SKRIVAJU SE IZA DUPLIH IDENTITETA: Raspisana međunarodna poternica za Banjalučanima osumnjičenim za pljačku pošte i ubistvo u Nikšiću

O. MATAVULj

17. 11. 2021. u 07:00

DVOJICA od trojice Banjalučana za kojima je raspisana međunarodna poternica zbog sumnje da su učestvovali u pljački pošte u Nikšiću i ubistvu radnika obezbeđenja Ljubiše Mrdaka imaju duple identitete i sumnja se da se kriju u Srbiji, saznaju "Novosti".

СКРИВАЈУ СЕ ИЗА ДУПЛИХ ИДЕНТИТЕТА: Расписана међународна потерница за Бањалучанима осумњиченим за пљачку поште и убиство у Никшићу

Na parkingu iza pošte čekali su transport novca / Foto V. Kadić

Dobro upućeni izvor kaže da je istragom utvrđeno da dvostruke identitete imaju Nemanja Miljković (36), alijas Nemanja Kaurin, zatim David Banjac (27), alijas David Pavlović, a traga se još i za Srđanom Svjetlanovićem (29).

- Miljković i Pavlović su kao državljani Republike Srpske i BiH ranije dobili državljanstvo Srbije. Izdati su im pasoši obe zemlje, a onda su u Srbiji promenili prezime. Praktično, imaju validne dokumente obe države, ali sa različitim prezimenima. To je veliki problem, jer mnogim kriminalcima to omogućava da nesmetano prelaze državne granice - kaže izvor blizak istrazi.

Osim njih, za krvavu pljačku osumnjičeni su još Petar Zolak (33) iz Laktaša i Stojan Albijanić (27) iz Bileće, koji su pritvoreni u Banjaluci. Zatim Mitar Knežević (40) iz Nikšića, koji je označen kao organizator pljačke, i Stefan Regojević (33) iz Banjaluke, koji su pritvoreni u Crnoj Gori.

Tokom krvavog razbojništva od 20. oktobra ukradeno je 423.000 evra. Pljačkaši su na parkingu iza pošte čekali transport novca u "nisan kaškaiju". Bili su naoružani sa dve automatske puške, pištoljem i biber sprejom. Prvo su napali dva radnika obezbeđenja "Sekjuriti i gard Montenegro" koje su poprskali biber sprejom i udarali kundacima. Mrdak je kolegama priskočio u pomoć i ubijen je iz blizine hicem iz puške, kalibra 7,62 milimetra. Nakon što su pokupili novac, razbojnici su pobegli i u mestu Grebice zapalili "nisan" za koji je utvrđeno da je 8. septembra ukraden u Šantićevoj ulici u Derventi. Ispostavilo se da su na vozilu bile nepripadajuće registarske oznake, na kojima je ranije vozilo snimljeno nadzornim kamerama.

Razbojnici su u mestu Grebice zapalili "nisan" kojim su pobegli iz Nikšića / Foto ATV

Upravo je "kaškai" bio ključni trag koji će dovesti do rasvetljavanja celog slučaja. Na osnovu njega identifikovan je prvi osumnjičeni i utvrđeno je na koji način i kada je prešao granicu BiH i Crne Gore. Došlo se i do višestruko osuđivanog razbojnika Kneževića, koji je ubrzo uhapšen. Veliku pomoć u istrazi je pružio MUP RS i otkriveni su identiteti ostalih osumnjičenih.

Crnogorska policija izuzela je nadzore sa 250 kamera, analizirala telekomunikacije, ispitala svedoke... Utvrđeno je da je grupa delovala organizovano i snihronizovano od juna meseca. Pripremili su oružje, iznajmili više stanova i u različitim fazama u planiranju pljačke koristili su najmanje sedam vozila. Od "čistača" puta, do praćenja, opservacije i bekstva iz Crne Gore.

BOGATI DOSIJEI OSUMNjIČENIH

SVI osumnjičeni važe za bezbednosno interesantne osobe. Srđan Svjetlanović dovodio se u vezu sa crnogorskim klanovima. Hapšen je zbog učešća u pucnjavama u Banjaluci i Podgorici gde je nakon "šenlučenja" ispred kafića udario policajca. Na policajce dva puta je nasrtao i u Kneževu. Mitar Knežević je zbog razbojništava odležao oko 11 godina zatvora i tri zbog krijumčarenja droge. Nemanja Miljković, alijas Kaurin, odležao je četiri i po godine zatvora zbog šest razbojništava u trgovinama u Banjaluci, a dovođen je u vezu sa više krivičnih dela. Stefan Regojević, sin je vlasnika zlatare u Banjaluci. Privođen je zbog više dela, kao i otmice i premlaćivanja Đ. O.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a