BROJNA UBISTVA I SPEKTAKULARNE PLJAČKE DARKA ELEZA: Evo kako je razbijena najjača kriminalnih grupa u BiH i za koje se likvidacije terete

O. MATAVULj

22. 12. 2020. u 12:15

DARKO Elez uhapšen je na zahtev Tužilaštva BiH po poternici koja je za njim raspisana u predmetu "Lutka", potvrdio je za "Novosti" portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

БРОЈНА УБИСТВА И СПЕКТАКУЛАРНЕ ПЉАЧКЕ ДАРКА ЕЛЕЗА: Ево како је разбијена најјача криминалних група у БиХ и за које се ликвидације терете

Foto: MUP

Elez važi za vođu jedne od najjačih kriminalnih grupa u BiH, koja je razbijena u okviru predmeta "Lutka" u septembru 2012. godine. Optužnica je podignuta protiv ukupno 32 osobe, ali Elezu po toj optužnici u BiH nikada nije suđeno jer se nalazio na izdržavanju devetogodišnje kazne zatvora u Sremskoj Mitrovici.

Do izručenja BiH nije došlo jer ima državljanstvo Srbije, a Tužilaštvo BiH predmet protiv njega nije ustupilo pravosuđu Srbije, već je za Elezom raspisalo poternicu.

U predmetu "Lutka" Elez se tereti da je bio organizator kriminalne grupe koja je izvršila više ubistava i drugih teških krivičnih dela.

Prema optužnici, a kasnije i presudi, grupa je odgovorna za ubistva Borisa Govedarice (avgust 2007.), Zorana Goluba Čarlame (avgust 2008.) i Vlatka Mačara uz kojeg su stradali još i Rade Magazin i Milan Vlaškić (januar 2008.), pokušaju ubistva Đorđa Ždrale (april i oktobar 2006.).

Grupi su na teret stavljene i spektakularne pljačke 2,2 miliona evra iz  kombija Privredne banke Sarajevo (jun 2006.), 670.000 KM iz "Pošte 2" (jun 2008.) u Sarajevu, 1,8 miliona KM iz kombija Pavlović International banke (avgust 2005.) i pokušaj pljačke 2,2 miliona KM iz poslovnice Nove banke u Istočnom Sarajevu (novembar 2005.).

Sud BiH u ovom predmetu osudio je 15 osoba na oko 118 godina zatvora. Najveću kaznu od 20 godina zatvora dobio je nekadašnji šef Odsjeka za droge u SIPA-i Bojan Cvijan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)