LEGIJA TRAŽI LJUBAVNU SOBU: "Novosti" otkrivaju pravu istinu o tome šta se sa Ulemekom dešava u zatvoru

N.B.

18. 07. 2023. u 15:14

OSUĐENICI Milorad Ulemek Legija, Miloš Simović i Dalibor Ristić od juče odbijaju hranu koja se sprema u Zavodu, a netačni su navodi pojedinih medija da i neki drugi osuđenici odbijaju zavodsku hranu - navode iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

ЛЕГИЈА ТРАЖИ ЉУБАВНУ СОБУ: Новости откривају праву истину о томе шта се са Улемеком дешава у затвору

Foto: Arhiva "Novosti"

Prema nezvaničnim informacijama, Ulemek se odlučio na ovaj korak jer mu, kako tvrdi, nije omogućeno pravo na napredovanje u tretmanu i traži pravo na bračne posete, takozvanu "ljubavnu sobu". 

- Ističemo da se Zakon o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala u svim svojim odredbama primenjuje na sva osuđena lica u Posebnom odeljenju, kao i Pravilnik o kućnom redu Posebnog odeljenja. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija postupa u potpunosti u skladu sa ovim zakonom i dužna je da poštuje Pravilnik o kućnom redu u Posebnom odeljenju. Kategorički odbacujemo navode koji su se pojavili u pojedinim medijima da ovim i drugim licima u Posebnom odeljenju nije dozvoljeno napredovanje u tretmanu. Svim licima u Posebnom odeljenju, gde god su ispunjeni zakonski uslovi, dodeljena su proširena prava i pogodnosti do toga da su ispoštovane sve preporuke Zaštitnika građana iz 2022. godine. Jedna od preporuka se odnosila i na to da se oplemeni prostor u kome osuđenici iz Posebnog odeljenja borave na svežem vazduhu i ona je uvažena, pa su iz tog razloga naslikani murali, kako bi se i taj prostor dodatno humanizovao - navode iz Uprave.

Foto:Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

 


Kad je reč o Ulemeku, Simoviću i Ristiću, oni, kako navode iz UIKS, uživaju iste pogodnosti, osim što se Ulemek nalazi u povoljnijoj grupi V1,  jer je ispunio zakonske uslove predviđene izmenama Pravilnika o kućnom redu Posebnog odeljenja koji je stupio na snagu 10. juna ove godine. O razvrstavanju Simovića i Ristića će tek biti doneta odluka tokom preispitivanja programa postupanja koji je u toku.

Ono što Zakon o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala dozvoljava, kao i ovaj Pravilnik, jesu proširena prava osuđenih lica koja se posebno dobro vladaju. Naglašavamo da je u slučaju Ulemeka ta zakonska mogućnost u svim važnim segmentima izvršenja kazne i njegove dobrobiti iskorišćena.

- Zbog svog korektnog vladanja, poštovanja propisa i učestvovanja u realizaciji programa postupanja, Ulemek je do sada tri puta napredovao u tretmanu, tako da nisu tačni navodi u medijima da on nije napredovao u tretmanu tokom izdržavanja kazne. U septembru 2022. godine i u februaru 2023. godine ovom osuđenom licu su dodeljena proširena prava koja se odnose na veći broj telefonskih razgovora i na veći broj poseta. Konkretno, zakonom i Pravilnikom je predviđeno da osuđeni ima pravo na posete jednom mesečno u trajanju od sat vremena. Ulemek već nekoliko godina unazad ima posete tri do četiri puta mesečno i to duplo duže, u trajanju od dva sata bez fizičkih prepreka tako da i u ovom delu uživa u proširenom pravu kako je i predviđeno zakonom. Dakle, posete članova porodice osuđenom Ulemeku traju duplo duže nego što inače traju posete članova porodice drugim osuđenicima na izdržavanju kazne zatvora u drugim kazneno-popravnim ustanovama osim ako im nisu odobrena proširena prava koja se odnose na trajanje poseta - kažu iz Uprave.

U okviru pomenute V1 grupe osuđeni ima proširena prava koja mu omogućavaju pravo i

na veći broj telefonskih razgovora, tako da osuđeni Ulemek u ovom trenutku ima pravo na 16 telefonskih razgovora mesečno u trajanju do 15 minuta. To znači da može da telefonira i četiri sata na mesečnom nivou. U odnosu na prethodno preispitivanje programa postupanja prema osuđenom Ulemeku, on je sada dobio četiri puta više da telefonira - pre je to bilo četiri telefoniranja mesečno, dok je sada to 16 puta mesečno.

Pored navedenog, osuđeni ima pravo da svakog meseca primi po jedan paket, kao i da

dva puta nedeljno kupuje u kantini. Osim prijema paketa i kupovine u kantini, svim osuđenim licima u Posebnom odeljenju je dozvoljeno da naručuju proizvode koje
zavod potom dodatno kupuje.

Ističemo da je osuđenom Ulemeku godinama unazad omogućeno da boravi tri puta dnevno van sobe i to - po dva sata napolju, dva sata u tereteni i dva sata tokom društveno-sportskih aktivnosti. Ono što je novo jeste da je osuđeno lice Ulemek od početka prošle godine i radno angažovano i u tim aktivnostima provodi dodatnih sat vremena van sobe tako da je i tom smislu došlo do napredovanja u tretmanu. Znači, ukoliko želi, osuđeni Ulemek može da boravi van sobe u kojoj je smešten sedam sati dnevno.

Foto:Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

 


Ono što je veoma važno, osuđeni Ulemek svaki boravak van sobe provodi u društvu i interakciji sa jednim, dva ili tri osuđena lica. Jasno je da nema govora o samoizolaciji ovog osuđenog lica i nehumanom tretmanu tim pre što vreme van sobe Ulemek provodi u društvu i druženju sa nekoliko drugih osuđenika, između ostalog i u čajnoj kuhinji koju koriste i druga osuđena lica.

Ulemeku je omogućeno da vreme tokom izdržavanja kazne provodi strukturisano. U toku nedelje, jednom ili dva puta, od aprila ove godine on pohađa i specijalizovani program Opšti kognitivno-bihejvioralni program u cilju dodatne psihosocijalne podrške ovom licu, što je opet napredovanje u tretmanu. Pored navedenog, osuđeni je završio obuku za primenu osnovnih likovnih tehnika i omogućeno mu je pohađanje likovne sekcije po želji svakodnevno.

Sva proširena prava osuđenim licima u Posebnom odeljenju odobrava upravnik KPZ Požarevac (Zabela) uz saglasnost predsednika Višeg suda u Beogradu. Sva osuđena lica u Posebnom odeljenju, kao i u svim drugim kazneno-popravnim ustanovama, imaju zdravstvenu zaštitu 24 sata dnevno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)