SASLUŠANJA BEZ STRAHA I USTEZANJA: Osetljivi svedoci i oštećeni imaju u novosadskoj Palati pravde na raspolaganju Službu za pomoć i podršku

Lj. PRERADOVIĆ

22. 06. 2021. u 11:00

U SVETLOJ i prijatno uređenoj prostoriji na četvrtom spratu novosadske Palate pravde, sve je podređeno osetljivim svedocima i žrtvama raznih krivičnih dela, odakle, bez ulaska u sudnicu i susreta sa okrivljenim, mogu bez straha i ustezanja da ispričaju sve o onome kroz šta su prošli.

САСЛУШАЊА БЕЗ СТРАХА И УСТЕЗАЊА: Осетљиви сведоци и оштећени имају у новосадској Палати правде на располагању Службу за помоћ и подршку

"Skrin soba" opremljena svom potrebnom tehnikom / Foto N. Karlić

Kroz "skrin sobu", za prethodnih šest godina, koliko postoji ova služba, prošlo je više od 200 svedoka i oštećenih, koji su saslušavani preko video-linka.

Najviše je saslušano svedoka i oštećenih koji su bili žrtve silovanja, nedozvoljenih polnih radnji, obljuba zloupotrebom službenog položaja, posredovanja u prostituciji, obljuba sa detetom, ali i nasilja u porodici, trgovine ljudima, iznuda i razbojništva.

U ovoj godini, do danas, prema rečima Jelene Ostojin, stručnog savetnika, koja je prošla obuku i ima sertifikat iz oblasti "Pružanje podrške oštećenima i svedocima", u "skrin sobi" je preko video-linka ispitano 57 svedoka, a lane 52 posebno osetljiva svedoka.

- Prostorija, odnosno "skrin soba" opremljena je uređajima za prenos zvuka i slike, u kojoj se saslušanje posebno osetljivih svedoka, maloletnika i žrtava krivičnih dela obavlja bez prisustva stranaka i učesnika postupka - objašnjava naša sagovornica. - Preko video-linka se obezbeđuju uslovi za sigurno i bezbedno svedočenje i pomaže oštećenima i svedocima da prevaziđu negativna osećanja u vezi sa njihovim učešćem u krivičnom postupku.

U predmetima Višeg i Osnovnog suda kada se u "skrin sobi" saslušavaju punoletni, sa svedokom je Jelena Ostojin, koja im pruža emocionalnu podršku tokom čitavog ispitivanja. U krivičnim postupcima kada se ispituju maloletnici kao svedoci, ispitivanje se obavlja uz audio i video snimanje, a u "skrin sobi" je maloletni oštećeni i psiholog, a u sudnici su sudija i ostale stranke, koji preko ekrane sve prate. Tokom ispitivanja svedok vidi samo sudiju, ali ne i ostale učesnike u postupku.

- Uloga stručnog saradnika je da iskoordinira i organizuje ispitivanje svedoka, da o saslušanju obavesti psihologa, da se dogovori sa maloletnim svedokom i njegovim zakonskim zastupnicima da ih dočeka ispred suda, da maloletnom oštećenom pruži emotivnu podršku, objasni tok suđenja - navodi Jelena Ostojin šta je još njen posao. - Nakon saslušanja organizujem izlazak svedoka iz sudske zgrade, tako da se ne sretne sa okrivljenim.

SISTEMATIZOVANO RADNO MESTO

NOVOSADSKI sud će prvi u Srbiji dobiti sistematizovano radno mesto za pomoć i podršku svedocima i oštećenima. Zasad to postoji samo u sudu za ratne zločine u Beogradu.

- Status osetljivog svedoka mogu da traže svi koji se plaše da daju iskaz pred okrivljenim - objašnjava naša sagovornica, dodajući da to mogu tražiti od tužioca ili sudije. - Svako ko je tražio, dobio ga je. Na sajtu suda kao i na info pultu postoji obaveštenje o ovoj službi, a informacije mogu dobiti i preko telefona 021/4876-482 i 063/588-793 ili mejl jelena.ostojin@ns.vi.sud.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!