MILENA VASIĆ: Ako vam kažem snove, možda me probudite

J. BANjANIN

10. 02. 2024. u 10:39

GLUMICA Milena Vasić sa pravom bi mogla da ponese epitet superžene kojoj sve polazi za rukom. Bez obzira na mnogobrojne poslovne obaveze, uvek je vedra i puna elana.

МИЛЕНА ВАСИЋ: Ако вам кажем снове, можда ме пробудите

Foto Nikola Skenderija

Ona je ponosna majka troje dece, supruga reditelja Juga Radivojevića, zaljubljenik u putovanja i stojeće veslanje na vodi (Stand Up Paddle) koja koristi svaki slobodan dan da u prirodi regeneriše psihu i telo.

Ujedno, Milena je jedna od najpoznatijih glumica svoje generacije, a kroz dugu glumačku putanju uspela je da oživi neke od najdražih likova domaćih televizijskih i pozorišnih projekata. Publika je voli zbog njenih sjajno odigranih uloga u serijama "Bela lađa", "Ubice mog oca", "Pare ili život", "Pevaj, brate!", "Sva ta ravnica", "Jesen stiže, dunjo moja", dok je pozorišne daske, naročito matičnog Jugoslovenskog dramskog pozorišta, pamte po brojnim glavnim ulogama poput Koštane, Andromahe, Zlatokose, Aje, Elvire i Evice, a više od 16 godina igrala je ulogu Radice u kultnoj predstavi "Cigani lete u nebo" Pozorišta na Terazijama.

Prošlu godinu završila je premijerom predstave "Budućnost" slovenačkog umetnika Žige Divjaka u Beogradskom dramskom pozorištu. No, nije zbog toga zapostavila karijeru na filmu i televiziji. Već nekoliko godina vodi kviz "Totalni obrt" (radnim danima, u 16.45, na Novoj S), a posle dramedije "Neki bolji ljudi" i igrano-dokumentarne serije "Jovanka Broz i tajne službe", zaigrala je u komedijama "Na rubu pameti" i "Radio Mileva" (radnim danima, u 20.05, na RTS 1), obe u režiji Elmira Jukića, pa čak i u ratnoj istorijskoj drami Lordana Zafranovića "Djeca Kozare".

Foto Instagram milenavasicofficial

Sa Anastasiom Mandić i Svetozarom Cvetkovićem u seriji "Radio Mileva"

* U mali univerzum porodice Majstorović i njihovih komšija u jednoj zgradi na Neimaru u Beogradu vratila se i Magdalena. Kako vam je u njenoj koži, čime vas je "Radio Mileva" pridobila?

- Magdalena je zabavna kad se zaplete u svojim lažima u koje sama toliko poveruje i stvori ceo svoj svet. Zapravo ona ne laže, ona samo ne govori baš celu istinu, osećajna je i nežna, za nju je ljubav pažnja, dok je nežnost za nju topla bunda. Voli da joj se udvaraju, voli da se osmehuje, a najviše voli svoj beli "porše". Ona je zahtevna, posebna žena, koja nema baš mnogo podrške od svoje rođene sestre Viktorije (Anastasia Mandić), ali je zato kućni savet Rankeove voli i razume njenu krhku prirodu.

* Sa rediteljem ove serije Elmirom Jukićem snimili ste i sitkom "Na rubu pameti", koji je emitovan u Bosni i Hercegovini. Po čemu se ova serija razlikuje od domaćih, a i kako je, iz vašeg ugla, izgledala regionalna saradnja pred kamerama?

- Moja saradnja sa Jukom je počela još na snimanju serije "Konak kod Hilmije". Produkcijska kuca "Fist", koja stoji takođe i iza projekta "Na rubu pameti" je jedna velika porodica koja odlično funkcioniše i prava je radost biti na setu. Saradnja sa Emirom Hadžihafizbegovićem, Tanjom Šojić, Admirom Glamočakom, Džanom Pinjo, Alisom Čajić i Ivanom Vojinović je čast i odlična glumačka škola, a sve to, naravno, diriguje Juka, koji je darovit i beskrajno duhovit reditelj i sada već mogu da kažem moj prijatelj.

Foto Instagram milenavasicofficial

"Na rubu pameti"

* Navikli ste publiku da je vaš žanr komedija, ali sada ćete na velikom platnu odigrati nešto potpuno drugačije. U filmu "Djeca Kozare", Lordana Zafranovića, oživećete lik časne sestre, koja nas sigurno neće ostaviti ravnodušnom. Kako ste se pripremali za ovu ulogu i kojim rečima biste opisali karakter koji igrate?

- "Djeca Kozare" su važan film. Velika tema, zato i film mora da bude veliki! Možemo diskutovati o njemu posle premijere i kada izađe iz montaže, ali ono malo scena što sam videla tokom snimanja i tokom rada govori da ćemo svi biti ponosni na njegov život kao što smo bili ponosni dok smo ga i snimali. Tema Jasenovca je svima utkana duboko i pripreme za film su bile teške i mučne. Susrela se sa fotografijama, podacima, neispričanim pričama, strahom kako se suočiti sa takvim ljudima i gde pronaći u sebi tu ljudsku pukotinu duše. Da li se prikrivanjem zločina postaje zločinac, bilo je osnovno pitanje mog lika!

* Koja je bila vaša najemotivnija ili najteža scena za snimanje u ovoj mučnoj priči o stradanju u logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata?

- Situacije u raskuživaonicama su bile nešto najstrašnije što sam snimala, teško je samo biti unutra, a zamisliti da je neko ljudsko biće to činilo drugom ljudskom biću prevazilazi granice shvatljivog.

* Kako je sarađivati s Lordanom Zafranovićem?

- U početku je bilo teško i zbunjujuće za ekipu, ali Lordan je od samog starta bio siguran, energičan, znao je da snima "sveti film" i to je ponavljao stalno. Njegova koncentracija i fokus... Pravi master-klas.

Foto Instagram milenavasicofficial

Film "Djeca Kozare"

* U dokumentarno-igranoj seriji "Jovanka Broz i tajne službe" odigrali ste Nadu Budisavljević, sestru prve dame nekadašnje Jugoslavije. Je li bilo teško "uskočiti" u kožu stvarne ličnosti? Čime vas je Nada oduševila?

- Gospođa Nada Budisavljević me je oduševila svojom skromnošću i svojim bićem, koje je nesebično darivala i živela kao oslonac i podrška svojoj sestri Jovanki. Reklo bi se da je to možda lako i očekivano, kome ćemo se dati i za koga živeti ako ne za svoje najbliže i najmilije, ali život Jovanke, koja je bila pod takvim pritiskom i takvim uslovima na kraju, nije bio lak, i ostati tu je velika sestrinska ljubav.

* Govoreći o kvizu "Totalni obrt", koji vodite, rekli ste: "Mudrost počinje željom za znanjem. Biti radoznao i otvoren za nova saznanja važan je stav za zdrav i zanimljiv život." Kako vi održavate živom tu znatiželju i kod koga je još primećujete?

- Moja radoznalost raste svakim danom i negujem je putovanjima, svaki slobodan trenutak i novac koristim za njih. Ivo Andrić je govorio da je svet lepa knjiga, ali ko zna da je čita. Toliko ima drugačijih običaja i kultura od nas... Toliko je raznolikosti plodova i boja... Srećan je onaj koji putuje. To je duboka i tajna promena načina življenja, putovanja mi pomažu da postanem skromnija! Putovanja me čine hrabrom.

* U prazničnim epizodama ovog kviza takmičila su se poznata TV lica, a ono što je najvažnije - sva novčana sredstva otišla su u Malo Orašje i Dubonu za ranjene osobe. I vaše dvoje dece pohađa školu "Vladislav Ribnikar", mesto tragedije, a vi ste ne jednom istupili i javno govorili o svemu što se dogodilo.

- Pokušali smo nešto da učinimo za preživele u Malom Orašju i Duboni, to je malo koliko je njima potrebno, ali se nadam da će se skupljati još novca i da će država učiniti sve što je potrebno da se ranjeni i preživeli oporave. Ta mladež mora da bude naša briga i moramo biti odgovorni za njihov dalji život, kao i za braću i sestre i drugare ubijene dece u "Ribnikaru". Kako će oni dalje, to je suštinsko pitanje ovog društva. Želim da verujem da je ono i civilizovano i empatično da shvati koliko je života uništeno u tragedijama i koliko porodica. Koliko je tuge i srdžbe i boli! Suština onoga što se desilo je dubinski potresna, svi moramo da pomognemo i da budemo svesni i pristuni.

* Čemu su vas roditelji učili i koje poruke, vrednosti i stremljenja se trudite da prenesete na vašu decu?

- Roditelji su me učili da budem vredna i odgovorna! Da znam da se izborim sa posledicama kada pogrešim i da kažem izvini, naučili su me lepoti života i da budem nasmejana, jer je to pristojno. Život je put, ne cilj, a ako na tom putu imamo i dobro društvo, onda smo sretni ljudi. Tome učim decu i da kažemo hvala. Hvala na jutru, hvala na danu, hvala na ovoj prilici, hvala na razgovoru...

* Da li imate neki poseban san ili cilj koji želite da postignete u životu?

- Ako vam kažem snove, možda me probudite...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)