ŠARIĆU PRETE DVE DECENIJE ROBIJE: Šta čeka Pljevljaka posle odluke apelacije da potvrdi presudu Specijalnog suda izrečenu za šverc narkotika

N. B.

11. 11. 2020. u 11:00

DARKA Šarića, nakon što je beogradski Apelacioni sud potvrdio presudu Specijalnog suda i pravosnažno ga osudio na 15 godina zatvora, očekuje "pravna bitka", takođe pred Apelacijom i sa presudom od devet godina zatvora, na koliko je osuđen zbog pranja novca.

ШАРИЋУ ПРЕТЕ ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ РОБИЈЕ: Шта чека Пљевљака после одлуке апелације да потврди пресуду Специјалног суда изречену за шверц наркотика

Foto: Igor Marinković

Prema informacijama koje smo dobili, ova prvostepena presuda još nije dostavljena strankama u postupku, kako bi na nju mogli da ulože žalbu.

Apelacioni sud tu presudu može da preinači, odnosno da mu smanji ili poveća kaznu ili da je ukine i vrati postupak na novo suđenje. U slučaju da je potvrdi, Šariću će se izreći jedinstvena kazna i tada, kako za "Novosti" objašnjava advokat Nebojša Milosavljević, može biti osuđen na najviše 20 godina zatvora.

- Pod pretpostavkom da bude potvrđena presuda za pranje novca, doći će do spajanja dve kazne i izreći će se jedinstvena koja može biti i manja, ali ne može biti veća od dve decenije - kaže Milosavaljević. - U tu kaznu se uračunava i vreme provedeno u pritvoru. Prema Zakonu, svako nakon odležane dve trećine kazne ima pravo da traži uslovni otpust, a tada se razmatraju ponašanje okrivljenog, da li boravak u zatvoru utiče na njegovo zdravstveno stanje, kao i niz drugih okolnosti.

Pored svega ovoga, kako navodi naš sagovornik, uvek postoji mogućnost za obnavljanje postupka. Takav zahtev podnosi se ukoliko se u međuvremenu pojave neke nove činjenice, koje nisu bile poznate tokom suđenja, a od značaja su za proces.

Šariću je zbog trgovine narkoticima izrečena maksimalna kazna koja je bila predviđena po starom zakonu, pošto je, kako je navedeno, delo izvršeno u vreme važenja tog zakona. Sa tim se nije složilo Tužilaštvo, smatrajući da je trebalo primeniti novi, kojim je masimalna kazna 40 godina robije, koliko su oni i tražili. Kad je reč o krivičnom delu pranja novca, maksimalna zaprećena kazna je 12 godina zatvora.

IZA REŠETAKA DO ODLASKA U ZATVOR

PRVOSTEPENOM presudom Šariću je produžen pritvor i on može trajati do upuđivanja na izdržavanje kazne. Apelacioni sud zbog toga nije ni odlučivao o ovom pitanju. Pljevljak je iza rešetaka od sredine marta 2014. godine, kada se dobrovoljno predao i od tada se nalazi u pritvorskoj jedinici koja je smeštena u zgradi Specijalnog suda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA: Moć kolektivne akcije