PROVERA RADA SOCIJALNIH RADNIKA I POLICIJE: Posle smrti deteta u Lebanu Zaštitnik građana kontroliše nadležne organe

I. Mitić

25. 05. 2021. u 13:59

ZAŠTITNIK građana je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Centra za socijalni rad u Lebanu i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, a posle smrti dvogodišnje devojčice koja je umrla pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima u porodičnoj kući na periferiji Lebana.

ПРОВЕРА РАДА СОЦИЈАЛНИХ РАДНИКА И ПОЛИЦИЈЕ: После смрти детета у Лебану Заштитник грађана контролише надлежне органе

Foto: Fejsbuk

Zaštitnik građana je reagovao posle saznanja iz medija da se porodica iz Lebana, čije je dete pronađeno mrtvo, nalazi na evidenciji nadležnih organa i da je dvoje starije dece ranije izmešteno u hraniteljske porodice.

Od Centra za socijalni rad u Lebanu je zatraženo da, u roku od 15 dana, dostavi podatke o svim preduzetim aktivnostima u ovom slučaju, a posebno o eventualnim prijavama za nasilje u porodici, dok se od Ministarstva unutrašnjih poslova očekuje da, u istom roku, izvesti Zaštitnika građana da li je bilo postupanja njegovih pripadnika po eventualnim prijavama za nasilje u porodici nastradalog deteta.

U saopštenju Zaštinika građana se dodaje da je ovaj zahtev upućen s obzirom na podatke iz medija da je policija već tragala za ocem zbog krivičnih dela koje je ranije počinio.

ČEKA SE OBDUKCIONI NALAZ

Više javno tužilaštvo u Leskovcu nije se izjasnilo da li je smrt deteta nastupila prirodnim putem ili je posledica izvršenja nekog krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Nadležnima je za donošenje odgovarajuće javnotužilačke odluke neophodan obdukcioni nalaz koji još uvek nije gotov jer je, prema nezvaničnim saznanjima, zatražena kompletna obdukcija leša, a ona podrazumeva veliki broj analiza i zahteva vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DRŽAVLJANIN SRBIJE POGINUO U CRNOJ GORI: Teška nesreća na putu Mojkovac-Bijelo Polje