U HRVATSKIM ZATVORIMA 411 SRBA: Naši državljani najbrojniji među strancima koji kaznu izdržavaju kod zapadnog suseda

Jurica KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

01. 11. 2020. u 08:00

SRBI su i dalje najbrojniji među strancima u hrvatskim zatvorima, a ove ih godine čak 411 izdržava kazne širom Hrvatske.

У ХРВАТСКИМ ЗАТВОРИМА 411  СРБА: Наши држављани најбројнији међу странцима који казну издржавају код западног суседа

Foto: Printskrin

Najčešći razlog zbog kojeg su srpski državljani osuđeni u Hrvatskoj kaznena su dela trgovine ljudima i protivzakonitog prelaska granice, ali i šverc narkotika i klasični kriminal, s tim da baš u tom segmentu vlada pravo "bratstvo i jedinstvo" pripadnika raznih kriminalnih grupa, od Slovenija do Makedonije.

Zbog migrantske krize, inače, sve je više stranaca u hrvatskim zatvorima, a odmah nakon građana Srbije slede oni iz BiH kojih je nešto više od 300. Svake godine broj stranaca koji završe u hrvatskim zatvorima vrtoglavo raste, a ne nedostaju ni građani iz zemalja koje su članice EU, pre svega Rumuni i Slovenci.

MNOGI od osuđenih Srba za ratne zločine završavaju u najčuvanijem hrvatskom zatvoru, Lepoglavi, gde je kaznu služio i Kapetan Dragan, koji je tvrdio da niko osim njega nije ostao u tom zatvoru duže od dve trećine kazne. Gotovo tridesetak Srba još izdržava kaznu u nekom od hrvatskih zatvora, najčešće Lepoglavi, zbog ratnih zločina. Hrvatska ne odustaje od gonjenja optuženih za ratne zločine. Pre četiri godine zatvoreno je devetoro Srba, godinu dana kasnije pet, a 2018. - trojica. Uhapšeni su na osnovu poternica hrvatskih vlasti, a poznat je i slučaj generala Borislava Đukića, koji je završio u zatvoru u Splitu nakon što ga je policija Crne Gore izručila hrvatskoj strani. Pre dve godine u Americi je uhapšen Slobodan Mutić zbog davanja lažnih podataka, a kada je izručen Hrvatskoj, protiv njega je podignuta optužnica za ratni zločin i našao se iza rešetaka.

Osuđeni Srbi služe kaznu u raznim hrvatskim zatvorima, od Osijeka, Siska, Šibenika, Karlovca, Gospića do Turopolja. Mnogi od njih podnose zahteve da nastave sa služenjem kazne u Srbiji ili Republici Srpskoj, a od 2005. godine transferisano je 32 zatvorenika u srpske zatvore, dok su neki od osuđenih pušteni na uslovni otpust. Mnogo je i slučajeva da se sudi Srbima u Hrvatskoj koji nisu dostupni hrvatskom pravosuđu, pa su tako nedavno zbog ratnih zločina na dugogodišnju robiju osuđeni Dušan Žarković, Bogdan Jednak i Dušan Martić.

HRVATSKI i srpski MUP veoma dobro sarađuju u razmeni podataka, pa mnogi Srbi koji će kasnije završiti u hrvatskim zatvorima "padnu" još na granici ili se hrvatskoj strani dostavljaju debeli dosije kriminalnih dela koje su ranije počinili. Razni prestupnici nemaju problema ni da nađu advokate u Hrvatskoj, a neki su se specijalizovali baš za odbranu stranaca. Kazne koje raznim prestupnicima iz Srbije odmere hrvatski sudovi obično su približne kao za ista nedela kada ih počine hrvatski građani i najčešće nema mnogo prigovora na njihovu visinu, osim kada se radi o kvalifikacijama i suđenju za ratne zločine. Naime, mnogi koji su u Hrvatskoj osuđeni za ratne zločine ističu da sudovima nisu predstavljeni pravi dokazi i da su osuđeni na osnovu konstrukcija tužilaštva.

BEŽANJE

KADA se upoređuju hrvatski i srpski zatvori jedno je gotovo isto, a to je da su pri vrhu onih u Evropi iz kojih zatvorenici pokušavaju da pobegnu. A iz hrvatskih zatvora po pravilu beže Hrvati, dok Srbi čekaju da odsluže kazne.

Kada je reč o uslovima u hrvatskim zatvorima, osuđeni Srbi se ne žale, a mnogi su čak i zadovoljniji što nisu uhapšeni i osuđeni u nekoj od zapadnih zemalja.

- Imao sam klijente iz Srbije koji su već poznati i hrvatskoj policiji i kada ih je sudija osudio nisu imali ništa protiv da ostanu u nekom od hrvatskih zatvora. Nikada nisu doživeli neprijatnosti za vreme služenja kazne zato što su Srbi. Ove naše političke igre po zatvorima nisu popularne, a drugovi iz zatvora ne gledaju ko je koje nacionalnosti - kaže nam advokat Mišo Hranilović.

KAZNA U zatvorima u Hrvatskoj vlada "bratstvo i jedinstvo" kriminalaca, Foto: N. Fifić

Naš sagovornik tvrdi da se sprečavaju i fizički napadi na osuđene za ratne zločine:

- Na njih se posebno pazi i vodi računa o njihovoj bezbednosti. Iako neki imaju razne tetovaže koje bi mogle da izazovu reakcije drugih osuđenika, zatvorski čuvari sprečavaju da dođe do kontakata koji bi mogli da rezultiraju napadima i tučom.

Prethodnih godina kroz hrvatske zatvore prošli su i "kapitalci", poput Nikole Rgića, koji je bio osuđen za niz krađa i razbojništva, a u Srbiji je već "zaradio" dugogodišnju zatvorsku kaznu. U zatvoru u Hrvatskoj je završio i Aleksandar Tasić, član "Pink pantera", koji je jedno vreme ćeliju delio sa gazdom Dinama Zdravkom Mamićem koji ga je častio u zatvorskoj prodavnici. Posebno čuvan je bio Dragan Pavlović Gaston, jedan od vođa "delija", koji je završio u zatvoru nakon što je uhapšen u kamionu punom droge. Kada su Hrvati iz Srbije dobili podatak da je veoma opasan jer je kuvaru u srpskom zatvoru odgrizao uvo, za njega je određen poseban tretman.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)