"STRAH OD OSVETE JAČI OD PATNJE": Kada nemaju više kud i ne vide izlaza, pozovu 19833

S. J. M.

16. 04. 2024. u 17:29

U jednom malom mestu dve drugarice od 13 godina slikale su se nage, malo eksplicitne poze i kada su se posvađale jedna je da bi napakostila drugoj postavila to na društvene mreže. Druga devojčica ne želi da ide u školu, ne želi da izađe napolje, to je trauma, malo je mesto, svi ih znaju, svi su videli i u tim sredinama je to ogromna bruka i sramota. Mala čak pokuša samoubistvo, da guta neke tablete. Na kraju se sve reši. Mesecima je trajala psihološka podrška da se dete ohrabri, da se vrati u normalno stanje. Taman se devojčica oporavila i onda je neko ponovo izbacio te slike na društvene mreže i dete se vrati na početak.

СТРАХ ОД ОСВЕТЕ ЈАЧИ ОД ПАТЊЕ: Када немају више куд и не виде излаза, позову 19833

Foto Pixabay free images

Ovo je jedan od primera nasilja na internetu, koji nam je u podkastu "Novosti" Priče iz hronike, koji se emituje na našem sajtu svakog petka u 20 časova, ispričala Emina Beković iz Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu. Takve i slične primere nasilja im deca, ali i odrasli prijavljuju na broj telefona "19833".

Kako nam priča Emina Beković nasilje uglavnom prijavljuju deca od 11, 12, 13 i 14 godina i najviše prijavljuju vršnjačko nasilje, sajber buling, jer deci je mnogo lakše da se sakriju iza lažnog profila, pa da nekoga vređaju, šalju neprimerene poruke i ismevaju. I to može da traje 24 časa u bilo koje doba na društvenim mrežama ili viber grupama.

- Za sedam godina, koliko postojimo, imali smo više od 41.000 poziva, a to su sva obraćanja nama i telefonski i mejlovima i na društvenim mrežama. Od toga mi formiramo predmete koji su uglavnom savetodavni, jer mnogi traže samo savete. Takvih predmeta je 7.600, a 500 predmeta je otišlo policiji, tužilaštvu, Ministarstvu prosvete, što znači da se radi o težim krivičnim delima, vršnjačkom nasilju i sajber bulingu - navodi Emina Beković.

Ona ukazuje da digitalno nasilje baš na adolescente ostavlja velike i teške posledice, jer su u razdoblju gde postoji veliki stid i sramota.

- Oni se ne poveravaju roditeljima i pokušavaju sami da izađu iz začaranog kruga - priča nam sagovornica o iskustvima iz prakse. - Nekada ne prijavljuju, jer se plaše osvete i odmazde, a jedan od razloga je i strah da im se ne oduzme telefon ili zabrani internet. Zajedničko za svu tu decu žrtve je da roditelji poslednji saznaju. Kada nemaju više kud i ne vide izlaza, kada trpe i trpe, onda pozovu nas i mole da ne kažemo roditeljima. To je prva rečenica kod svakog tog deteta. Razlog je sramota i stid i smatraju da su oni krivi. Zato roditelji treba da se edukuju i objašnjavaju detetu šta se sve dešava u onlajn svetu i kako da se ono tamo ponaša i štiti. Detetu treba objasniti da je velika verovatnoća da će ih nekada neko kontaktirati i ako se to desi, da se odmah ispričaju.

Naša sagovornica navodi da deca znaju mesecima da trpe neko nasilje, vršnjačko ili onlajn seksualno:

- Podaci Interpola su da je 750.000 predatora u svakom trenutku na internetu. Oni su tamo gde su deca, a to su društvene mreže, platforme za igranje igrica, forumi... Tamo vrebaju, kupe informacije, manipulišu, a deca od 11, 12, 13 godina nisu emocionalno zrela da prepoznaju tu vrstu prevare, manipulacije i rizika. Nemaju ni svest, ni zrelost da sakriju svoje privatne informacije. U tom uzrastu nisu ni svesni da na nekoj onlajn igrici postoje neki zlonamerni ljudi.

Emina nam kaže, da su imali slučaj, da je majka ćerki od 8 godina otvorila profil na instagramu, koji nije bio zaključan i devojčici su se javili pedofili, slali joj snimke, zvali je i dete je doživelo ogroman stres i traumu.

- Mnogo je onlajn seksualnog zlostavljanja gde nema fizičkog kontakta, a gde vas neko ucenjuje i preti vam da radite pred kamerom ono što inače ne bi. Da se skidate, da izvodite striptiz ples, da bi taj pedofil ili organizacija prodavala te slike i snimke i zarađivala novac - objašnjava Emina Beković. - Jako puno je tih slučajeva gde dečak ili devojčica misli da komunicira sa svojim vršnjakom i vidi ga na kameri, ali ne vidi tog njegovog poslodavca, koji ga je platio da surfuje interenetom, da traži žrtve, da izvlači informacije. Oni grade taj odnos poverenja, jako su strpljivi, da bi dete, posle nekoliko meseci kada ga pozove hajde da se upoznamo, otišlo kao da ga zove rođeni otac.

Naša sagovornica iz Kontakt centra kaže da su imali slučaj da je dečak od 14 godina na platformi mesecima igrao fudbal, sa istom ekipom, koja se znala samo onlajn.

- To je bila takva bliskost kao da se znaju 100 godina. Taj dečak je popustio malo u školi i roditelji su mu redukovali igrice. Ti sa onlajn fudbala ga pitaju, "što te nema" i on kaže da mora da vežba matematiku, ima lošu ocenu, pa da je popravi. Jedan iz te ekipe se javi i kaže, "pa što ne pričaš, ja sam nastavnik matematike, pomoći ću ti" i on je pred svaki kontrolni, svaki pismeni sa dečakom onlajn vežbao. To je trajalo deset meseci, mali je popravio ocene, spremao ga i za maturu. Sve super. Na kraju mu kaže:"Hajde da se vidimo i upoznamo". Naravno dete je izašlo, imao je veliko povernje i ispostavilo se da je taj pedofil, da ga je vrbovao, bilo je malog zlostavljanja, pretnji i ucena, strašne stvari, ali na kraju se dobro završilo.

Emina nam ukazuje da su imali i slučaj da je pedofil tražio da devojčica od 13 godina krišom slika i mamu dok se tušira, pa dok spava.

- Bilo je na društvenim mrežama lažnih oglasa "besplatna šminka za malu maturu" i devojčice pohrle, posebno koje su slabijeg imovinskog stanja. Onda im neko napiše da se slikaju i pošalju sliku u inboks, pa kada to urade krenu ucenjivanja, "ako se ne skineš ili ne skineš gornji deo podeliću slike svima, postaviću na društvene mreže" i one jer su nezrele i veruju da će posle toga stati to urade, ali to ide u nedogled i to su užasne traume - objašnjava naša sagovrnica iz Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?