ZA SMRT RADNIKA KRIV (NE)LEGALAN OBJEKAT? Nastavljeno suđenje rukovodstvu namenskog preduzeća „Milan Blagojević“ iz Lučana

V. ILIĆ

18. 10. 2021. u 19:18

U OSNOVNOM sudu u Ivanjici u ponedeljak je nastavljeno suđenje generalnom direktoru vojnog preduzeća “Milan Blagojević” u Lučanima, Radošu Milovanoviću, kao i rukovodiocu pogona Raketna goriva Vladimiru Lončareviću i rukovodiocu sektora Bezbednost i zaštita na radu Tomu Stojiću.

ЗА СМРТ РАДНИКА КРИВ (НЕ)ЛЕГАЛАН ОБЈЕКАТ? Настављено суђење руководству наменског предузећа „Милан Благојевић“ из Лучана

Foto: V. Ilić

Oni su optuženi da su krivi za požar koji je 14. jula 2017. godine izbio u ovom preduzeću, a u kome su smrtno stradala dvojica radnika Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55). Optuženi za ovu tragediju, koji su ranije saslušani, negirali su krivicu.

Posle uvodnog iskaza Milovana Milivojevića, oštećenog, odnosno oca nastradalog Milomira, usledilo je njegovo ispitivanje. On se, inače, na ročištu pojavio u identičnom odelu koje je, kako kaže, nosio njegov sin u trenutku nesreće (osim bluze), tvrdeći da se radi o radnom, a ne o zaštitnom odelu.

- Svojim očima sam više puta gledao kako su radnici neadekvatno obučeni, odnosno u pogonima su boravili u majicama i zavrnutim pantalonama. Takođe, video sam sam da se u elektro vozilima prevozi burići sa barutom i barutnim otpadom nepropisno, to jest da se prevoze i po pet, šest buradi, pa čak sam i bio svedok da su burad na krivini ispadala iz kolica – kazao je Milivojević.

Na pitanje branioca prvookrivljenog Milovanovića, advokata Miloljuba Jovičića, ko je trebalo da sprovodi naredbu generalnog direktora od 2015. godine, sa kojom je bio upoznat i njegov pokojni sin, jer je istu i potpisao, a koja se tiče propisa za odevanje i prevoz buradi, Milivojević je kazao:

Foto: V. Ilić

Otac nastradalog Milomira

- Ni Stojić, niti Lončarević nisu reagovali da se to spreči. Kritičnog dana nije bilo predradnika. Iključivi krivac za prevoženje burića sa barutom na elektro vozilima je generalni direktor. Barutni ostaci su na elektro vozilu prevoženi sve do kritičnog događaja, iako je to strogo bilo zabranjeno po naredbi generalnog direktora.

Pomalo konfuznu izjavu Milivojevića pokušao je da razjasni branilac Jovičić koji ga je upitao gde je propust direktora Milovanovića, kada je on u naredbi naglasio da se bure sa barutom isključivo može prevoziti na prikolici elektro vozila, te i kako je direktor mogao pojedinačno da kontroliše izvršavanje njegove naredbe, Milivojević je odgovorio:

- Uzrok paljenja i eksplozije u kojoj je stradao moj sin je nelegalno izgrađen objekat ispred koga se dogodila tragedija.

Nisu poštovali propise o nošenju radnog – zaštitnog odela

Sa druge strane, Jovičić je rekao da je na ovom ročištu Milivojević zapravo potvrdio da je postojala jasna naredba direktora Milovanovića na koji način da se vrši prevoz opsane materije, i pored postojanja propisa o tome.

- To ukazuje na to da, iako je bilo nepoštovanja propisa i naredbe, nikako za to ne može da bude odgovoran generalni direktor, što i svedok potvrđuje, već za to nepoštovanje, ako ga je bilo, mogu odgovarati neposredno nadređeni postradalim radnicima koji su bili dužni da prate da li se poštuju naredba i propisi, i da reaguju na to opomenom ili udaljenjem sa radnog mesta. Na današnjem ročištu svedok je potvrdio da radnici, pa ni njegov sin, nisu poštovali propise o nošenju radnog – zaštitnog odela, konkrento njegov sin, po njegovim rečima, kritičnom prilikom nije nosio bluzu – rekao je Jovičić.

On dalje smatra da posledice ne bi bile onakve kakve su da je nošena bluza i da su poštovani propisi da se prevozi samo jedno bure, i to na priključnom vozilu.

- Što se objekta tiče, svedok je tvrdio da je objekat kriv i da je sagrađen i pušten u rad bez dozvole, međutim, takav zaključan nije tačan. Prvo, objekat je građen po zahtevu preduzeća i za tu gradnju postojale su sve dozvole i objekat je pušten u rad, nakon konstatacije nadležnih organa da su ispunjeni uslovi za bezbedan rad, a dokazi za to postoje u predmetu. Postupak dobijanja upotrebne dozvole je u toku u skladu sa važećim propisima. Nepostojanje upotrebne dozvole i sam objekat nisu ni u kakvom uzročno – posledičnom odnosu sa kritičnim događajem, a to nije ni navedeno kao uzrok nezgode u optužnom predlogu osnovnog javnog tužioca. Tu je navedeno da je uzrok nezgode nagli potres (tužilaštvo nije konkretno reklo koji je to nagli potres), a može se zaključiti da je to od udara bureta o tlo prilikom spuštanja sa elektro vozila – zaključio je Jovičić.

Radnici na suđenje ispratili Radoša Milovanovića

Kao i svaki put do sada, kada je krenuo na suđenje, generalnog direktora ovog vojnog preduzeća, ispratili su radnici koji mu daju punu podršku.

Foto: V. Ilić

- Jedino preduzeće namenske industrije koje je na sajmu naoružanja i vojne opreme zainteresovala kupce do te mere da žele da ga kupe, je „Milan Blagojević“, i to ne iz jedne, već iz tri zemlje – rekla je Milka Jovanović Božić, referent za odnose sa javnošću. – Pitamo se da li bi ko hteo da uloži svoj kapital i kupi nešto što nije dobro i gde ništa ne funkcioniše.

Prema njenim rečima, “ovim se potvrđuje da su sve izjave date sudu, u kojima se u negativnom kontekstu govori o radu generalnog direktora i preduzeća, čista neistina i kleveta.”

- Jasno je nama da je ovo suđenje politički proces i kako je do njega došlo, ali nam nije jasno kako je moguće da se ovakve stvari tolerišu. U ovom preduzeću ljudi rade na najopasnijim i najštetnijim radnim mestima, i jedino tražimo da nas ostave na miru i da ukoliko neko neće ili ne sme da govori istinu o nama, onda bar ne priča laži - dodala je Jovanović Božić.

Kako ističu radnici preduzeća, uposleni su svi kapaciteti, potpisani su ugovori za celu sledeću godinu, a prosečna plata je 86.000 dinara. Stanje na deviznim računima ovog namenskog preduzeća u bankama na dan 18. oktobra tekuće godine je oko 8.54 miliona evra i nešto više od 6,14 miliona dolara.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN PLANINA: Ključna uloga krovova sveta