KUM ANDRIJE DRAŠKOVIĆA IZREŠETAN SA OSAM HITACA: Na šetalištu kod hotela Jugoslavija pre 21 godinu ubijen Todor Gardašević (44)

J. D. LjUTIĆ - N. BIJELIĆ

05. 07. 2021. u 08:00 >> 20:23

NA današnji dan pre 21 godinu na šetalištu kod beogradskog hotela "Jugoslavija" sa više hitaca iz vatrenog oružja, iz neposredne blizine, ubijen je kontroverzni budvanski biznismen Todor Gardašević (44), inače javnosti poznatiji kao kum Andrije Draškovića.

КУМ АНДРИЈЕ ДРАШКОВИЋА ИЗРЕШЕТАН СА ОСАМ ХИТАЦА: На шеталишту код хотела Југославија пре 21 годину убијен Тодор Гардашевић (44)

Foto Arhiva "Novosti"

Za ovu surovu likvidaciju osuđeni su pripadnici "zemunskog klana". Pre svih, Sretko Kalinić, koji je za ovaj, ali i za niz drugih zločina, osuđen na višedecenijsku kaznu.

Pored njega, "debelu robiju" za Gardaševićevo ubistvo zaradili su i braća Miloš i Aleksandar Simović, Vladimir Milisavljević, zvani Vlada Budala, Dušan Krsmanović i Nikola Bajić, kojima se na teret stavljalo da su Kaliniću pomogli u izvršenju ovog dela.

Todor Gardašević, Foto Arhiva "Novosti"

Prema optužnici, Kalinić je na šetalištu iza hotela, oko 21 sat prišao Gardaševiću i upucao ga iz pištolja kalibra devet milimetara. Ostali su mu, kako se tvrdilo, pre toga pomogli tako što su pratili kretanje Draškovićevog kuma i o tome ga uredno izveštavali. Kako je obdukcijom utvrđeno u Gardaševića je ispaljeno osam hitaca - u udove, trup i glavu.

Preminuo je na licu mesta.

Istragom i tokom suđenja utvrđeno je da je ubistvo naručeno od strane tadašnjih čelnika "zemunskog klana" Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića.

O zločinu koji se dogodio pre više od dve decenije, svojevremeno je pred sudom govorio nekadašnji svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi. On je rekao:

- Ubistvo Todora Gardaševića naredio je Dušan Spasojević. Ubijen je zato što je kao kum bio veran Andriji Draškoviću, do kojeg Spasojević i ostali nisu mogli da dođu.

UVIĐAJ Policija na mestu ubistva , Foto Arhiva "Novosti"

Dogovorili su se da borbenim vozilom upravlja Nikola Bajić, a da Gardaševića ubiju Kalinić i Luković. U ovom ubistvu koristili smo "golf 3", koji nam je, inače, služio samo za otmice. Moj zadatak bio je da uništim vozilo i oružje.

Bagzi je pomenuo da su u ekipi za likvidaciju bili i Krsmanović, Jure, Miloš Simović i Željko Mihajlović Crnogorac. Ipak, on je istakao da je Draškovićevog kuma ubio Kalinić, a da je on kasnije uništio oružje, tako što ga je "istopio" kod majstora u radionici. Dodao  je i da nije lično video kako Kalinić ubija Gardaševića.

Sretko Kalinić, Foto Tanjug

Krajem novembra 2005. dok je proces trajao, pred Specijalnim sudom u Beogradu saslušan je i Todorov otac Ranko Gardašević. On je rekao da je čuo da od njegovog sina neko traži da otkrije gde se krije Andrija Drašković, posle ubistva Zvonka Plećića Pleće. Otac je to, navodno, čuo od prijatelja svog pokojnog sina.

- Todor je radio u kockarnici Andrijinog oca, ali nikada nije bio blizak sa Andrijom - rekao je Ranko Gardašević.

- Vezivale su nas kumovske veze, jer je Andrijin otac krstio mog Todora. Razočarao me je Andrija jer nije došao ni na sahranu, ni na jedan pomen, niti je obišao Todorov grob. Zato predlažem sudu da sasluša Draškovića da on kaže da li je moj Todor ubijen zato što nije hteo da kaže gde se Andrija nalazi.

SUPRUGA STRAHOVALA ZA BEZBEDNOST

NA suđenju "zemunskom klanu" sudije su pročitale iskaz iz istrage supruge ubijenog Todora Gardaševića, Garsije. Ona se, inače, u sudnici nije pojavila, zbog straha za sopstveni život i život njihove dece. Ovo je, između ostalog, pred sudom rekao njen svekar Ranko Gardašević. Inače, Garsija je tokom istrage rekla da ne zna ko joj je ubio muža, niti joj je on bilo kada rekao da mu neko preti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)