PAPRENO - KILOGRAM ŠPARGLI KOŠTA KO TRI JAGNJETINE: Prve količine ovog povrća u komšiluku prodaju se po nerealnoj ceni

Телеграф

18. 03. 2025. u 16:28

NA poznatoj zagrebačkoj pijaci Dolac pojavile su se prve sezonske divlje špargle, ali porodavci za jednu vezu od svega 150 grama traže osam evra, malo veća košta 15, a 400 grama 20 evra.

ПАПРЕНО - КИЛОГРАМ ШПАРГЛИ КОШТА КО ТРИ ЈАГЊЕТИНЕ: Прве количине овог поврћа у комшилуку продају се по нереалној цени

Foto: Profimedia

Ovi znači da bi za kilogram ove cenjene delicije trebalo izdvojiti od 50 do 55 evra. Kako navode hrvatski mediji ovo je dovoljno da se obavi neka bolja kupovina - 3 kilograma jagnjetine iz jedne od dolačkih mesara, koja košta 15 evra/kg, a ostalo bi i za prilog poput kilograma spanaća koji se ceni na 5 evra i koji kilogram mladog krompira od 2 evra. Toliko košta i 16,5 kg pilića.

- Niko vas ne tera da kupite. Ima i blitve i spanaća. Mislite da je lako brati špargle po kamenjaru, zavlačiti se u draču, a ima i zmija? - porućuju prodavci.

Za branje špargli potrebna je dozvola, kazne su paprene

U Hrvatskoj se oštrolisne špargle koriste u prehrani i nisu zakonski zaštićena vrsta. Sezona branja špargli obično kreće u martu i traje otprilike do kraja aprila. Za branje plodova u šumama kojima Hrvatske šume gospodare potrebna je dozvola, no ona je besplatna i jednostavno je do nje doći.

Dozvola važi do 31. decembra tekuće godine i omogućuje pojedincima branje do dva kilograma divljih špargli dnevno za ličnu upotrebu. Sakupljači ne smeju sakupiti više od dve trećine jedinki na jednom nalazištu, a pri sakupljanju se treba koristiti isključivo tehnika rezanja. Kao i kod skupljanja ostalih nedrvnih šumskih proizvoda u nekomercijalne svrhe, ako se to čini bez dozvole, preti kazna od 133 do 933 evra. Postoji mogućnost izdavanja dozvole i u komercijalne svrhe, no za to se plaća naknada, u zavisnosti od količine.

Šaprgla se ceni kao dijetalno povrće naročito dobro za dijabetičare. Špargle se nazivaju i "carskim povrćem" i to zahvaljujući popularnosti koju su stekle u rimsko doba kada su ih brali za careve. Danas su poznate kao jedna od najzdravijih namirnica sveta i prava delicija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
TA KUĆA JE STVARNO UKLETA Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.

07. 12. 2025. u 13:36

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.

07. 12. 2025. u 11:41

Komentari (0)

KARLEUŠA OTKRILA CECI ISTINU O SNAJI: Nije ostala ravnodušna na reči o Veljku i Bogdani