашевић: Јованка је морала да доказује верност

Foto V. Danilov/GFC

U seriji "Toma", tek ćemo je gledati kao Branku, ženu koja je zaista postojala u životu čuvenog pevača i sa kojom je trebalo da se oženi. Nedavno je, na listu svojih uloga, dodala još jednu, lik prve dame SFRJ, u igrano-dokumentarnoj seriji "Jovanka Broz i tajne službe", producentkinje Danke Milošević, scenariste, generala Svetka Kovača i reditelja Nedeljka Kovačića, koju ćemo pratiti na jesen na RTS.

- Igram Jovanku do njene pedesete godine, nakon čega je "preuzima" koleginica Snežana Savić. S obzirom na to da se Jovanka udala sa 28, a godinama pre toga bila je i te kako prisutna u Titovom životu, imala sam prostora i materijala da razvijem lik što me je veoma obradovalo - započinje razgovor, za "TV Novosti", Milica Tomašević, koja o glumi sanja još od ranog detinjstva, provedenog u rodnom Zubinom Potoku, gde je živela do 13. godine, kada se preselila u Beograd. Osim lepote (bila je mis Kosova i Metohije 2011. godine) i dara za glumu, naša sagovornica poseduje i talenat za biznis, pa je uporedo sa Fakultetom umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, završila i ekonomiju. Ipak, gluma je, ističe, na prvom mestu. Čak ni kada snima dve serije istovremeno, ne razmišlja o slobodnom vremenu i odmoru.

- Da nemam angažmane, osećala bih se loše i slobodno vreme ne bi moglo da nadomesti sreću koju osećam dok sam na setu. Tako da je sve kako treba da bude - iskrena je Tomaševićeva.

* Ukazana vam je čast da oživite lik Jovanke Budisavljević, odnosno, Broz. Kako ste se pripremali za ovu ulogu?

- Trudila sam se da pogledam i pročitam što više materijala o njenom životu, od partizanke Jovanke Budisavljević i njenog odlaska u rat, preko glamuroznog života u Belom dvoru i putovanja po celom svetu, do izolacije i smrti u neljudskim uslovima. Pokušala sam da "upijem" njeno držanje, pokrete, način na koji je govorila i poglede koje je izazivala svojim stavom. Zahvaljujući kostimu, lakše sam se uživela u ulogu, što je više nego poželjno, jer je u pitanju igrano-dokumentarni serijal. Kostimi i frizure iz onog vremena oživljavaju priču i daju joj na verodostojnosti i autentičnost. I, u tom smislu, neizostavna su karika u procesu građenja uloge.

* Koje njene osobine su vas impresionirale?

- Jovanka Broz bila je izuzetno jaka ličnost, simbol jednog vremena. Dosledna, istrajna, čvrsta žena besprekornog stila, koja je živela burnim i intenzivnim životom i iskusila svašta. Ona je, prvenstveno, partizanka iz malog sela, koja je kraj rata dočekala sa dva ordena za hrabrost i bez roditelja. Kao takva, postala je supruga predsednika Jugoslavije, stigla do vrha političke elite i imala nesporno veliki uticaj na tok istorije tako velikog naroda. Nije bilo dileme oko toga da je u pitanju posebna, hrabra žena, dok oko svega ostalog postoje nesuglasice.

* Stiče se utisak da je Jovanka Budisavljević živela kao u bajci, budući da je imala veliku privilegiju da radi u Belom dvoru, a kasnije se i udala za Tita. Možete li da zamislite kako biste se vi nosili sa pritiscima kojima je ona bila izložena?

- Njen život bio je daleko od bajke. I tokom tih 28 godina, koliko je bila sa Titom, nailazila je na brojne izazove, borila se sa poznatim i nevidljivim neprijateljima, izbegavala zamke i morala neprestano da dokazuje vernost. Reč je o zaista posebnoj ženi, a zbog toga što se preispituju motivi svega što je ikada radila, tumačiti njen lik je velika odgovornost. Kada obučem kostim i odem na set, često se osvrnem oko sebe i pomislim: "Al su oni lepo živeli! Baš im je bilo lepo", a onda dođu momenti kada razmišljam i o drugoj strani. Gluma je, između ostalog, čarobna i zato što nam pruža priliku da oživimo neka druga vremena, ljude i da se poistovetimo sa njima. Zahvaljujući tome, mogu bar malo da naslutim kako joj je bilo nositi se sa takvim pritiscima.

 

Foto V. Danilov/GFC

*Kako ste dočarali njen odnos sa Titom, koji je od nje bio stariji 32 godine? A sa mlađom sestrom Nadom?

- Negde sam pročitala da je Jovanka bila Titu ono što je Nada bila Jovanki. Jovanka je vodila računa o svemu - od toga šta Tito jede i kako se oblači, do toga koji će politički potez povući i sa kim će se sastati. Isto tako, Nada se postavila prema Jovanki, svojoj starijoj sestri, za koju je osećala samo bezuslovnu ljubav, privrženost i odanost. Bila joj je desna ruka, sve su prošle zajedno i zajedno ostale do samog kraja.

* Jovanka je prvi put predstavljena javnosti kao Titova supruga, 18. septembra, 1952. godine. U seriji, Josipa Broza igra Nebojša Dugalić s kojim delite kadar...

- Najviše scena sam imala, naravno, sa Nebojšom Dugalićem. Radili smo na istim projektima, ali dosada nismo snimali direktno. On je zaista veliki glumac i mnogo se radujem što sam imala priliku da učim od njega. Vrlo lepo sam sarađivala sa svim kolegama, dopunjavali smo se i međusobno inspirisali, i, ta energija se zadržala do kraja snimanja.

* Da li ćemo vas gledati u još nekim ulogama?

- Volela bih da zaigram i u pozorištu, ali puštam da sve ide svojim tokom. Kada uđemo u snimanja, nemamo mnogo vremena za druge stvari, tako da sam zadovoljna trenutnom situacijom, jer ovo sam priželjkivala.

*Na vašem jutjub kanalu "Gazdarica Rajka", zasmejavate pratioce kao istoimena, izmišljena, komična junakinja. Na instagram/profilu, gde vas prati više od 100 hiljada ljudi, nedavno ste objavili slike sa kolegama iz "Igre sudbine" sa odmora koji ste proveli na Fruškoj gori.

Foto IMDb

- Čudno mi je da kažem kolege iz "Igre sudbine", jer oni su meni odavno postali drugari. Obožavam ta putešestvija sa njima, to mi je izvor zabave i smeha. Zajedno dosta putujemo po Srbiji. Obilazimo mesta na kojima nikada do sada nisam bila. Za neka čak nisam ni čula, a nikako nisu smela da mi promaknu. Imamo prebogatu turističku ponudu i presrećna sam što videla sve te lepote. Mnogo su mi nedostajala putovanja i planiram da ove godine nadoknadim sve što sam propustila prošle.

BIĆE JOŠ IZNENAĐENjA SA NADOM

* DA li će se Nada promeniti u nastavku "Igre sudbine", čije se snimanje nastavlja sredinom juna?

- Uvek me je nerviralo kada glumci neće da odaju bar nešto o svom liku, a sad sam ja jedna od njih. Ali stvarno ne mogu da pričam ništa, uništila bih čar. Pratite seriju, biće iznenađenja - kaže Milica Tomašević.

"BEOGRAD KAO I DRUGI GRADOVI"

MILICA Tomašević se oprobala i kao voditeljka "Lude narodne noći" na RTS, a saznali smo da ćemo je u istoj ulozi (i televiziji) gledati i u emisiji "Beograd kao i drugi gradovi", u kojoj će poznate ličnosti pričati o svom rodnom gradu i porediti ga sa prestonicom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)