KAVČANIMA INFORMACIJE ODAVAO PREKO "VUKA"I "ĐENERALA"? Detalji suđenja inspektoru Božidaru Stoliću i Berancu Filipu Goluboviću

Z. USKOKOVIĆ

07. 06. 2022. u 08:00

DIGLI su ih sve noćas. Kaže, imaju ih za otmicu Manceta, onog pantera iz Niša. Imaju dokaze za Veljka (Belivuk prim. aut.), za Ljepoju i Zdravka Radojevića. Navodno, imaju tragove krvi. Dobro se drže. Ćute."

КАВЧАНИМА ИНФОРМАЦИЈЕ ОДАВАО ПРЕКО ВУКАИ ЂЕНЕРАЛА? Детаљи суђења инспектору Божидару Столићу и Беранцу Филипу Голубовићу

Foto: M. Anđela

Ovo je samo deo komunikacije između dve osobe, sa kodnim nazivima "Đeneral" i "Vuk", skinute sa platforme aplikacije "Skaj", koja je juče prikazana na suđenju, u Specijalnom sudu, suspendovanom inspektoru Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Božidaru Stoliću (36) i Berancu Filipu Goluboviću (26). Oni su okrivljeni za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, iza čega zapravo stoji optužba da je Stolić, preko Golubovića, dostavljao podatke iz istrage "kavačkom klanu".

U dokumentima, koja su stigla na flešu i posredstvom međunarodne pravne pomoći iz Francuske, razmenjene su i fotografije Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, načinjene tokom njihovog policijskog zadržavanja. Juče, međutim, nije rečeno ko su te dve osobe, sa pseudonimima "Đeneral i "Vuk", a u transkriptima su označene kao NN1 i NN2.

Tužilaštvo smatra, kako nezvanično saznajemo, da se iza nadimka "Vuk" krije Golubović, a da je "Đeneral" jedan od najbližih saradnika odbeglog Radoja Zvicera. U njihovoj komunikaciji se pominje i "murijaš", "načelnik SBPOK", za koga se osnovnao sumnja da je reč o optuženom Stoliću.

Prikazivanje sadržaja skinutih sa "Skaja" žestoko je osporio advokat Branislav Bogdanović, Stolićev branilac:

U MEDIJIMA NIJE BILO SLIKA

KAO dokaz, a na zahtev odbrane Božidara Stolića, j su prikazane i desetine naslovnih strana dnevnih novina u Srbiji, koje su izveštavale o otkirićima iz kuće-strave u Ritopeku. Advokat Branislav Bogdanović rekao je da nije bilo potrebe da Stolić daje informacije Filipu Goluboviću o tome šta je pronađeno u vikendici, jer je to sve bilo u medijima.

Foto Arhiva

- U medijima nema fotografija Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u prostorijama SBPOK - reagovao je tužilac Saša Ivanić.

U optužnici se, pored ostalog, navodi da je Stolić fotografisao uhapšeni dvojac i da je fotografije preko "Skaja" slao Goluboviću. Ove fotografije su prikazane u sudnici.

- Iz ovoga se ne vidi ko su osobe označene kao NN1 i NN2. Ne vidim potrebu da se ovo izvede kao dokaz protiv mog branjenika, a i Golubovića. Izveštaj su sačinila dva pripadnika SBPOK i mi treba da im verujemo na reč da je prepis tačan. A, i da jeste, nigde se ne pominje Stolić, a ni drugooptuženi Golubović.

Nekoliko stranica prepisa tajne komunikacije prikazano je na monitorima. Interesantno je da je "Vuk" izveštavao "Đenerala" o svemu šta se dešava:

- Priča li šta onaj murijaš - pita "Đeneral".

- Juče sam mu poslao 5.000 evra. Kaže imaće izveštaj sa forenzike, pa će nam sve islikati.

- Je li taj forenzičar ili što - interesovalo je "Đenerala".

- On je načelnik odeljenja u SBPOK. Hoće da se vidimo. Daću mu nešto para i dati "Skaj", pa neka piše - odgovorio je "Vuk".

Advokat Bogdanović je rekao da se iz ovog odgovora vidi da nije reč o njegovom branjeniku Stoliću, jer on nije načelnik:

Filip Golubović, Foto M. Anđela

Filip Golubović

- Može da bude da je reč o Ljajiću, Vasiljevskom, Panduru, Iliji Milačiću, Dušku Mirkoviću... Svi su oni uhapšeni i osumnjičeni za saradnju sa kriminalnim grupama, a bili su načelnici.

Optuženi Filip Golubović ponovo se obratio sudskom veću, tvrdeći da ne poznaje nikoga iz kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, niti je sa bilo kim od njih bio na vezi:

- Mogu tako da me optuže i da sam bio pripadnik "zemunskog klana", iako sam tada imao osam godina - našalio se Golubović.

Sa druge strane, na kraju nastavka glavnog pretresa, zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić, dopunio je optužnicu protiv mladog Beranca. Osim za udruživanje, sada je okrivljen i da je podstrekavao Stolića na zloupotrebu službenog položaja. Nastavak suđenja zakazan je za 27. jun.

Foto: Printskrin

Marko Miljković i Veljko Belivuk

Institut slučajnog nalaza

ADVOKAT Branislav Bogdanović bio je protiv izvođenja dokaza koji su skinuti sa aplikacije "Skaj", jer je od francuskog suda komunikacija sa ove platforme tražena za pripadnike Belivukove i Miljkovićeve kriminalne ekipe, koji su poimenice nabrojani. U tom dopisu nema imena Božidara Stolića i Filipa Golubovića.

- Veće smatra da su ispunjeni zakonski uslovi da se ovaj dokaz izvede, a pored ostalog u ZKP postoji "institut slučajnog nalaza", kada dođete do određenih radnji i nekih osoba, mimo dopisa. Iz tog razloga je ovo krivično veće prihvatilo zahtev tužilaštva da se ta komunikacija izvede kao dokazna radnja - objasnio je predsednik veća sudija Zoran Šešić.

Na ove reči nije ostao imun advokat Bogdanović:

- Ovo je onda istorijski trenutak srpskog pravosuđa. Ovaj institut do sada nije korišćen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZORAN MARJANOVIĆ STIGAO U VIŠI SUD U BEOGRADU: Došao u pratnji svojih branilaca, svedoče članovi njegove porodice