MALI ZAVISE OD OSIGURAVAČA: Ko vodi 300 putnika dobija garanciju 50.000 evra, za 600 pokriće je 100.000

J. Subin

17. 11. 2020. u 11:30

MINISTARSTVO turizma uvelo je dve niže kategorije za dobijanje licenci organizatora putovanja. Tako je, onima koji imaju do 300 putnika, limit pokrića garancije putovanja od 50.000 evra.

МАЛИ ЗАВИСЕ ОД ОСИГУРАВАЧА: Ко води 300 путника добија гаранцију 50.000 евра, за 600 покриће је 100.000

Foto P. Mitić

Turističke agencije koje godišnje imaju do 600 putnika imaju pokriće od 100.000 evra. Ovo je deo izmena Pravilnika o uslovima i načinu rangiranja licence organizatora putovanja, ne bi li bar na taj način država nekako pomogla agencijama da dođu do svojih polisa i počnu konačno da rade.

Uz ove izmene, država je izdvojila 150 miliona dinara za subvencionisanje dela polisa turističkim agencijama. Ova odluka trebalo bi u četvrtak da bude usvojena na sednici Vlade Srbije, posle čega se očekuje raspisivanje konkursa za dobijanje ove pomoći. Navodno, novac neće biti linearno raspoređivan, već će manje agencije dobiti više para.

Ipak, kako osiguravači i dalje ne žele da sarađuju sa turističkim agencijama, osim tri kompanije, koje su do sada ponudile polise osiguranja, samo za nekih četrdesetak agencija, nije jasno da li će država subvencionisati samo njih ili će čekati da i ostali osiguravači uđu u posao.

- Nadam se da država neće podržati i subvencionisati samo ove turističke agencije - rekao je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije. - Ministarstvo turizma će taj poziv objaviti verovatno posle sednice Vlade Srbije. Svakako, ne bi bilo u redu da se pomoć da samo njima.

Kada je reč o izmeni Pravilnika, Seničić smatra da će to dobro doći samo onim agencijama koje se bave receptivnim turizmom ili programima kao što su "vork end travel".

- Ove izmene ništa posebno ne znače turističkim agencijama - ističe Seničić. - One su dobre samo za one koji nemaju veliki broj putnika, a uslovno se bave organizacijom putovanja. Recimo, ko radi ekskurzije, moraće da ostane u staroj kategoriji.

Kako saznajemo, jedan od razloga što bi ove izmene mogle da "žuljaju" agencije je i taj, što je oko 40 odsto njih prijavljivao manji broj putnika, tačnije do 500 ljudi.

Turističkim agencijama u Srbiji 1. oktobra su istekle polise osiguranja, pa su samim tim one ostale bez licenci za organizaciju putovanja. Tek nekoliko desetina njih uspelo je da dogovori posao sa osiguravačima. Ostale su na čekanju i ne mogu da rade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

Novak Đoković dokazao je svima više puta da je najbolji teniser svih vremena. Dok pojedinci pokušavaju sve to da umanje i da ubace i Rodžera Federera u tu trku, srpski as nastavlja da dominira. Sada je jedan podatak pokazao koliko je on ispred svih, a to se nikako neće dopasti Rafaelu Nadalu i Karlosu Alkarazu.

04. 10. 2023. u 08:51

Komentari (0)

OŽENIO 39 ŽENA, IMAO 94 DECE, ZZ UNUKA I 14 SNAJA: Živeli u kući sa 100 soba, da bi zadovoljio sve žene osmislio SISTEM