PLAČE BEBA, PLAČEM I JA: Policajka u Obrenovcu pronašla tek rođenu devojčicu u kontejneru - Masirala sam je i lupkala po leđima! (FOTO)

J. D. LjUTIĆ

26. 12. 2020. u 09:55

NEMA te nagrade, čestitanja, ni podviga koji mogu da nadomeste moju sreću što sam nepuna tri sata nakon što je došlo na svet, spasla novorođenče od nepuna tri kilograma i omogućila mu da živi.

ПЛАЧЕ БЕБА, ПЛАЧЕМ И ЈА: Полицајка у Обреновцу пронашла тек рођену девојчицу у контејнеру - Масирала сам је и лупкала по леђима! (ФОТО)

Foto: V. N.

Ovako, za "Novosti", ne krijući suze radosnice priča Katarina Ilić, policajka iz Intevrventne patrole policijske stanice Obrenovac, koja je pre tri večeri iz kese u kontejneru, u kojoj je bila zavezana, izvukla i spasla tek rođenu devojčicu u naselju Rojkovac.

Kako kaže Katarina, oko 20 časova stigao je poziv iz bolnice da je na njihovo odeljenje stigla devojka Milja P. (23) za koju je najpre rečeno da ima krvarenje, ali da je nakon pregleda utvrđeno da se nekoliko sati ranije porodila:

- Vođa patrole Željko Lukić, kolega Mile Bursać i ja uputili smo se ka stanu porodilje. Poziv je upućen iz bolnice gde je devojka ispričala da se porodila u stanu, a da je njena majka Branka bacila bebu u kontejner.

Policijska patrola je prva stigla do zgrade u Kralja Milutina 21, a za njima i Hitna pomoć.

- Izašli smo iz vozila i odmah krenuli prema kontejnerima, kojih je puno u ovom kraju. Počeli smo da češljamo okolinu. Mnogo naroda se okupilo te večeri ispred zgrade, pa je vođa patrole morao da ih utiša kako bismo čuli novorođenče. U prvom kontejneru uhvatila sam se za jednu kesu. Videla sam u njoj puno krvavih peškira, uložaka i donjeg veša. Odmah sam se obratila i vozaču iz Hitne rečima: "Traži, mora da je ovde negde".

U tom trenutku, Katarinine kolege su već otišle na peti sprat zgrade i kucali na vrata porodice porodilje.

Foto: Privatna arhiva

Milja P. i njena majka Branka P.

- Iz stana je izašla prvo baba - priča Katarina. - Kolega ju je pitao ko je sve u stanu, a ona je odgovorila da su tu ona, suprug, ćerka i njeno dete iz prvog braka. Kolega je potom pitao gde joj je ćerka. Baba je počela nešto da mrmlja, a kolega joj je rekao: "Znamo sve, poznato nam je da vam se ćerka porodila. Gde je beba?" Baba je najpre rekla da ju je ćerka bacila, a nešto kasnije priznala je policiji da je to ona uradila.

U međuvremenu čuvši šta se dogodilo na spratu zgrade, Katarina trči ponovo prema kontejnerima, a za njom i radnik Hitne pomoći:

BABA MISLILA DA JE UNUKA MRTVA?

U VIŠE tužilaštvo u Beogradu juče po podne je privedena na saslušanje Branka P. (61) iz Obrenovca, koja se tereti za pokušaj teškog ubistva svog tek rođenog unučeta, devojčice koja je pronađena u kontejneru. Ona je, kako nezvanično saznajemo, u svoju odbranu rekla da je mislila da je beba rođena mrtva. Na zahtev nadležnog tužilaštva sud joj je odredi pritvor u trajanju do 30 dana, a tužilaštvo je saopštilo da se detalji o ovom slučaju neće iznositi u javnost zbog zaštite maloletnog lica i zbog ispitivanja svih svedoka.

- Povlačim poklopac kontejnera, pipam sa obe ruke. Prepuno je đubreta. Jednog trenutka osetim nešto da mi isklizava iz kese i ruke. Radnik mi pomaže da položimo kontejner i izvlačim belu kesu i iz nje vadim bebu.

Naša sagovornica priča da je dete u tom trenutku bilo modro, stenjalo je, ali nije plakalo. Kolega joj je rekao da novorođenče izvadi iz kese i stavi ga preko uniforme.

- Masirala sam je i lupkala po leđima, a onda se začuo plač novorođenčeta. Plačem i ja - uzbuđeno govori naša sagovornica.

Foto: V. N.

Nakon toga doktorka uzima ostatak bačene posteljice sa pupčanikom, koji nije bio presečen, i bebu voze u Hitnu pomoć.

- Sa njima sam krenula. Sačekala sam da očiste bebu, otvore joj disajne puteve i pošalju je u bolnicu. Veoma sam se potresla. Iako nisam majka, bila sam presrećna što sam spasla jedno nevino i tek rođeno biće. Posle smo u stanici svi plakali.

 

U POLICIJI OD JULA

ROĐENA sam u sedmom mesecu, a iako su mojoj majci rekli da neću preživeti, ona se do kraja borila za mene - priča Katarina. - Zato se i pitam kakva to neko osoba može da bude, pa da baci tek rođeno najrođenije biće. Počela sam da radim u julu ove godine, ali ovaj slučaj nikad neću zaboraviti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju